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COUNTY ASSESSOR: Township assessor not required to perform duties 
COMPENSATION: of House Bill No . 392 passed by the 66th General 

Assembly . County shall pay additional compensa­
tion to county assessor provided for in Section 
150 .335 of said bill . 

Dec ember 4. 1952 

FILED 

(j 
Honorable G. H. Batos 
Diroetor or Revenue 
State of !'issour1 
J efferson City , Missouri 

Dear Sir : 

This will acknowledge r&ce1pt of your request which ro~d o: 

" On June 7 , l $2 this department made the 
f ollowing requoot for an official opinion 
from your office : 

11 'It is noted from an opinion issued by 
yo · r department under date or ~ay 26, 1952 
that assessors are entitled to an additional 
fee of 45¢ for visiting and inapectinc the 
ostabliahoents of merchants and manufacturers 
and 6¢ for making a report . 

n'l'hls department would like to k:low if one ­
half of this additional fee 1s to be paid 
by the State ani one - bali' by the county . i e 
would like , also , to know it this £eo statute 
applies to township assessors 1n counties 
under township orr an1zation.• 

"We would like very much to have this op inion 
at your earl iest convonienco . " 

It ooes seem rather unusual that tho Lec1slatura 1n enact­
inc House Bill No . 392 would require county assessor s 1n counties 
o£ the third and fourth class to inv~st1Gato merchants and bua -
1nessoo i n their respoct1vo collnties and :cake a report tnereon , 
and at tho same t1.me not include 1n said bill tho samo duty for 
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Honorable G. H. Bates 

township assessors in said counties; for the reason in counties 
under township organization there is no county assessor , but only 
the township assessors who perform all the duties ordinarily 
required of a county assessor . A capeful examination or said 
House Bill No . 392 fails to disclose wherein there is any ambi­
guity· in said bil l with regard to this particular request . 

Section 150.055 of said bill merely provides that the co.WJtl 
assessor a:t least once- a. year shall visit and inspect e·ach plaee , 
wat-ehouse~ store er other· establishment owned and operated by any 
merchant in his county, for the purpose of attaining certain in­
fo:rmation necessary .for comparative purposes with the statement 
made by such establishments under Section 150. 050, RSrJ!o 1949. 
As can be s·Eu~n, Section 150.0$5, supra , specifically places the 
additional duty o-nly on the county assessor . 

Section 150 . o60 of said bill merely requires the assessor 
or county clerk, as the case· may be, to read the merchant' s tax 
book and rurther provides that the a$Sessor shall make the 
reports required under Section l$0 . 155, ·which section only 
provides for the county assessor to make such reports . 

Furthermore, Section 150.325 of said bill refers solely to 
the eouna_ asses·sof, who , under said statute , is required to 
make a f; -ifar \ris t and report as provided under Section · 
150.055 of said bill. On~y this section appl ios to certain 
other businesses and manufacturers . 

So, in view of the foregoing ate. tutes, we must conclude 
that if the Legislature d&sires township assessors of th'tr d and 
fourth class counties to perform the additional duties clearly 
plaeed upon county assessors 1n said eounties under said bill , 
then it must be more specific and will necessitate an amend• 
ment to said bill so as to include township assessors. tn 
the absence of such an amendment , we must hold that the pro­
visions of House Bill No . 392 are not applicable to tovmship 
assessors in thlrd and fourth class oount1~s . 

· You a l so inquire if township assessors aro entitled to 
the additional compensations provided in Section 150.335 of said 
bill . Since we have already held the bill does not apply to 
t ownship assesso~s 1n these particular counties, we hardly deem . 
it necessary to further discuss this question . · However, Section 
150.335, supz-a, the only provisions said bill contains relating 
to additional compensation for such duties merely provides that the 
coGatz asses~or in all such counties shall receive a certain speci­
fie fee . !here is absolutely no mention of any additional 
fee to the township assessor for an7 such duties performed by 
him. Therefore, under Nodaway County v . Kidder , 129 s .w. (2d) 
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857, 3~ Mo . 795, the Court l aid down the rule that a public 
officer claiming compensation for of fie ial duties per formed , 
must point out the statute authorizing such payment . In view 
of t his , even if the township assessor or this bill should be 
required to perf'orm the duties provided therein, v1hich he is 
not ,requir ed to do 1 be would be entit~ed to no additional 
compensation for such services for the r eason that there is 
no statute authorizing the additional compensation for anyone, 
except the county asses~or . 

You further inquire i f the state and county shall share 
the payment of these fees provided for the county assessor 
under Section 150.3351 supra . 

House Bil l No . 392 is silent as to how such additional 
compensation shall be paid the coun~1 ass essor~ but while it 
is true that under Sections 53.1)0-J.40 , RSMo 1949 , the Legis­
l ature fixed the compensations of county assessors in third 
and fourth class count~es and provided ~hat the state and 
county should snare the cost of such compensation . However . 
there is no such statute authorizing the state to pay one­
halt of this addit1onal ·eompensat1on pr'i)V1ded ror in Seetion 
1.50 • .33.$', House Bill No . 392 . Under Section 50 . 3.30, RSMo 1949, 
it provides that any salary provided for a county ofrieer 
shall be paid i n monthly ins-tallments by war,rants drawn ·o:t:l 
the county treasury . Undel' Ward v . Christian County, lll 
S .w. ( 2d) 182 , l . c • 184, the Supz:-emo Court said t . 

'' * il· ~f However, section 11781., R. S . 1929, 
Mo . St . Ann. ·g 11781, p . 6996, allows fees 
for many services not performed for third 
persons . Necessarily these are chargeable 
to the county and should be paid by the 
county to the clerk (or his deputy) up to 
the amounts allowed by section 11811 for 
the compensation of the clerk ·and hie 
deput i es . * -:<- ·lt- " 

Therefore, we must hold that the add itional compensation 
provided in House Bill No . 392 must be paid by the county . 

OONCLtmiON 

It is the opinion ot: this department that township 
assessors in third and fourth class counties are not required 
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under Houae Bill No . 392 passed by the 66th General Assembly 
to make the annual visi tation and report provided for there ­
in, and it naturally fo llows that such township aasossor is 
not entit l ed to any a dditional compensation or teo f or such 
eervioe rendered aa provided for 1n Section 150.335 of said 
bill . 

Furthermore, the a dditional compensa tion provided for 
tho county aeGoseor in Section 150.335 of enid bill must be 
borne by tho county in the abeenoo of a s t atute to the con­
trary . 

AP PROVED : 

J .~ 
Attorney General 

ARH &lW 

Reapectfully submitted, 

AUBREY R. HAMMETT, JR . 
Aee!stant Attorney General 


