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OPERATORS: Persons having operator ' s license must take 
examination as required by statutes in order 
to obtain chauffeur ' s license . 

Fl LED 
september 30, 1952 JO- 17 Jr~ 

fo9 
Honorable J . Hal MooN 
Prosecut i ng Attorne7 
Lawrence Count~ 
Mt . Vernon, Missouri 

Dear Sirt 

This is in reply to your letter of August 30. 1952, in 
whioh rou request an o~ficial opinion of this otfioe. 

Your request is as ~ollows a 

"I would appreciate your department's 
opinion of the following c1rcum8tancea . 
Does an applicant that has drivers 
licenses in fUll force have to take an 
examination in order to acquire chauf­
feur ' s licenses under the laws ot 
Missouri." 

In answer to your request, we must ret'or first to t 1-. 
statutes , Section )02. 173.# RSMO, Oumulat1vo Supplement 1951, 
1s quoted 1n part, as followae 

"Driver• s examination required, when- ­
procedure . ~- 1 . Any applicant for an 
operator•s license, or chaut'teur •a 
license issued pursuant to the laws ot 
this s t ate shall be eXBl111ned a s here.in 
provided. ~*~No applicant for are­
newal license shall be requ ired to submit 
to any examination of his ability to 
safely operate a motor vehicle over the 
highways of this s tate unless the !acta 
.set out in such renewa1 application or 
record of convictions on the expiring 
license. or the records of the direotor 
show that there is good caus e to author.• 
1ze the director to require ~e applicant 
to submit to suoh examination. * * *" 
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It will be noted that this section treats operators and 
chauffeurs as being subject to the same requirements of the law. 
However, in accordance with the text whore it r eads "operator's 
or chauffeur's license , " the word "or" may be said to be used 
in the disjunctive sense . 

The def inition of chauffeur is contat ned in Section 302. 010, 
subsection (1), RSMO, CUmulative Supplement, 1951, and reads aa 
follows: 

11 (1) ' Chauffeur•._ an operator who operates 
a motor vehicle in the transportation or 
persons or property , and who reoe1ve1 com­
pensation for such service in wages, sal&.~, 
commiss ion or fare; or who aa owner or em­
ployee operates a motor vehicle carrying 
passengers or property for hire; or who 
regularly operates a commercial motor 
vehicle of another person i n the course of, 
or as an incident to his employment, but 
whose principal occupation is not the 
operating of such motor vehi cle." 

It will be noted also that there is nothing contained in 
the statutes that requires a chauffeur to obtain an operator's 
license before he drives an automobile as an "operator. " Hie 
qualifications as a chauffeur are suff icient to enable him to 
operate his own automobile tor other purposes than as a chauf­
feur. With an operator this is not so. He is not licensed 
nor does he have a certificate of his qua lifications to receive 
compensation in wages, salary, commission or tare i n the trans­
portation of persons or property. A chauffeur is required to 
be licensed as a l icensed occupation for the protection ot the 
public and although provis i ons for his licensing are conta1 ned 
in the same chapter of the law as that of an opera tor, it is 
our belief that the same qualifications as an operator will 
not qualify one as a chauffeur . 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion of this office that an 
applicant who has an operator' s license is required to be 
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examined as provided 1n Chapter 302, RSMo 1949, and Laws 1951, 
H. B. 22 , 49, 56, and 114, in order to obtain a cbaufreur•s 
l i cense. 

3. ~toR 
Attorney General 

.TWFab 

Respectfully subm! tted, 

JAMES W, FARIS 
Assistant Attorney General. 


