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FILE D January 31, 1953

Honorable James ., Donaldson
Representative - Stoddard County
House Post Office, Capitol Bullding
Jefferson City, Missouri

Dear Sir:

Reference 1s made to your request for an official
opinlon of this department reading as follows:

"It 18 requested that you furnish me
with an opinion as to the power, right
and authority of citlizens of a Zpecieal
Road District to vote and hold office
in the Townshilip organizations of the
Township wherein such Special Road
District 1s located. More specifically
it is requested that you furnish
answers to the following questions:

"l. May a resident of a Special Road
Distriect qualify and serve as a member
of the Township Board or as the Trustee
of the Township in which the Specilal
Road District is contained?

"2e. May the residents of a Special Road
District vote for members of the Towne
shlp Board and for the Township Trustee
of the Township in whiech such 8Special
Road District 1s located?

"Your attentlon is specifically invited
to the possiblility that the number of
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voters in a Special Road District
could out-number the remaining voters
in the Townshlp. Thus the voters
within the Special Road Distriet
could control the Township organiza=-
tion without any interest in the
activities other than those of the
Assessor and Collector.

"rhere are several such Special Road
Districts in this county and of course
we do have Township organization.”

With respect to the first gquestion which you have pro-
posed we direct your attention to Section 65,150, RSMo 1949,
relating to the eligibility of township officers in counties
under township organization., This sectlion reads as follows:

"Ellzibllity to office.--No person
shall be eligible to any township
office unless he shall be a qualified
voter and a resident of such town-
ship."

You will note that one of the gualifications of such
township officials is that the officer 1s a "qualified
voter." Your attention is, therefore, further directed to
Seetion 65,090, RsMo 1949, relating to the gualification
of voters in township elections. It reads as follows:

"ualification of voters.--Ho person
shall be a voter at any township
election unless he be a qualified
voter at general elections, and has
been an actual resident of the town-
ship in which he offers to vote for
sixty days next preceding such
election.”

No further qualifications appear pertaining to township
officers, and, therefore, it is our opinion that the gqualifil-
cations set forth are the exclusive criteria by which eligibility
is to be determined.

What we have said heretofore also answers the second
gquestion which you have proposed with the following addenda:

-2—
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section 65,060, RSMo 1949, bears directly upon the
conduct of township elections and reads as follows:

"The citizens of the several townships
in all counties having adopted the town-
ship organization law of this state,
who are qualified by the constitution
and laws of this state to vote at
zeneral elections, shall a:=semble
biennially on the last Tuesday in
March at thelr usual place of voting,
or at such place in their respective
townships as they may have previously
agreed upon, for the purpose of
electing township officers and such
other officers and transacting such
other business as may be necessary."

We have also examined all statutes relating to counties
under township organization including particularly Sections
233.320 - 233.470, inclusive, relating to special road
districts in counties under township organization and do not
find anything indlicative of a legislative intent to disqualify
residents within special road districts from voting at town-
ship elections if otherwise qualified under the constitution
and other state laws relating to the qualification of voters,

CONCLUSION

In the premises we are of the opinion that:

(1) A resident of a special road district within
2 county under township organization is
eligible to serve as an officer of such
township provided that he is a qualified
voter, therein; and

~ B
(2) [That thafgesidents of a speclal road district
in a county under township organization are
eligible to vote at all township elections
if otherwise qualified under the provisions
of Section 65.090, RSMo 1949.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
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by my assistant, Mr, Will F. Berry, Jr.

Yours very truly,

JOHN M. DALTORN
Attorney General

WFB/fh



