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November 2, 1953

Honoreble Garner L, Moody
Prosecutlng Attorney
Wright County

Hertville, Missouri

Dear Sir:

Reference is made to your request for an
official opinion of this department reading as

follows:

"I would like an opinion from your
office on the following question:

"1Is a township assessor entitled
to fees for taking merchant's as-
sessment statement after June lst,
in any taxable year?'"

In your letter of inquiry you have drawn
no distinction between statements taken from mer-
chants who were operating an established business
on the first Monday in Jamuary of the calendar
year to which such statements relate, and business-
es established subsequent to such date, For reasons
which will appear infra, we will discuss each of
these categories of merchants separately,

The provisions relative to the taking of
statements from merchants appesr in Section 150,050,
nsMo 1949, from which we guote:

150,050, Annual statement - merchants!
tax book = township orgsnization coun-
ties, = 1, On the first lMonday in May,
1946, and on the same date each year
thereafter, it shall be the duty of
each person, corporation or copartner=
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ship or persons, as provided by sections
150,010 to 150,290, to furnish to the
assessor of the county in which such
license may have been granted, a state-
ment of the greatest amount of goods,
wares, and merchandise, which he or
they may have had on hand at any one
time between the first Monday in
January and the first Mondsy in April
next preceding; said statement shall
include goods, wares, and merchandise
owned by such merchant, and consigned
to him or them for sale by other partles,
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"L Provided, that in countles under
township organization the statements
herein provided for shall be made by
the township assessor who shall deliver
the same to the clerk of the county
court, who shall return the book to

the county board of equallzation on

the gecond Monday in Jul and there=-
after the same proceedings shall be

had thereon as in other counties,"

(Emphasis ours,)

We have emphasized a portion of the above
statute inasmuch as the same relates to township
assessors 1ln counties of the fourth class, We note
that Wright County is a county within such a class
as established by an act of the Genecral Assembly,

It 1s observed from the foregoing that the
duty of making the statement mentloned in the statute
is placed upon the merchant to be done on the first
Monday in May of each calendar year, It is also ob=
served that suech statement, as finnlli incorporated
in the book prepaered by the Clerk of the County Court,
is to be returned to the County Board of Lqualization
not later than the second Monday in July of the same
calendar year, It 1s also observed that Section
150,210, RSMo 1949, provides that the failure to file
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such statement at the time and in the manner required,
shall amount to a forfeiture of the merchant's bond
which is required under another statute,

In your letter of inquiry you have referred to
the date of "June lst", Apparently, none of the statutes
relating to the taxation of merchants gives any materi-
ality to this particular calendar date, It is our thought
that a reasonable interpretation of the statutes is one
which will permlt the township assessor to receive such
statements at any tlme prilor to the time in which he is
required to trensmlt the same to the Clerk of the County
Court, provided that the fallure to flle the statement
on the exact date provided in the statute, to-wit, the
first Monday in May, has been ocecasioned through in-
advertence or mere oversight, We think that under such
circumstances the township assessor is entitled to re-
ceipt of the fee for taking such statement as provided
in Section 150,070, RsSMo 1949.

We think the foregolng adequately disposes of
your opinion request with respect to businesses which
were established and in actual operation on the first
Monday in January in any calendar year, However, a
different procedure is provided by statute with respect
to businesses established in any calendar year subsequent
to such date, We direct your attention to Section 150,180,
RSMo 1949, which reads as follows:

"150.180, New business--bond of mer=-
chante-inventory statement as tax
basis,=~When any merchant shall come
mence the business of merchandising
in any county in this state after the
first Monday in Jamuary, in any year,
he shall execute a bond as provided
for in section 150,160, conditioned
that he will furnish to the collector
of his county a statement, verified

as herein required, of the largeat
amount of goods, weres or merchandise
which he had on hand or subject to his
control, whether owned by himself or
consigned to him for sale, on the first
day of any month between the time vhen
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he commenced business as a merchant,
and the sald first day in January
next succeeding; upon which statement
he shall pay a tax based upon the same
rate as other merchents, to be detere
mined by the mumber of months in busl=-
ness in any calendar year,"

You observe that under this statute the township
assessor has been relieved of any duties with respect
to the taking of statements, Such duty has, in effect,
been transferred to the collector of the county wherein
the business has been duly established, Therefore,
since the township assessor has been relieved of any
duties imposed upon him with respect to such statements
relating to businesses becoming established subsequent
to the first Monday in January in any calendar year, we
believe that he is not entitled to any compensation ror
taking any such statements relating to such businesses,
nor should such be delivered to him,

CONCLUSION

In the premises, we are of the opinions

1) That the township assessor in a county of
the Fourth Class 1s entlitled to his statutory fees for
taking merchants' statements subsequent to June lst in
any calendar year, only when such statements relate to
a business in existence prior to the first Monday in
January of sueh year, and that such statement properly
should have been flled on the first Monday in May in
such calendar yearj; provided, that such statement is
actually delivered to the assessor in such time as to
comply with the requirement that the same be incorporated
in the merchant's book and returned to the County Board
of Equalization on the second Monday of July in such
calendar yearj; and,

2) That such township assessor is not entitled
to eny fee for, nor should any such statement be delivered
to, such township assessor with respect to any new busi=-
ness established subsequent to the flirst lMonday in January
in any calendar year,

The foregoing opinion, which I hereby approve, was
prepared by my Assistant, Mr, Will ¥, Berry, Jr,

Yours very truly,

JOHN M, DALTON
WFBsvlwsirk Attorney General



