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Honorable Thomas H. Keyes 
Pre s i dent 
State Board of Accountancy 
209 Monroe Stree t 
J efferson City , Missouri 

Dear Sir: 

Following is our opinion based on your request of 
August 4, 19~3 , which reques t r eads as fo llows: 

"For some time it has been the policy 
of t he Mi ssouri State Board of Account­
ancy to refuse to permit the use of a 
f irm name by two practitioners or publi c 
accountancy which includes the two 
partners ' names in conjunction with ' and 
Company.' For example, the board has 
approved the designation of a firm such 
as ' Sharon and Headley ' or ' Sharon, 
Headley Company'; but has refused to 
approve t he desi£nation ' Sharon, Headley 
and Company ' where i n fact Me 3srs . Sharon 
and Headley are the only membe r s of the 
f irm. The apparent policy behind this 
restriction has been that the addition 
of t he two words ' and Company ' is mis ­
l e ading in that it impliedly represents 
the associati on of other persona with 
the principals where in fact no other 
persons are so associated with the f~. 

"The board has been unable to f i nd within 
the Missouri law regulati ng the practice 
of public accountancy any authority for 
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approving or restricting the above­
related policy. We would appreciate 
your opinion as to whether such a 
policy is violative of any rule of 
law, or is in any -vray an infringement 
upon a firm's right to des i gnate their 
name as they may choose. In other 
\.zords, is the State Board of Account­
anc7 empowered to force the deletion 
of the words ' and Company' from the 
name of a firm under the circumstance 
outlined above?" 

/ 

We infer from the request that the board has promul­
~ated no rule or regulation prohibiting use of the words 

Company" or "and Company" in the name of a partnership 
practicing public accountancy. We assume that the board 
has from time to time denied regi s tration and has denied 
the permit provided for in Section 326 . 040, RSMo 19u9, 
to partnerships whose names include the words "and Com­
pany, " a.s a matter of policy and not because the use of 
such words contravene any duly adopted regul ation filed 
with the Secretary of State . 

We believe it is beyond the authority of the Mi ssouri 
State Board of Accountancy to prohibit the use of the 
words "and Company" in the name of a partnership practicing 
public accountancy. 

First, let us look &t the r efusal of registration and 
permit as a matter of "policy" to a partnerahl.p using these 
words in its name. 

Section 326. 040, RSMo 1949, provides that "the board 
shall authorize the registration, as certified public ac­
countants, of firms and partnerships, provided it be 
shown to the board that .,,. ·:<- --:~ " and th.ere follows a number 
of conditions with which the partnership seeking registra­
tion and per mit must comply. Having complied with these 
conditions, the statute provides the board "shall authorize" 
the registration. 

The board, by the terms of t his statute, "shall au­
tborize11 the registration. "Shall" is ordinarily held to 
be a word of mandate negating permissiveness or discretion 
on the part of the subject of the action. In State v . Wade , 
360 Mo . 895, 231 s .w. (2d ) 179, l . c . 181, the court made 
this observation: 
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" -It * * Certainly statutes that use 
the word 'shall ', and then provide a 
penalty for failure to do what is 
required, are mandatory statutes. 
* * ~~- " 

The only inquiry t he board i s permitted to make relat­
i ng to the name of the partnership is where the name is a 
fictitious or assumed name, in wh ich case the board must 
be shown that the name has been reg istered with the Secre t ary 
of State i n compliance with t he law of this state, which is 
embodied in Section 417 . 200, RSMo 1949. The inclusion of 
the words "and Company" in a partnership name, so long as 
the true names of the partners are included, probably does 
not necessitate t he regis tration of such name with the 
Secretary of State as a fictitious name under Section 417.-
200, supra, although t her e is no authority on the point in 
Missouri and the cases in other states are divided. See 
65 C.J . s ., Names, Sec . 9, N. 51. The requirement of compli­
ance with the law relating to reg istration appears to be 
the only limitation upon the r i ght to use a fictitious nwne. 
That having been done , Section 362. 040, RS!-io 1949, Subsection 
5, provides, "a firm or partnership may make use of a ficti ­
tious name . " The board has no authority to limit the l aw 
in this respect. 

Second, we concern ourselves with the power of the board 
to promulg ate a rule f orbidding t h e use of the words "and 
Comp any" in the name of a partnership practicing public ac­
countancy. 

We think no such p ower is vested in the Board . The rule­
maki ng power of the Board is provided by Se ction 326.170, 
Subsection 1, RSMo 1949, wh ich gives the power "to make and 
amend all rules deemed necessary for the pr oper administra­
tion of this chapter." We think t his rule i s not necessar y 
to the administration of the chapter . 

Nor do we think such a rule-- or policy--could be related 
to the power "to do and perform all other acta and things 
herein committed to their charge and administration, or 
incidental thereto , " contained i n Section 326.170 , Subsection 
1, RSMo 1949. This evidentl y does not refer to rule making, 
since that has been p reviously covered in the same section. 
The rule under consideration would seek to limit Section 
326. 040 , RSMo 1949, in that it would purport to impose an 
additional condition upon permit and registration. This is 
beyond the power or any administrat i ve agency. 
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"Since the power to make regulations 
is administrative in nature , legisla­
tion may not be enacted under the guis e 
of its exercise by issuing a 'regulation ' 
which is out of harmony with, or which 
alters, extends, or limits, the statute 
being administered, or which is incon­
sistent with the expression of the law­
makers' intent in other statutes . " 42 
Am. Jur., Public Adminis trative Law, 
Sec. 53 . 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of t his office that t he Missouri 
State Board of Accountancy has no power with or without a 
rule to that effect to prohibit the use of the words "Com­
pany" or "and Company" in the name of a partnership 
practici ng public accountancy; nor does it have any power 
to refuse , on that ground alone, to register the name of 
a partnership or issue a permit to practice . 

The foregoing opinion, which I hereby ~prove, was 
prepared by my Assistant, ~~ . w. Don Kennedy. 

WDK/fh 

Yours very truly, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 


