
DIVISION OF ~AL'Cn 

BIRTH CERTIFICATES : 

[ivision of Health may not amend or alter a 
birth certificate exce~t ~t request of person 
whose birth certificat e it is sought to have 
altered or amended , then only upon submission 
of such proof as required by Div . or court . 

xxxxxxxxxxx 

Honorable Ja~es R. Amos , 
:J irector 
Division of Health 
Jefferson City , J•tssouri 

Dear Sir : 

Aoril 21 , 19.53 

W. . D. 

J .c . Johnsen 
xx.xxxx.xx.x 

This depart ment is in receipt of your recent request 
for an official opinion. You t hus state your request: 

11 cle desire an opinion rolutinr to whether 
or not wo can change an oricinal birt h 
certific ate by delet inG infor~otion re ­
l ating to t~ alleged father and decl ar-
ing the child not lociti~te . The case 
in question arises from t ho fact that 
the r.10ther gave the information, stating 
that her husband was the father of hor 
chil d and that certain personal particu­
lars relating to the husband were added 
to the record . The hus band a ppeared in 
court and secured a divorce by defaul t . 
The judgment accepted the petition that 
there were ~o child~en born of the said 
marria~e . This man has requested us by 
affidavit and divorce decree to remove 
all fact~ relatinc to him and to r ender 
the chile' l lleg, i ti:na to . " 

The law of this state relating to vital statistics , 
which includes birth certificates , is found in Chapter 193 , 
RfP'o 1949 . The only provisiom in that chapter which relate 
to the amonQ~ent or alteration of a birth certificate which 
has been previously filed, aro round in Sections 193 .20) 
and 193 . 21Q , R ~ ' o 1949, which sections read: 
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"193 . 200 . -- A person born in this state , 
or a r esident or ' issouri born outside 
of this state whose birth is not recorded 
in any other state , may file , or amend 
a certificate art or the time heroin 
proscribed , upon s ubmitting such proof 
as shal l be r equired by the division, 
or by any court .," 

"193 . 210 . -- 1 . Cortiricates accepted 
subsequent to six mont h s art er the time 
prescribed ror filing and certiricates 
which have been altered after being 
filed wit h the state r egistrar shall 
contain the date of the delayed f iling 
and the date of the alter ation and be 
marked ' delayed ' or ' altered.' 

"2 . A summary statement of tho evi­
dence s ubmitted in support of the accent ­
anco for delayed filinr or alteration 
shall be endorsed on the certificate . " 

For a nunb~r of reasons we believe t hat these two sections 
must be road toge ther , and that Section 193 . 210 modif ies 
and expl ains Section 193 . 200 . 3oth sections were enacted in 
1947 as part of House ~ill Fo . 65 ; what is now Section 193 .200 
was Section 21 of said bill, and what is now Section 193 . 210 
was Section 21; both secti ons state , by their titles , that 
they relate to t ho same matter , and a r eadlng of the secti ons 
seems t o make this fac t cltar . 

Section 193 . 200 was amplified by the Laws of Uissouri , 
19}~9 , but was not cha'1ged in s ubstance . 'le do not , ther efore , 
believe tha t Section 193 . 210 can bo r ead except in the l i ght 
of the preceding ~action 193 . 210 . 

It will be noted that Sectlon 193 . 200 provides that t he 
Division of Hoal th may permit the filing of a birth certifi­
cate after the pr escribed time by the person who desires to 
have his birth certificate fi l ed , or may , upon the submission 
of satisfactory proor , allow~ person to have his birth 
certificate amended . 

The s i gnific nt th~ng about Section 193 . 200 , as we view 
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it , is t~~t a~endment of a bi th certificate can bo made 
only when movant in the matter i~ the person whose birth 
certificate is so ught to have a mended. Section 193 . 200 
certainly docs not indicate that anybody else can do this . 
For t h· s position there would appear to be good reason . 
If anybody could go before the Divis i on of Tical th and 
have changed the birth certificate of anybody else , 
numerous people , unknown to t hemselves , might become 
officiall y illegiti~ate . In the instant case, the movant 
was not the one whose birth certificate was to bo a~ended 
and we do not believe that the Division of Health can 
make the r equested anendment . 

CO'fCLUSION 

It is the opinion of t his department that the Divis ion 
of Health may not amend or alter a birth certificate except 
a t the request of the pe rson whose birth certif icate it is 
sought to have altered or amended , and then only upon the 
submi ssion of s ueh proof as shall be required by the 
division or by any co·trt . 

The foregoine opinio r , which I hereby approve , was 
prepared by my assistant , .. r . liugh P. Willj::l 1son. 

Yo lrR very truly, 

JOi-"'T , . • T)ALTv!-:' 
At torney General 
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