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TOWNSHIP ASSESSOR: Resldence 1s dependent upon Iintentlon and

RESIDENCE: when established is not changed by temporary
change of place of abode if no intention to
change residence 1s entertained.

May 19, 1953

FILED

Hon. James J. Wheeler ;

Prosecuting Attorney —
Chariton County
Keytesville, Missouril

Dear Mr. Wheeler:

We have your recent letter in which you request an opinion
of this department. Your letter is as follows:

"One Earl McSparren has been township assessor in
Cockrell Township 1n Chariton County for some
sixteen years. Chariton County 1s under township
organlzation. MecSparren owns 450 acres, all in
Cockrell Township. Recently, McSparren moved to

the town of Salisbury for the purpose of providing
his children a more convenient access to school,

He still owns his land in Cockrell Township which

he works himself, and he has reserved a room on

the farm which he will occupy during the busy season,

"Mr. McSparren wishes to run for the Office of
Township Assessor 1n Cockrell Township again. We
are wondering if he has sufflclent residence to
gqualify for township office under Section 65,150,
Revised Statutes of Missouri 1949, This section
provides 'no person shall be eligible to any town-
ship office unless he shall be a qualified voter
of such township'.

"We will appreciate it very much if you will advise."

Section 65.150 RSMo 1949 pertaining to qualifications for
townshlp office is as follows:
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"No person shall be eligible to any
township office unless he shall be
a qualified voter =nd a resident of
such township."

Article VIII, Section 2 of the Consatitution of Missouri,
provides in part as follows:

"All citizens of the United States # " # #*
over the age of twenty-one whohave resided
in thie state one year, and in the ecounty,
city or town sixty dayes next preceding the
election at which they offer to vote, and no
other person, ghall be entitled to vote at
all elections by the people; * * #* # » = x 0

Section 111.060 RSMo 1949 provides in part se follows:

"All eitizens of the United States, * * * %
over the age of twenty-one years who have
resided in this state one year, and the
county, city or town cixty days immeclately
preceding the election at which they offer

to vote, and no other person shall be entitled
to vote at 2ll elections by the people. FEach
voter shall vote only in the township imn which
he resides, or if in a town or eity, then in
the election district therein in which he
re‘i’dea‘i‘g#.‘**ﬂ-%ﬂ%#l*ﬁﬂ*'l

It is obvious from an examination of the above cuoted
Section 15.150 RSMo 1929 that in order to be a township
office holder 1t ig necessary for the aspirant to be a
oualified voter of the township and 1t 1= obvious from the
above quoted constitutional and statutory »rovisions that

in order to be a gqualified voter in the townehip the aspirant
must be a resident of the township.

The question to be declided therefore is whether or not under
the circumstances set forth in your aforesald letter MecSparren
is a resident of Cockrell Township.

You state in your letter that MeSparren recently moved to
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Saliebury for the purpose of providing more eonvenient
acce=g to schools for the purpose of educating his
children. Your letter also discloses that he has resgerved
a room in hie farm house where he intende to live during
the busy season on the farm, The feet that Mr., McSparren
aspires to the office of Township Assessor of Cockrell
Township tends to indicate to us that he elaime to be a
resident of ssid township.

A man'sg residence is established by his intention as to
where he shall recside. This does not mean thet a2 declared
intention »nrevails over an intention that can be inferred
from his course of eonduct.

Ve are of the opinion that when a man'e residence has been
establicshed in a given locality as Mr. MecSparren's has bren
in Cockrell Township by his having lived in said township
with his family his residence is not changed to another
locality merely by reesson of his moving into town for the
purpose of educating hie children particularly when he
retains a room in his 0ld home and occupies it for a nortion
of the time and continues to farm the land.

In this eonneection we quote as follows from the opinion of
the court in the case of Hall v. Schoenecke, 31 W 107,
128 Mo. 661, 1. c. 667:

"A temporary absence of a person from hie
usual residence, through a series of years,
does not necessarily cauce a loes of sueh
residence. Whether a change was effected
in any case depends upon the intention with
which the removal from the former residence
was mgd.c. MeCrary on Eleetions / 3 ®d._7,
sec. 62

"A temporary removal by a p-rson, for the

sole purpose of educating his children,

without an intention of abandoning his usual
residence, and with the intention of returning
thereto when his purpose has been accomnlished,
will not econstitute such a change of residence
as would, under the law, entitle him to vote at
his temporary abode."
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CONCLUSION

We are accordingly of the opinion that the fset that

Mr. MeSparren heae moved his family into town for the

purpose of giving his children more convenient asccess
to schdol does not neeessarily indicate an intention

on his part to change his residence.

The foregoing opinion, which I hereby aoprove, was
prepared by my Assistant, Mr. Samuel M. Watson.

Yours very truly
JOHN M., DALTON

ATTORNEY GENERAL
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