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Annual state licenSe tax of ten dollars prescribed
by Section 318.020, RSMo 1949, applicable to pool
table. County collector has duty under Section
318.040, RSMo 1949, to collect any annual coun
license tax authorized under Section 318,040,

RSMo 1949.

September 24, 1952

Honorable John W, Belew

Prosecuting Attorney

Ripley County
Doniphan, dissouri

Dear Mr, Belew:

The following opinion is rendered in reply to your request

reeding es follows:

"Does Section 318,020 of the HRevised
Statutes of Missouri, 1949, in ssying that
billiard tables shall be licensed for the
sum of twenty dollars for each billlard
teble, mean that eaeh pool table snall
also be licensed for the sua of twenty
dollars or would a pool table come under
the classification of the other tables
where the license is only ten dollars?
Black's Law Dictionery says that lor

the purposes of statutes a pool table

is a billiard table with pockets and

ecites an Illinols case and a Louisiana
case but in looking through the Missouri
Digest I have been unable to find a Missouri
case in point.

"Section 318.030 states that the County may
levy a tax waich shall not be greater than
is allowed for state purposes. The County
Court has set a license fee of Twenty
Dollars for each billiard table. Does the
Collector collect both the State and County
tex making a total of Forty Dollars for
each table?"

Statutory provisions relative to the licensing of billierd
tables and othner tables kept and used for gaming, upon whieh
balls and cues are used, are found in Chapter 318, RSMo 1949.
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Seetion 318,010, RSMe 1949, provides as follows:

"The county court shall have power te
license the keepers of billiard tables,
pigeonhole tables, Jjenny lind tables,

and all other tables kept and used for
gaming, upon whieh balls and cues are
used, At each term, the clerk of said
court shall prepare and deliver to the
collector of their countles as many blank
licenses for the keepers of such tables,
hereln mentioned, as the respective courts
shall direct, which shall be signed by the
elerk snd attested by the seal of the court,"”

Sesction 318,020, RSMo 1949, provides as follows:

"The collector shall deliver to any person
who shall have been licensed, a license to
keep any such table mentioned in section
318,010 in their respective counties, for

a term of twelve montihs, upon the payment

by the applicant of the sum of twenty dollars
for each billiard table, and ten dollars for
each other teble described in said section,
and the c¢ollector shall counteralgn sueh 1li-
cense before delivering the same to the eppli-
cant; provided, that 1f the applicant be the
keeper of more than one of suen tables, the
number may be named in one license, and in
such case the clerk shall not be entitled

to more than one fee as provided in seotion
318,050,"

Section 318.050, RSMo 1949, provides as follows:

"The eounty courts shall charge the collectors
with all blank licenses delivered to then,

and at every regular term shall settle with
the collectors for all such licenses delivered
to them, and credit them with all the blank
licenses whieh they may return, and at the
same time the eollestors shnall pay the elerk
respectively fifty cents for every suech blank
license not returned,"
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Section 318,060, RSMo 1949, provides as follows:

"The collector shall stand chargeable with
all the blank licenses not returned, and the
county court at each regular term shall cause
the clerks to eertify to the state auditor
the amounts with which the collectors stand
chargeable, who shall charge the respective
collectors accordingly."

In this opinion we are construing a licensing statute, and
the genersal rule of construction to be followed is stated in the
following lasnguage found in Nationel Exhibition Co., v. City of
3t. Louis, et al.’ 136 SeWae (2d) 396. 235 io. ﬂpp. 485’ l.c. ’-I.“’B:

"The general rule with respect to the imposi-
tion of license fees is stated in 62 C.J. 852,
as follows:

"t0rdinances imposing license fees, being in
derogation of the common law, are to be strictly
construed in favor of the person against whom
they are sougnt to be applied.?

