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Assessrtent lists cannot be added to the As~essor ' s 
book in c l aSS t-'1ree COlJ.n t ie S O.:"te r r.is book has 

s : been turned over to the Conn t~r Cle1•k . 

Januar y Jl , 1953 

Honorable Elmer Peal 
Prosecuting Attorney 
Pemiscot County 
Caruthersville , Missouri 

Dear Mr . Peal: 

This will be the opinion you requested from this 
Department whether or not the Asses sor of your county is 
entitl ed to fees for making a tangible personal property 
list for a citizen in 1952 for the previous year, When no 
tAx list was made by the ci tizen in 1951, after the Asses ­
sor' s book has been turned over to the County Clerk as re ­
quired by law, and whether or not such Assessor is entitled 
to a fee for making a tangible personal property list for 
the srume individual for the year 1952 itself after the 
Asses sor ' s book has been turned over to the County Clerk. 
Your l etter requesting this opinion reads as follows: 

"Obye Coker , Assessor , requt>stod me to 
ob tai n your opinion as to whether or not 
he is entitled to a fee in the following 
cases : 

"~here a person who was not assessed last 
year, and in order t o obtain l icense tags 
for his car he must have a personal tax 
receipt , he volunt~rily requests an assess­
mont be made and the assessment is made , and 
the assessor has to make a s upplemental or 
a return on the tax books , which have been 
turned over to the County Clerk as required 
by law. In such a situation is the assessor 
entitled to a fee . 

"The other situation is the above person is 
assessed a t the same ti~ for this year , 1952 . 
The books are in the hands of County Clerk, 
when the return is made af ter the books have 
been delivered to County Clerk is Assessor 
enti t led to a fee? 



Honorable E~r Peal : 

"I run sure you see the situation and will 
cover the matter in all respects , I am," 

Your letter sub~ts two questions respecting tho 
right of an Assessor to foes under slightl y diff erent con­
diti ons of fac t , but both que s tions must be sub ject to the 
positive condition s tatod in your le tter that in each fac tual 
case the As ses or' s book had been turne d over to the County 
Clerk of your county before ci t ber of the ro<:i tod assessments 
of tangible porsonal property of the citizen referred to were 
made by the Assessor . e believe , therefore , that both ques­
tions may well be , and they here 11i.ll be , answered together . 

Pemis cot County is a county of the third clas s , and 
ue will consequentl y refe r to the sec t iona of our ore sent re ­
vised s t atute s relat1ng to third class counties , respec ting 
the date When an Asses ~or of a third class county shall de ­
liver hi s book to the County Clerk and what fee s such Assessor 
~av be entitled to and w~en he may collect such fees . Sub­
section 1 of Sec t ion 137. 245, RS:to 1949, fixln~ the date when 
Asses sors of third c l ass countie s shall delive r the assessmen t 
book to the County Clerk of such counties , reads as follow : 

"1 . The assessor, except in St. Lotus city, 
s hall make out and return to the county court, 
on or before the thirty- first day of Jlay in 
every year , a fair copy of the assessor ' s 
book , verified by his af fidavit annexed there­
to , in the fol lowing rords , t o wit : 

" • • • • • • • • • • • • • , beine dul y sworn, 
make s oath and says t hat h e has ~ade dili~ont 
eff orts t o asce rtain all t he taxabl e property 
bein ,... or situate , on tho first day of J anuary 
last past, in tho county of hich he is asses­
sor; that, so far as he has been able to as­
certain tho same , 1 t is corroc t l y set forth 
in the foroPoin~ book, 1n tho manner and the 
value tr~reof stated t ho rein, according to 
the mode requirod by law. " 

Section 53 .130 1 rsno 1949 1 prescribing tho componsa tion 
of Assessors in counties of the third class in ~issouri , based 
upon tho required reci t als in the Assessor ' s book, reads as fol­
lows : 

"The compensa tion of the county assessor 
in counties of the third class shall be 
forty- five cents per lis t , and each county 
assessor shall be al lowed a fee of oix cents 
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Honorable Elmer Peal : 

per ontry : or making real estate and 
tangible personal assessment books , 
all the r al estate and tangible per­
sonal property assessed to one t::c rson 
t o be counted as one name , one -half 
of which sltall be paid out of the county 
treasury and the oth9r one-hal~ out o~ 
t~ stato treasury . The assessor in 
counties of the third clas s shall place 
the s troe t address or rural route and 
post office address op~osite tho name 
of each taxpayer on tho tangible porson­
a l p~operty ssessmont book; provided, 
that nothing contained in this section 
sf> all be so eons trued as to allow any 
pay per name for.the names set opposite 
each trae t of land assessed in tbB nU!UBri ­
cal list. " 

