Increase in amount county clerk can
COUNTY CLERK: expend for clerical hire or additional
COUNTY COURT: CLERICAL HIRE: compensation to regular deputy or as-
sistant,provided for in Senate Bill 290,
67th General Assembly, may be expended
during present term of county clerk.
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Mr. Haskell Holman

State Auditor

State of Missouri
Jefferson City, Missouri

Dear Mr. Holman:

Your request for an official opinion is at hand, which said re-
quest reads as follows: "
"Sub-section 6 of Section 51.450 of Semate Sill
No« 290, passed by the Sixty-seventh General
Assembly, provides in part:

'ihe county court in all counties of the third
class may allow the county clerk, in addition

to the amount herein specified for deputies!

or assistants' hire, a further sum not to exceed
one thousand dollars per annum, tc¢ be used sole-
ly for clerical hire or allowed and paid, in
whole or in part, as additicnal compensation to
any regular deputy or assistant to be determined
by the county court of such countyj» #* *°'

"fhis section repeals Sub-section & of Section 51.450
ReS.Mo. 1949, whieh provides in part:

'The ecounty court in all counties of the third class
may allow the county elerk, in addition to the amount
herein specified for deputies' or assistants' hire, a
further sum not to exceed five hundred dollars per
annum, to be used solely for clerical hire or allowed
and paid, in whole or in part, as additional compen=-
sation to any regular deputy or assistant to be deter-
mined by the county court of such county;* * !

"The gquestion is == Would the county court, after the
effective date of the bill, be authorized to allow the
county clerk , during his present term in office, the
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one thousand dollars for clerical hire, provided in
Sub-section 6 of Section 51.450 of Senate Bill No.
290, passed by the Sixty-seventh General Assembly?”"

“ection 13 of Article VII of the Constitution of 1945 of the State
of Missouri provides that the compensation of state, county and
municipal officers shall not be increased during the term of of-
fice. The problem involved in the instant request is whether or
not the additional $500.00 which the county court may aliow the
county clerk "to be used solely for clerical hire or allowed and
paid, in whole or in part, as additional compensation to any regu-
lar deputy or assistant to be determined by the county court of
such county" does, in fact, increase the compensation of the county
clerk during his present term of office.

This precise question has never been presented to the courts of
M4 S 8011!‘1 -

Section 51..5% R.S.Mo. 1949, as amended, divides the counties of
the third elass into population groups, and provides that the clerk
of the county court in each such county shall be entitled to em-
ploy deputies and assistants, and for such deputies and assistants
shall be allowed the sums as in said section provided. It should
be noted here that there is no provision for a fixed or definite
term in said section for the deputies or assistants.

The general rule is stated in 37 L.R.A. (N.S.) 389, to-wit:

"The general rule, however, seems to be that this
constitutional prohibition against changing the
salary of a public officer during his term of of-
fice applies only to officers who have a fixed and
definite term, and does not apply to appointive of-
ficers who hoid only at the pleasure of the appoint-

ing power."
Corpus Juris Secundum, Vol. 67 at p. 355, states as follows:

"However, where the statute provides a fixed

salary for (thetofficer and salary for deputies,

all payable out of the public treasury, an increase
in the salary of such deputies, or an extrza allow=-
ance for cle.« rire, or a provision for extra depu-
ties, is not within the Constitutional prohibition,
since the government has undertaken to pay the of-
ficer and the expenses of running the office."™ ~\

The Board of Commissioners of Muskogee County v. Hart, 29 Okl.
693, 119 Pae., 132, decided by the Supreme Court of Okiahoma,



Mr. Haskell Holman

involved increasing the compensation of certain deputies then in
office who did not hold for any specified time or defined term.
The Constitution of Oklahoma provided that "in no case shall the
salary or emoluments of any public officiai be changed after his
election or appointment, or during his term of office.* * *" The
court held that the deputy clerk here is without any "term" as

the same is used in the quoted section of the Constitution, and
therefore does not apply to the deputy clerk. In Sommers v. State,
5 So. Dak. 321, 50 N.w. 804, Id. 5 S.D. 585, 59 N.W. 963, where
the Constitution provided that the legislature shall never grant
any extra compensatinn to any public officer, employee, agent or
contractor after the services shall have been rendered or the con-
tract entered into, nor shall the compensation of any public of-
ficer be increased or diminished during his term of office, the
Court held as follows:

"A deputy, appointed by an officer to hold dur-
ing the pleasure of such principal, does not
hold for a "term" within the meaning of Sec. 3,
Art. 12, of the Constitution, prohibiting any
change in the compensation of any public officer
'during his term of office'".

The case of Harrold v. Barnum, Auditor, 8 Cal. App. 21, 96 Pac.lO4,
involved a deputy county surveyor who was afpointed to serve by the
county surveyor who was elected January 7, 1907, for a term of four
years. At the time of the county surveyor's election the statute
read that the survegor's salary was to be $2,000.00 and the deputy's
salary was to be $960.00 per annum. The Legislature of 1907 amend-
ed the deputy's salary, making it $1,200.00 yearly. The county sur=
veyor revoked the deputy county surveyor's appointment after this
legislative change and reappointed him. This suit was to compel
payment under the increased salary for the deputy county surveyor.
The question was whether the act increasing the salary as herein-
before set out is within the prohibition of the California Constitu-
tion which reads:

"'Comienaation of any county, city, town or
municipal officer shall not be increased after
his election or during his term of office, nor
shall the term of any officer be extended be=-
yond the period for which he is elected or ap-
pointed.'"

