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COUNTY ORGANIZATION: 
COUNTY COLLECTOR : 
COUNTY ASSESSOR: 

Until election and canvass of vote under 
Sec. 65.610, RSMo, 1949·, abolishing town­
ship organization is had, no vacancy 
exists in office of county collector 

Fl LEg 
and county assessor and filings for such 
offices prior thereto are not authorized 
by law. 

~ June ~, 1952 

Honorable Garner L, Moody 
Prosecuting Attorney 
Wrigllt County 
Hartvi lle , Missouri 

Dear Mr. Moody: 

The following opinion is rendered in answer to your recent 
request reading as follows: 

"Wright County is a county with township 
organization. A petition has been filed 
to vote out townsh ip organization at the 
next general election. 

A man has filed for County Assessor and 
another fi l ed for County Collector, both 
fi lings being proper except for the fact 
that those offices do not exist under o~ 
township organization, and will not exist 
in this county until afte·r township organiza­
tion has been voted out. 

I would like to know how such filings shall 
be treated, and of what effect they might be 
in the event township organization is voted 
out of this ~ounty in the next general elec­
tion. Or, can a man be elected to a county 
office at the same e lection that brings sueh 
office int o existence1" 

Under the fact s outlined in your letter, quoted above, it 
i s not possible to assume that township organization will be 
voted out in Wright County in the general elect~on to be held 
in November of 1952. Section 6$.610, RSMo, 19~9, provides as 
:follows: 
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Honorable Garner L. MoodJ 

"At any general election holden in this 
state , 1n any county having adopted town­
ship organization under this chapter , upon 
the petition of one hundred voters of the 
county, praying the county court to resub­
mit the question of township organization 
to the voters of said election, it shall 
be the duty of the county court to submit 
the question again at sueh election. in 
like manner as provided in sections 65 .010 
to 65.050; and if it shall appear, after 
the canvass of the votes as provided in 
said sections of this chapter. that a ma­
jority of all the votes cast upon that 
question shall be against township organi­
zation. then township organization shall 
cease in said county; and all laws in 
force in relation to counties not havi ng 
township organization shall immediately 
take effect and be in force in such county . .. 

~ . . 

A reading of Section 65.610, RSKo, 1949. quoted above , 
clearly discloses that to1mahip organization in ••right County 
will continue until any vote abolishing such organization is 
fully canvassed. In the case of State ex 1nf •• v. Duncan. 
265 do. 26 , the Supreme Court was passing on questions aris­
ing out of an election to abolish township organization. One 
important question in such case was whether a vacancy occurred 
1n the eount,y office of collecto~ upon abolishment of to~hip 
organization . In treating of this question the Court spoke 
as follows at 265 Mo. l.o. 49: 

nThis brings us to a consideration of the 
other question in this ease; since it fol lows 
that township organization having been law­
fully voted out, a vacancy therebt ensued in 
the office of collector of the revenue of 
Butler county." (Und8r_scor!ng ours .) 

Baaed on the quoted language :from State ex int . v. Duncan. 
supra , it must be concluded that until such t~e as Wright County 
abolishes township organization. no vacancy in a county office 
of col l ector and assessor exists to be voted on at any primary 
or general election. Consequent ly . the filings referred to in 
paragraph two or your request should be lleld for naught and no 
authority eiists for accepting the same . 
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Honorable Garner L. MoodJ 

CONCLUSI ON 

It is the opinion of this department that until a canvass 
of the vote abolishing township organitation, taken under authorit7 
contained in Section &5.610, RSMo, 1949, is finall7 made , no va­
cancy ia created in the office of county collector and county as­
sessor , and any f ilings for such office at a primary or general 
election prior thereto are not authorized by law. 

A'P ~ROVED: 

c&:#-
J . E . TAYIDR 
Attorney General 

J LO' M:lw 

Reapeottully submitted, 

JULIAN L. 0 ' MALLEY 
Assistant At t 'orney General 
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