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Missouri State Board of Accountancy
209 Monroe Street
Jefferson City, Missouri

Gentlement

Your request for an official opinion of this office has
been referred to me for reply. Your request reads as follows!

"The Missouri State Board of Accountaney
would appreciate the opinion of your
office as to the construction of section
326,200 relative to the compensation of
board members which was altered by house
bill U}i9, enacted by the 66th General
Assembly, to inerease the fees of the board
members from five dollars a day to ten
dollars a daye

"Will you please advise the board as to when
this bill went into effect, and whether or
not this additional compensation may be paid
immediately. We would like for you to keep
in mind that members of the board are appointed
for terms that overlap the terms of other
members, and if the increase may be pald only
to successors of the present members, there
will be considerable confusion in regard to
the payments during the years some of the
members will receive the increase and others
will not."

House Bill No. l)j9 of the 66th General Assembly was truly
agreed to end finally passed without any emergency clause and
was therefore not in effect on or before the 1llth day of July,
1951, The same was approved and signed by the Governor on July
31, 1951. On June 15, 1951, there was passed by the General
Assembly of Missouri, House Concurrent Resolution No. 12, which
readsi
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"Whereas, Section 29, Article II of the
Constitution of 1945 provides that if the
General Assembly recesses for thirty days
or more 1t may prescribe by joint reso-
lution that laws previously passed and not
effestive, shall take effeot ninety days
from the beginning of such recesa and,

"Whereas, the 66th General Assembly has
resolved to recess for a period bog&nning
July 11, 1951, and ending August 15, 1951,

' "Now, therefore, be it resclved by the
House of Representatives and Senate Jjointly,
that ell laws passed by the 66th General
Assembly of the State of Missowrdi, on or
befare the 1lth day of July, 1951, and not
effective, shall take effect ninety days
from the beginning of said recess, that is
to say, shall take effect and be in force
on the 9th day of October, 1951."

From this resolution it 1z our opinion that House Bill No.
L9, supra, repealed former Section 326,200, RsSMo 1949, and
enacted a new section, Section 326,200, which was effective as
of Ooctober 9, 1951, and whioch raised the compensation of the
members of the State Board of Accountanoy from $5.00 to $10.00
per day.

Section 3264160, RBMO 1949, dealing with State Board of
Ac;ountanoy--Membora--Qnalifioationa--Tarma--ia in part, as
follows:?

"1. Within sixty days after the taking effect
of this law, the governor shall apoint five
suitable persons, by and with the advice and
consent of the senate, who shall constitute

& board by the name and style of the 'Missouri
State Board of Accountancy,' with the functions,
powers and dutles herein prescribed.

"2. Easch member of sald board, both those
initially eppointed and all successor appointees,
shall bes the holder of a certificate as a certified
public accountant, issued pursuant to and under

the laws of this state; and ashall, at the time

of his appointment, be a resident of this statej;
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end have practiced continuocusly in this state,
ag and under the designation of a certified
public accountent, or as & public accountant,
for & period of at least five years immedliately
preceding his eppointmente.

"3, The term of one of the initial appointees shall
expire with July first of the calendar year immediately
susceeding that in which his appointment was made}

and the terms of the other initiasl appointees shall
expire, respectively, with the first day of July,

one, two, three and four years after the expiration
of the shorteat term aforesaid. Upon the expiration
of each of said inltial terms, the term of office of
each member thereafter appointed shall be five years.
Vagancies shall be filled by the governor for the
unexpired term. ZBvery member shall, however, hold
office until his asuoccessor is appointed and qualified.
No member whose term shall have expired, or been
terminated for any reason, shall be eligible for
reappointment for & pericd of two years.

"ho. To every member appointed by the governor

there shell be issued a commisaton or certificate

of appointment} and every appointee, before entering
upon his duties, shall take the ocath of office
required by the sonsgtitution of all officera under
the authority of this state.

"5, Any member of the board may be removed bz
the governor for iaeondue# Anconpetency or negleot

oppor" ity to be heard in his owmn bohalf.
(Underssoring ours.)

Thus, after a readlng of the abave statute, we observe that,
under part 3 thereof, it states that: thn term of each member
thereafter appointed shall be five years." Therefore, the
statute clearly shows that the member has a specific term of
five years and as such we conclude that he 1s an officer of the
state within the meaning of Article VII, Seotion 13, Constitution
of Missouri, 1945. Further, we note after a study of part S
that any member of the Board may be removed by the Governor for
the ressons gliven thereln but that he shall first have been given
an opportunity to be heard in his own behalf. Thersfore, it is
our opinion that the Board members, as officers of the state, have
a definite term and cannot be removed except for ecause upon a
hearing first belng had by the Governors
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Article VII, Section 13 of the Constitution of Missouri, 1945,
reads as follows:

"Sece 13. Limitation on Inocrease of Compensation
and Extension of Terms of O0ffice.~~The ecompensation
of state, county and municipal officers shall not
be inereassed during the term of office; nor shall
the term of any offlcer be extended."

In aoccordance with the above provision of our present
Gonstitution and & similar one of the Qonstitution of 1875, Article
XIV, Section 8, our courts have many timees held that officers,
such as the members of the State Board of Accountancy, have a set
and definite term of office and are not entitled to any increase
in their compensation during that term of office.

This reasoning is the resson for our opinion here holding
that members of the State Board of Aceountancy, who were appointed
prior to the 9th day of October, 1951, are not entitled to the
inoreass in ocompensation during their terms of office, but we
are of the opinion that anyone appointed to amid Board after the
aforesaid 9th day of October is entitled to the inereased compen-
sation granted by House Bill No. 49 of the 66th General Assembly,
BUPYBe

CONCLUSION

It 18, therefore, the opinion of this department that the
effective date of House Bill No. L1j9, supra, was October 9th,
1951; that the members of the State Board of Accountanecy,
appointed prior to Qctober 9, 1951, shall not receive the increase
granted by House Bill No. hzg. supra, during their present terms

of office; and that any member appointed to the State Board of

Accountaney after October 9, 1951, shall be entitled to the

inoreased compensation mentiomed in House Bill No. [}j9, supra,

:g:ng the sum of $10.00 for each day devoted to the affairs of
Board,

Respeotfully submitted,

A. BERTRAM ELAM '
Asslstant Attorney General

Attorney (General
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