The court conecluded that the expression "term of office" as used
in this provision of the Constitution applies only to officers who
have a fixed and definite term and that it does not apply to ap-
pointive officers who hold at the pleasure of the appointing power.

-3 =



Mr. Haskell Holman

The Supreme (urt of California in the case of Bayley v. Garrison,
County Auditor, 190 Cal., 690, 214 Pac. 871, dealt with a mandamus
action brought by a deputy in the office of the county clerk. The
clerk at the start of his term received a fixed salary and was al=-
lowed deputies who also had fixed salaries, all being paid out of
the county treasury. During the term of office of the clerk, the
pay of the existing deputy was increased, and this action is brought
to recover the increased pay of this deputy during the clerk's term
of office. The court held that whatever benefit the clerk may de-
rive from an increased salary to his deputy is not a direct benefit;
rather, if it is a benefit, it arises from securing more valuable
or competent help. The court then determined that this "provision
for the deputy is neither an increase of the salary of the officer
nor of the deputy during his term of office within the meaning of
Article 11, Section 9, of the Constitution, prohibiting an increase
of salary."

It would thus seem that by virtue of these authorities and under our
statutes and constitutional restriction, if the money is "allowed
and paid, in whole or in part, as additional compensation to any
regular deputy or assistant"™ that the sum could be allowed by the
county court after the effective date of the bill and during the
county clerk's present term in office. But what of the provision
of the section where the additional sum may "be used solely for
clerical hire"?

The Constitution of the State of Illinois, dealing with the subject
of Counties, in Article X, Section 10, provides that the county board
"gshall fix the compensation of all county officers, with the amount
of their necessary clerk hire, stationery, fuel and other expenses,"
and thereafter in said sectlion is stated: "Provided, that the com-
pensation of no officer shall be increased or diminished during his
term of office™. The Supreme Court of Illinois has construed this
section in several cases. In People v. Foster, 133 Ill. 496, 23 N.E.
615, that court said: "This court is committed to the construction
of the statute that the amount fixed by the county board 'for neces-
sary clerk hire, stationery, fuel, lights,' etc. to a county officer,
remains under the control of the board, and may be changed at any
time when, in their judgment, the necessity therefor exists.”

In another Illinois case, Coles Couhty v. Messer. 198 Ill. 540,

63 N.E. 391, the compensation of th2 sheriff had been fixed by reso-
lution of the county board "including all necessary deputy hire",

at the amount of $2,500.00 per annum, "and that the said sheriff
shall be allowed $1.50 per day for jJailer". The sheriff asked the
county for extra compensation from the fees of his office, claiming
he had paid out more in necessary expenses than this amount. %The
sheriff brought suit when the county board refused to allow and pay
such amount., The Supreme Court of Illinois states, at p. 545 of
195 Ill., P. 393 of 63 N. E.:
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"If the compensation including the expenses, is fixed
at one sum, the officer is entitled to retain that
amount if it is paid by the fees of his office. If
it is fixed in separate sums - one sum for the com=-
pensation of the officer, and another sum for ex-
penses - the officer can only retain out of the

fees collected a sufficient sum to reimburse him

for moneys actually paid out for reasonable and ne-
cessary expenses of his office.* * * If the amounts
are fixed separately, the compensation, aside from
the expenses, cannot be changed during the official
term, but the expenses may be changed from time to
time by the county board as the necessities of the
office may change.* * * The principle of all the
decisions is that the compensation, including the
expenses of the office, is to be paid, if at all,
out of the fees and emoluments of the office, and
that there is no liability, and there can be no
recovery, for expenses which have not been fixed

in advance by the county board. The plain intent
and meaning of the Constitution is that the county
board shall have power to control and limit the exe
penses of county officers, and that the officers
shall not be at liberty to create a liability against
the county except within some limit already fixed by
the county board. The allowance for expenses may be
changed from time to time, as varying circumstances
may require; but there is no liability unless an ale
lowance has been made."

A California case, Newman v. Lester, County Auditor, 105 P.785,
concerned Orange County, a county of the 15th eclass, which by
statute allowed a salary to the assessor's office as follows:
$3,500,00 per annum to the assessor; and seven field deputy
assessors appointed by the assessor of the county and holding
office for one specified year, each to receive ${00.00 per month,
The law was changed durin: the term of office of the assessor
wherein the office was allowed eight field deputy assessors, and
one deputy was to keep an account of all transfers of propsrty
in said county during the year, and the change was to take effect
immediately. A field deputy assessor filed suit for the increased
pay, and the Court of Appeals, 2nd District of California, in this
case, allowed the petitioner his salary claimed, stating as fol=-
lows at 11 Cal. App. P. 581:

"® % % Where the statute provides a fixed salary
for the officer and a separate allowance for ex-
penses of his office (Kirkwood v. Soto, 87 Cal.
394, 25 Pac. 488), or a fixed salary for the of=-
ficer and a fixed salary for a certain number of
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deputies or clerks, all payable out of the

county treasury, an increase cf such separate
allowance for expenses or for deputies, whether

in the number of deputies or the amount paid to
each, is not a violation of the constitutional pro-
vision that 'the comipensation of any county, city,
town, or municipal officer shall not be increased
after his election or during his term of office.’
(Const., Sec. 9. Art X.Io)“

CONCLUSION

It is the opinion of this office that the county court in all
counties of the 3rd class may allow the county eclerk after the
effective date of subesection 6 of Section 51.450 of Senate

Bill No. 290 and during his present term in office the $1,000.00
per year as in said section provided for the purpose provided
for in said subsection.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, Mr. J. Robert Tull.

Very truly yours,

JOHN M, DALION
JRT:f:1d Attorney General



