COUNTY COURTS: Two judges constituting a quorum for doing

ADJOURNED TERMS: business under Section 9070 RSMo 1949, may
legally call an adjourned term of county court
on Saturday following adjournment of regular
term the previous day, under authority of Section
4194200 RSMo 1949

77 Dl

Honorable Thomas G. Woolsey
Prosecuting Attorney of Morgan County
Versailles, Missouri

Dear Sir:

Your recent request for a legal opinion of this department
has been received, and reads in part as follows:

"I would appreciate your office furnish-
ing me an opinion in response to the
following question:

"Can two judges of the County Court call
and hold a legal session of the County
Court, on a Saturday, when they have ad-
journed from a Friday to the following
Monday?"

Section j9.010, RSMo 1949, provides the number of judges
that shall compose the county court, and reads as follows:

"The county court shall be composed of three
members, to be styled judges of the county
court, and each county shall be districted

by the county court thereof into two districts,
of contiguous territory, as near equal in
population as practicable, without dividing
municipal towmships."

Section [;9.070, RSMo 1949, provides that a ma jority of the
members of the county court shall constitute a quorum to do
business, and reads as follows:

"A majority of the judges of the county
court shall constitute a quorum to do
business; a single member may adjourn from
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day to day, and require the attendance of

those absent, and when but two judges are sitting
and they shall disagree in any matter sub=
mitted to them, the decision of the presiding
judge at the time being, to be designated by

the elerk of such court, shall stand as the
judgment of the court."

Section };9.170, RSMo 1949, states the number of terms and
when they shall be held, and reads as follows:

"Four terms of the county court shall be
held in each county annually, at the place
of holding courts therein, commencing on

the first Mondays in February, May, August
and November. The county courts may alter
the times for holding their stated terms,
giving notice thereof in such manner as

to them shall seem expedient; provided,

that in counties now containing or that

may hereafter contain seventy-five thousand
or more inhabitants, and where county courts
are now or may hereafter be held at more
places than one and &t other places than
the county seat, the terms of said court
shall be held monthly and alternately at the
county seat and such other place as may be
provided for the holding of such court,

and each monthly term shall commence on the
first Monday in each monthe"

From the last federal census 1t appears that your county of
Morgan had a population of 10,108, and that the latter portion
of Section }j9.170, providing for the holding of county court
in counties of seventy-five thousand or more inhabitants, where
court is held at more than one place in the county has no
application to the inquiry in the opinion regueste You have not
stated that your county court has changed the time for hold-
ing regular terms from those provided by the statute, and it 1s
assumed that such regular terms are held four times annually,
each coomencing on the first Mondays in February, May, August
and Novembere.

It is further assumed that a quorum of the members of your
county court were present at some regular term of court when
court was adjourned from one Friday until the following Monday,
and that on Saturday, following the Friday o adjournment two
judges called an adjourned session, and your inquiry is whether
these two judges might legally call the adjourned session.
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Section [;9.200, RSMo 1949, autharizes the county court to
hold adjourned terms, and reads as follows:

"Each county court maey hold adjourned
terms whenever it may become necessary
for the transaetion of its business.,"

In commenting upon the power of the county court to call
special and adjourned terms of court under the provisions of the
statutes of 1899, (and which are substantially the same as those
of 1949, quoted above) in the case of State ex rel. v. Mitchell,
127 Mo. Appe U455, the Ste Louis Court of Appeals said at l.ce

4593

"# # #Section 1783, Revised Statutes

1899, so far as pertinent here, provides

that four terms of the county court shall

be held in each county annually, commenclng

on the first Monday of February, May, August

and November, Section 1787 provides for
adjourned terms whenever 1t may become

necessary for the transaction of the county
busine ss, and these adjourned terms are of

cour se continuations and parcel of the reg-
ular terme (Trammel v, Railway, 101 Mo. 136,

13 S.W. 505.) &Section 1785 provides: 'The
president or any two judges of the county

court may order a special term whenever the
business and interest of the county may require
ite' Section 1786 provides for notice of such
term.. It clearly appears from these several
statutory provisions, the Legislature intended
to authorize a term of the county court eof

some echaraeter, elther regular, adjourned or
special, as expressed in the statutes,
'whenever' the business or interests of the county
seem to require ite Now it is and has long been
the custom of usage of these courts in many of
the counties of the state at least, to meet the
first Monday in every month of the year; that is
to say, to adjourn the May term to the first
Monday in June, and in June to adjourn to the frirst
Monday in July; and so with each succeeding
term, preparatory to disposing of such matters
as may properly come before the courte The
Legislature certainly mafnifested its concern

in this conneetion by speeially providing the

ad journed terms when in truth and in faect, the
power to adjourn from time to time and to hold
adjourned terms was inherent in the court
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without the aid and wholly irrespective of the
statutee (Higgins v. Ransdall, 13 Mo. 205=208.)
However, that may be, the section manifests the
concern of the Legislature in mr oviding for
frequent and convenient terms of court, to the
end that the business in which the county is
interested, be not negleeted. * #* #"

Also in the case of State ex rele v. Nash, 83 Mo. App. 509,
a county court adjourned on the sixth to the twelfth day of Marech,
1900, and on the seventh day of the same month it met and cone
sidered certain matters, the Kansas City Court of Appeals
held that such county court was lawfully in session on the
seventh day of March and that the order made by the court on
that day was a valid ordere The court said at le.ce 512 of said
opinion:

"It 1s stated in the return of the respondent
that the said county court adjourned on the
sixth day of March, 1900, to the twelfth day
of said month, and that on the seventh day

of sald month it met and made said order.

"The only question raised by the pleadings is
whether or not the action of the county court
when it met in session on the seventh day of
March 1900, and made the order in question was
valide That the said court was lawfully in
gsession when it made sald order seems well
establisned in this and pther states. Cole
Coe Ve Dallmeyer, 101 Mos 66; State ex rel. v.
Raellway, 101 Moe 136; Green v. Morse, 77 NeWe.
Repe 925; Bowen v, Stewart, 26 N.E. Repe. 168;
Wharton v. Sims, 88 Gae. 617; The Canary, 22
Fed. Repe 5363 Eastman v. Coneord, 6l NeHs 263"

From the statutes, and court opinions quoted above, 1t
appears that the Legislature has granted each county court of the
various counties of the state the power to hold adjourmed terms
of court whenever necessary for the transaction of its business.
It further appears, that under such authorities, each county
court has been granted the power to determine when it shall be
necessary for it to hold an adjourned term or terms for the
transaction of its businesse

Since Seection 9070, provides that a majority of the members
of the court shall constitute a quorum to do business; the
calling of an adjourned term of your county court by two of the
judges on a Saturday, following the Friday on which the regular
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term of said court was adjourned to the following Monday was
legally and properly called.

CONCLU SION

It is therefore the opinion of this department that two
Judges, constituting a quorum of the members of a county
court for the purpose of doing business, under the provisions
of Section 49.070, RSMo 1949, may legally call an adjourned
term of court under the provisions of Section [9.200, R3Mo
1949, whenever, in the opinion of said judges, the adjourned
term is necessary for the transaction of the court's business,
and th t the calling of an adjourned term by two judges on the
Saturday followlng the adjournment of the regular term the
previous day was legally and properly called.

Respectfully submitted,
PAUL N. CHITWOOD
Assistant Attorney General

APPROVED:

Attorney General
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