When the State Purchasing Agent reguests bids
for an article, the article shall be described
in general terms and by general specification,
ATE PURCHASING if by so doing the State Purchasing Agent can
CFFICER: obtain the article which he wants, but il he
cannot do so by describing the article in gen-
W eral terms and by general specifications he may
F‘ LE D then use a brand or trade name. Whether he can
66 describe the article in generzl terms and by

general specification is largely a matter with-
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October 2, 1953

Honorable idgar C. Nelson
State Purchasing Agent
Division of Procurement
Capitol Buikding,
Jefferson City, Missouri

Dear Sir:

Recently you requested an official copinion from this departe
ment on the following matter:

"I would like to have an opinion on Section
34.060 Revised Statutes of Missouri, 1949,
which deals with requests for bids on supe-
plies and materials and which states that
such requests must be in general terms.

"I wish an opinion on this particular sec~
tion because we receive numerous requisitions
asking for stock feeds by brand name rather
than by formula of the ingredients.

"Such specifications doubtless arise from the
faet that dairymen and business managers at the
various state institutions have used certain
brand feeds and havd gotten satisfactory re-
sults from the standpoint of production. This
being true, they want to continue to use the
same feeds and feel that if they don't speci-
fy the brand wanted they may get a feed that
will affeet production. This is especially
true in dairy and egg productich.”

The question which ycu want answered appears to be: When the
State Purchasing Agent invites bids on various articles which the
state wishes to purchase, should he, in his invitation, give the
"brand, trade name, or other individual mark"™ of such article, or
should the article be referred to in "general terms and by general
gspecifications”.



Honorable Edgar C, Nelson

Section 34.060 RSMo 1949, to which you refer, reads as follows:

"All requests hereafter made for bids and pro=-
posals for materials, products, supplies, pro-
visions and other needed articien to be pur-
chased at public expense, shall be made in gen-
eral terms and by gonerai specifications and
not by brand, trade name or other individual
mark, provided such article to be purchased
can be definitely described without the desig~-
nation of such brand, trade name or other in=
dividual mark. All such requests and bids
shall contain therein a paraf{aph in easily
legible print, reading as follows: 'By virtue
of statutory authority, a preference will be
given to materials, products, supplies, provie
sions and all other articles produced, manu=-
factured, made or grown within the state of
Missouri.'"

The meaning of the above section seems to us to be: When the
state purchasing agent invites bids for the furnishing of an art-
icle, the article shall be described in general terms and by gen-
eral specification, not by a brand or trade name, if the desired
article can be described definitely without stating a brand or
trade name, but that if it cannot be, that then a brand or trade

name may be used.

It would appear that the underscored lines above are very
clearly implied by Section 34.060, supra. Therefore, it would
seem that Section 34.060 means that when the state purchasing
agent invites bids on an article, he should describe the article
in general terms if by so doing he can thereby obtain bids on the
article which he wants, but that if he cannot get the article he
wants by describing it _in general terms, he may describe it by
brand or trade name. Clearly it would have to be a matter large-
ly within the discretion of the state purchasing agent, whether
e could obtain an article which he wanted by describing it in
general terms and specifications. If, in his opinion, he could
not do so, he could then use a brand or trade name,

CONCLUSION

It is the opinion of this department that when the state pur-
chasing agent requests bids for an article, the article shall be
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described in general terms and by general specification if by so
deing the state purchasing agent can obtain the article which he
wants; but if he cannot do so by describing the article in gen-
eral terms and by general specifications he may then use a brand
or trade name, Whether he can describe the article in general
terms agd by general specification is largely a matter within his
discretion.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by
my Assistant, Mr. Hugh P, Williamson.

Very truly yours,

CHN M. DALTON
Attorney General
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