Board of Trustees of the Retirement System cin legally

make payment of retirement allowances to a teacher who

attained age seventy prior to July 1, 1952, who did not
request & retirement allowance who served in a district
included in the retirement system subsequent to July 1,
1952, and who is now requesting a retirement allowance;
and to a teacher who attained age seventy prior to

SCHOOLS :

July 1, 1952, who requested a retirement allowance and
Fl L E D received one or more monthly payments, who returned to
teaching after July 1, 1952, and who is again requesting

a retirement allowance.
5 May 22, 1953

Honorable G. L. Donahoe

Executive Secretary

Public School Retirement System of Missouri
Room 801, Jefferson Buillding

Jefferson City, Missouri

Dear Mr,., Donahoe:

We render herewith our opinion based on your request
of llay 5, which request reads as follows:

"It is provided in Section 169.050,
RS Mo 1949, that membership in the
retirement system shall be termina-
ted by retirement based on either
age or disability.

"Section 169.060(1), RS Mo 1949,
provides:

"11. A member who is seventy years

of age or more one year after the

date the retirement system becomes
operative shall be retired as of that
date and shall be entitled to benefits,
as provided in sections 169,010 to
169.130, on the basis of his creditable
service. Thereafter, a member shall

be retired automatically on the first
day of July next following the school
year in which he reaches the age of
seventy years, and shall thereupon

be entitled to benefits, as provided in
sections 169.010 to 169,130, on the
basis of his creditable service; pro-
vided, however, the compulsory retire-
ment age shall not be effective for

the duration of World War II,!
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"In Section 169.070, the formula for
determining retirement allowances

is prefaced with the statement: !'The
retirement allowance of & member whose
age at retirement is 65 years or more
shall be the sum of the following
items."'

"It appears that in each instance where
reference is made to a retirement
allowance, it is indicated that a member
is eligible for this allowance. We are
unable to find any provision in the law
for the payment of a retirement allowance
to a person whose membership in the
system was terminated before his retire-
ment became effective.

* * * *® w* W *

"We are not able to find any specific
provision of the law which is applicable
in instances in which the teacher who
was automatically retired under the
provision of Section 169.060, RS Mo
1949, continued to serve in a district
included in the retirement system after
July 1, 1952, and who is now requesting
a retirement allowance.

"We are requesting an official opinion
which will state whether the Board of
Trustees of the retirement system can
legally make payment of retirement
allowances under the following conditions:

"(1) To a teacher who attained age 70
prior to July 1, 1952, who did not request
a retirement allowance, who served in a
district included in the retirement system
subsequent to July 1, 1952 and who is now
requesting a retirement allowance.

"(2) To a teacher who attained age 70
prior to July 1, 1952, who requested a
retirement allowance and received one or
more monthly payments, who returned to
teaching after July 1, 1952 and who is
again requesting a retirement allowance."
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The law providing for the retirement system or that
portion thereof relating to the time at which a member of
the system becomes entitled to benefits, Section 169.060,
RSMo 1949, reads in part as follows:

“u % # Thereafter, & member shall be
retired automatically on the first
day of July next following the school
year in which he reaches the age of
seventy years, ghall there be
ggtit;eg‘§%gb e s &8 prov in
sections 010 to 169.130, on the
basis of his creditable service; » = a"
(Emphasis ours.)

In a previous opinion written to you from this office
under deate of May 29, 1952, 1t was held that a member of the
retirement system, who had attained the compulsory retire-
ment age of seventy, was not eligible for a retirement
allowance so long as he continued to teach.

However, nothing is said in the law providing for the
retirement system about a member's forfelting his claim
to benefits by his cont inued teaching after having reached
the compulsory retirement age or by his delay in claiming
benefits., Nor, have we discovered any judliecial deeislon
indicating that result. There is apparently ouv rosuirement
that such benefits be paid or claimed immedliately upon
July 1 following the member's reaching the compulsory retire-
ment age, but presumably could be claimed and paid at any
time after that date when he meets the other conditions of
retirement (i.e0., his actual retirement from teaching -- see
our opinion to you dated May 29, 1952). Therefore, we advise
that in the first situation you have presented, wherein the
member continues to teach after the date fixed by the law
for compulsory retirement, the board of trustees is legally
permitted to wake benefit payments to the teacher who has
made application for benefits after his actual retirement.

In the second situation presented in which a member of
the system having arrived at the compulsory retirement age
and having actually retired and received the benefits, then
having resumed teaching, and who has now retired again and
is again requesting a retirement allowance, our conclusion
is that he also 1is entitled to a retirement allowance, and
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that the board of trustees may legally make payment to
him.

There is no provision in the law that resumption of
teaching after once having retired shall forfeit a
teachert's claim for subsequent benefits -~ although he
would not be entitled to benefits during the time he was
teaching. During the time he was employed in teaching
after once having retired and received an allowance his
right to benefits would be in a state of suspended anima-
tion, but would revive upon his ceasing to teach and again
requesting the allowance.

CONCLUSIOHN

It 1s the opinion of this office that the board of
trustees of the retirement system can legally make payment
of retirement allowances to & teacher who attained age
seventy prior to July 1, 1952, who did not request a retire-
ment allowance who served in a district included in the
retirement system subsequent to July 1, 1952, and who is
now requesting a retirement allowsnce; and to a teacher who
attained age seventy prior to July 1, 1952, who requested
a retirement allowance and received one or more monthly
payments, who returned to teaching after July 1, 1952, and
who 1s again requesting a retirement allowance.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was
prepared by my Assistant, Mr. W. Don Kennedy.

Yours very truly,

JOHN M. DALTON
Attorney General
WDK/fh



