SCHOOL D™ ,TRIC"3: Revised estimate and changed levy mey be filed
TAXATION ¢ if such action 1s taken pr»Sr to auy action naving
been taken upon the original estimate and levy.

July 16, 1953

FILED

'O

Honorable Robert E. Crist
Progsecuting Attorney
Shelby County

Shelbina, Missourl

Dear Sir:

Reference 1s made to your request for an officlal
opinion of this department reading as follows:

"Please send your opinion regarding the
following:

"A school election under Section 165.080,
MeReSe, 1949, was held on June 26, 1953,
and an additional levy of $l.25 was voted
for building purposes for one year.

"The school district had submitted an
'Anmmal Estimate of Needs and Tax Rate'
to the County Superintendent of Schools,
as provided in Section 165.077, R. Se.
oe 1949. The County Superintendent
furnished the County Clerk with such
estimaté as provided in Section 167.0,0,
MeReSe, 1949, prior to sald 26th day of
June, 1953.

"What procedure should be followed by such
school distriet, County Superintendent and
County Clerk to amend the prior egtimate
and all assessments, tax books and records
to conform with such election? Viould
Section 50.110, M. Re S., 1949, have any
bearing on this question? Ve are pressed
for time, and would be most appreclative
if we could get this opinion at your
earliest convenlence."
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Under the provisions of Section 165.077 boards of
directors of each school district are required annually
on or before the 1l5th day of May of each year to make an
estimate of the anticipaced needs and rate of levy re-
quired to produce sufficient income to operate the re=-
spective schools for the ensuing term. However, in
construing this particular section, it has been held by
the Supreme Court of Missouri that such an estimate,
after having been filed, may be withdrawn and a new
estimate and a new proposed tax levy substituted in lieu
thereof if such action be taken prior to the original
estimate having been acted upon. I direct your atten-
tion to the case of Lyons v. School District, 311 No.
349, 278 SW Ths l.c. 75, from which we quote:

"% # # The estimate filed under the
provisions of section 11142 may be
withdrawn, and revised estimates may
be submitted, if done before the first
eatimates were acted upon, and a valid
levy may be made upon such revised
estimates. Otate ex rel. v. Pnlpps,

]J.LB Moe 31, 1‘.9 Se W 8650“

With this authority in mind, it next becomes pertinent
to examine the scatutes relating to the extenslion of tax
levies based upon such estimates in order to determine
whetner or not sufficient time yet remains in which a
revised estimate may be filed in the light of the circum-
stances you have outlined in your letter.

We note that under the provisions of Section 165,083,
RSMo 1949, the tax levy 1ls to be extended by the county
clerk upon the real and personal property as shown in the
"last annual assessment" for state and county purposes.

We find that under the provisions of Section 137.290,

RSMo 1949, the assessor's books are to be finally correct-
ed not later than the lst day of September in each calen-
dar year. This will be after action has been taken by

the county board of equalization and by the county board
of appeals. Under the same statute the county clerk is
given until the 31lst day of October of each year to extend
the taxes upon the valuations so finally fixed and deter-
mined by action of the assessor and the county board of
equalization. From the foregoing, 1t seems that ample -
time yet remains in which procedural steps may be taken

to certify a revised estimate to the county superintendent
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of schools as provided by Section 165,077, RS¥o 1949,
mentioned supra, and by such county superintendent of
schools approved and forwarded to the county clerk of
such county in accord with the provisions of Section
167.040, RSMo 1949.

In addition, the clerk or secretary of the school
board or dlstrict should also certify to the clerk of
the county court the inereased levy in accordance wlth
the provislions of Section 165.080, Mo. RS 1951 Supp,
which provides as follows:

" # % and 1f the necessary majority
of the qualified voters voting thereon,
as required by article X, section 1l of
the constitution, shall favor the pro-
posed increase for any purpose, the
result of such vote, including the rate
of taxation so voted in such district
for each purpose, and the number of
years said rate 1s to be effective,
shall be certified by the clerk or
secretary of such board or district

to the clerk of the county court of
the proper county, who shall, on re-
celpt thereof, proceed to assess end
carry out the amount so returned on

the tax books on all taxable property,
real and personal, of such school
district, as shown by the last annual
assessment for state and county pur-
poses, ineluding all statements of
merchants as provided by law."

CONCLUSION.

In the premises, we ure of the opinion that at this
time the board of directors of the school district mentioned
in your letter of inquiry may prepare and certify to the
superintendent of schools of Shelby County a revised
estimate and new levy. On approval of that officer such
revised estimate may thereupon be certified to the County
Clerk for his use in extending the new tax rates.

It 1s our further opinion that the clerk or secretary
of such school district or board should make the certifica-
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tion of the increased rate direct to the county clerk as
provided by Section 165.080, Mo. RS 1951 Supp.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was
prepared by my Assistant, Mr. Will F. Berry, Jr.

Yours very truly,

JOHN M. DALTON
Attorney General

WiBisw