Your l e t ter s t ates that , in compliance with the terms 
of that p ~rt of Sec tion 137 . 245 , quoted above , ~he Assessor ' s 
book, before the assesmoent for the citizen was made in 1952 
for the year 1951 , on certain tan~ible personal property de­
scribed in your letter, and boforo the assessment of tangible 
personal property of the same ind1vidu9l was made in 1952 for 
tho 1952 current year, had already been delivered to the County 
Cl~~k . It seems clear in reading Sec tion 137 . 245, supra, and 
the affidavit required to be made by the Assessor in support 
thereof , that the Legislo ~t ro intended in tho enactment of 
such section that the duties of the Assessor imposed upon him 
in any fiscal year in making up his book should bo fully co~­
pliod with before turnin~ tho assessment book over to the County 
Clerk, on or before the 31st day of May of each f iscal year, 
and that his connection with and his authority over such books 
would then be at an ond. o find no s tatute , or any pnrt of 
any statute , clvi.ng the Assessor any authority, or tm County 
Clerk, in behalf of tho Assessor , ~y authority, to add property, 

unassessed whilo the book was in tho hands of tho Assessor, to 
such book after it reachos the custody of the County Clork. The 
affidavit reauirod to be made by tho Assessor that hi s book con­
tains a list of all property in his county, so rar as he has 
been able to ascer tain, adds sup: ort to our belief that the 
book must be eo::1J)leted and all asses"-:tont lists for t ha t year 
be included in such book before fay 31st of ·each year and before 
the book is turned over t o the County Clerk, and thl'l.t after 
\'lhieh dato and timo noi the r the Assossor nor tho County Clerk 
may add unasses sed proporty thereto , and tl~t, in suCh case , 
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Honorabl e Elmer Peal : 

there is no c ompensa tion due the Asses sor for rnakinp such 
lists out of time and wlrlch are not in the book. 

We believe , under the terms of Section 137. 245 , 
uhich requires that tho Assessor ' s book must be turned 
ove r to the County Cl erk on or before Ltay 31st of each 
year, and under the terms of Section 53 . 130 , \Thich provides 
tha t tho Assessor is e ntitled to compensation for assessing 
property lis ted and described in said book, and it furthe r 
appearJ..ng t hat the t\•m assessments noted in your letter had 
been made by the \ ssessor after his book had been turned 
ove r to tho County Clerk, the Assessor is not entitled to 
compensation for either of such assessments . 

It has become a trito saying in the decisions con­
struing tho statutes nllo~ing fees to public officers for 
t~eir services that they must base their claims for compen­
sa t ion upon a statute permi tting it . Our Supreme Court in 
t he case of Nodaway County vs . Kidde r , 129 s . ~l . ( 2d) 857, 
considering such a case , l.c . 86o , said: 

"It is well est ablished t hat a public 
off icer claiming compensa tion for of­
ficial dutie s performed must point out 
tho s tatute authorizing such payment. 
State ex rel. Dude r v • Hackmann, 305 
Mo . 342 , 265 S.' l . 532, 534; State ex 
rel . Linn County v . Adams , 172 Mo . 1 1 
11 72 s . •· 655; Williams v . Chariton 
County, 85 Mo . 645. " 

0 ONCL USI ON. 

It is , therefore ;, t lD opinion of this Department that, 
conside ring the premises , the Assessor of Pemiseot Count,y is 
not entitled to eo~pensation f or making an assessment list in 
1952 for an individual on tangibl e porsonal property not as ­
sessod in 1951, said assessment being made after the current 
1952 assessnent book had boen turned over to the County Clerk 
of said county, and neither is the said Assessor entitled to 
compensation f or making an assessment list for tho same in­
dividual in 1952 for the fiscal year of 1952 , whore such last 
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Honorabl e Elmer Peal : 

named assessment is made after the Assessor ' s book for 
1952 has been t urned over to the County Clerk of said 
county. 

The foregoing opinion, which I hereby approve , 
was prepared by my Assist~~t , Ur. George 1. Crowley . 
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Yours very truly, 

J OHN ll . DALTON 
Attorney Gene r al 