"In 17 R.C.L. 4475, the rule of construction of
license laws is stated as follows:

"1In construing & license tax law courts regard
the substance and purpose of the ordinance rather
than its form and language, and where doubt exists
as to the meaning and scope of language imposing
any tax, such doubt is to be resolved in favor of
the taxpeyer.t"

Section 318.020, RSMo 1949, quoted supra, clearly imposes an
annual state license tax of twenty dollars on each billiard table,
and ean annual state license tax of ten dollars on "each other
table" described in Section 318,010, RSMo 1949, whieh section
definitely refers to billierd tables and "all other tables kept
and used for gaming, upon whieh balls and cues are used.” In
such section poecl tables are not speeifically mentioned, but
common knowledge attests the fact that pool tables are tables
upon which balls and cues are used, and that the ordinary geme
of pool is a separate and distinet game from billiards. Ve
cons true Section 318.010 and Section 318.020, RSHo 1949, together,
as limiting the annual state license fee for a pool table to ten
dollars and that such table comes under the description of "all
other tables kept and used for gaming, upon which balis and cues
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are used" set forth in Section 318.010, RSuo 1949.

The second question posed in the opinion request relates
to the duty of cellecting these license taxes., Jection 318.010,
RSMo 1949, clted supra, discloses that the county court prepares
and delivers to thne county collector blank licenses for the keepers
of the tables discussed herein, and Section 318,050, R3Mo 1349,
cited supra, discloses tnat the county collector is specilically
charged with such blank licenses. After having been charged with
such blank licenses, Section 318.000, Rsuo 1949, provides that the
county court at each regular term shall cause the county clerk to
certify to the state auditor the amounts witnh whieh the collectors
stand chargeable by reason of his possession of any blank licenses
not returned by him to the county court. Suech procedure makes the
county collector the proper person to collect the annual state 1li-
cense tax on these tables. There still remains the question of
the county eollector's duty to collect any annual county license
tax that may be set by the county court under section 318.010, RSiMo
1949, quoted supra, and Seetion 318.030, RSMo 1949, such latter
section providing as follows:

"No county court, city or town authorities
shall levy a greater amount for & license

tax on any table mentioned in section 318.010,
for county, city or town purposes, than is
allowed for state purposes.”

We feel that the duty of the county collector to collect any
annual license tax levied by the county court on these tables is
found in the langusge of Section 310.040, RSMe 1949, whieh pro-
vides as follows:

"'he state, county, city or town, as the

case may be, shall have a lien, and a lien

is hereby crested in thneir favor, upon

such table mentioned in section 318.010, teo
the amount of the licenses thereon; and if

any owner or keeper thereof shall fail or
refuse to pay to the respective collectors

or other persons authorized teo collect the
same, the amounts of the liecenses due the
state, eounty, city or town, within ten

days after suech table shall be set up, then
it shall be the duty of the respective collec-
tors or persons suthorized to ecollect such
licenses to levy upon and seize such table or
tables, and sell the same at public auctien,
for cash, to pay the smount of said licenses.”
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In the statute just quoted above we find that a lien Ior the anaual
license tax on these tables 1s established, and that such lien is to
be enforced by the respectilve collectors of the state, county, eity
or town, as the case may be when the keepers of such tables refuse

to pay sueh license taxes "to the respective collectors or other per-
sons authorized to collect the same." Nowhere in the statutes do we
find that any perscn, other than the county collector is charged with
the duty of collecting the county license tax which may be levied.

CUNCLUSION

It is the opinion of this ofiice that the annual state license
tax of ten dollars prescribed by Section 318,020, RSMe 1949, for
tables described in Section 318.010, RSMe 1949, is applicable te
a pool table as distinguished from a billiard table, and that See-
tion 318.040, RSMo 1949, makes it the duty of the county collector
to collect not only the state license tax prescribed but also any
annual ecounty liecense tax authorized.

Respectfully submitted,

JULIAN L. O'MALLEY
Asslistant Attorney General

APPROVED:

JeE.-TAY
Attorney General
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