ROADS AND BRIDGES: Township board not required to maintain sureevs
TOWNSHIPS: of incorporated town nor to pay part of road
taxes into town treasury.
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Honorable J. 5. Lincoln
Representative

Harrison County
Calnesville, Missouril
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Dear Sir:

This will acknowledge receipt of your letter of June
l, 1953, in which you requested an opinion of this department.
This opinion recuest, omitting caption and signature, is as
follows:

"I am asked by the city council of our
little town, population 618, to inquire
as to the proper distribution of township
taxes, collected in our township, as
regards their application to the main-
tainance of streets within the corporate
limits of the town. Our county has the
township organization form of governmente.

"Up until six years ago all of the taxes
collected within the corporate limits of
the town were pald to the treasury of the
town; now the township board take all the
money and pay none of it into the town
treasury, for the maintainance and upkeep
of the streets, nor do they maintain the
streets.

"Can the township board be forced to pay
the taxcs collected within the corporate
limits of the town into the town treasury
for the maintalnance of the town streets
and if not can the township board be forced
to maintain the town streets, at least
those known as through streets?

"I have been checking the statutes and have
my opinion but will appreciate your opinion.
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"As I see it, a specisl road district might
solve the problem.

"PeS. You understand, of course, in referring
to township taxes, I refer to the .35 levy for
maintainance of roads and bridges."

In your opinion request you do not definitely state
whether your town is incorporated but you do refer to the
"corporate limits" thereof. Therefore, for the purposes of
this opinion, this depertment will assume that your town 1is
incorporated.

The authorlty of your township to levy and collect a tax
of 35 cents on the one hundred dollars assessed valuation for
road and bridge poses is conferred upon it by Section
137.585, RSMo 1949, which prescribes the following:

"l. In addition to other levies authorized
by law, the township board of directors of
any township in their discretion may levy

an additional tax not exceeding thirty-five
cents on each one hundred dollars assessed
valuation in their township for road and
bridge purposes. Such tax shall be levied
by the township board, to be collected by
the township collector and turned into the
county treasury, where it shall be known and
designated as a special road and bridge fund.

"2. The county court of any such county may
in its discretion order the county treasurer
to retaln an amount not to exceed five cents
on the one hundred dollars assessed valuation
out of such special road and bridge fund and
to transfer the same to the county special
road and bridge fund; and all of said taxes
over the amount so ordered to be retained by
the county shall be paid to the treasurers
of the recspective townships from which it
cane as soon as practicable after receipt

of such funds, and shall be designated as

a special road and bridge fund of such
township and used by said townships only

for road and bridge purposes, excent that
amounts collected within the boundaries

of road districts formed in accordance

with the provisions of chapter 233, R3Mo
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1949 shall be paid to the treasurers of
such road districts; provided that the
amount retalned, if any, by the county
shall be uniform as to all such town-
ships levying and paying such tax inte
the county treasury; provided, further,
that the proceeds of such fund may be
used in the discretion of the township
board of directors in the construction
and maintenance of roads and in improve-
ing and repairing any street in any
incorporated c¢ity, town or village in
the township, if sald street shall form
a part of a contimuous highway of the
township running through said city,
town or village."

In the event that your township board levies and collects
this road tax, the moneys thus collected must be pald into the
county treasury where it is known and designated as a special
road and bridge funde The county court may, in its discretion,
order the county treasurer to retain an amount not to exceed
five cents on the one hundred dollars assessed valuation out
of such special fund and to transfer same to the county special
road and bridge fund; the balance is to be paid to the township
treasurers from whence the money came and shall be used by the
townships only for road and bridge purposes. However, if there
has been a special road district formed in a township, then the
tax money collected within its boundaries shall be paid to the
treasurer of the special road district.

The township board of directors may, in their discretion,
use township road funds to improve and repair any street in an
incorporated city located therein, if such street shall form a
part of & continuous highway of the township running through
sald city. However, such city has no authority to foree the
township to return tax funds collected within said city's
boundaries nor has 1t authority to force the township directors
to maintain the city's streets.

With reference to your question regarding the special road
district, we are enclosing an official opinion of this departe-
ment, rendered under date of June 25, 1948 to Emmett L.
Bartram, which answers your question.

CONCLUSION.

Therefore, it is the opinion of this department that the
townghlp board cannot be forced to pay the taxes collected
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within the corporate limits of Cainesville into the town
treasury for the maintenance of the town streets nor can
said township board be forced to maintain the town streets.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was
prepared by my Assistant, Yr. John 8. hillips.

Very truly yours,

JOHN M. DALTON
Attorney General
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