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I ~ r . 
S: The taking of a prisoner before the court for trial or 

confession of guilt by the sheriff does not constitute 
attendance upon such court by the sheriff. The sheriff 
is entitled to a fee of $1 . 00 for t aking the prisoner 
before the court for trial or confession. 

January 3, 1951 

Fl LED 

Mr. A. L. Wri t;ht 
Prosecuting Attorney 
stone County 

CJ9 
Crane, Missouri 

Dear Sir 1 

We have received the following letter from you requesting 
an official opinion by this department: 

"The sheriff , magistrate and county court 
are in continuous difficulty over the 
question of when the sheriff is entitled 
to the statutory fee of $). 00 per day for 
waitina on the court . 

"The sheriff makes thi s charge for any day 
when he has taken a prisoner before the court 
for a ploa of guilty. Your off ice , I believe, 
has proviously .g1ven the opinion that he is 
entitled to this fcc when requested by the 
magistrate to attend. 

"The sheriff takes the position that he is 
compelled t o take the prisoner before the 
court and that when he does so the court is 
1n session and transacts court business and 
he is required to wait on the court although 
he has not been requested to do so. Also if 
a fine is paid, under the law he is the only 
one who can rece ive the fine and costs, he 
has to receive t h is money run it on his books 
and pay it out to the proper officers. In 
such cases if the maeistrate says that he did 
not request h~ to attend court, then under 
your ruling he would not be entitled to t his 
fee . " 

section 13411, R. s . r.to. 1939, which will be Section 57 . 28 
R. s . Mo. 1949, provides for foes to be allowed sheriffs for t heir 
services and provides for attending each court of record or 
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cr~inal court and for each deputy actually employed in attendance 
upon such court, the number of such deputies not to exceed three 
per day, the sum of three dollars . This fee is for actual attend• 
ance upon the court tlu'>oughout the day while the oou.rt is in 
session. As we have pointed out in previous op1niGns by thia 
department, it is necessary for the judge of the circuit, probate 
Qr magistrate court to request the sheriff to attend such court 
in order for the sheriff to be entitled to charge said sum of 
three dollars for such attendance. ~e are enclosing a copy of 
the opinion dated January 3, 1947, that was sent to ;ohn A· 
Eversole and we are enclosing a copy of the opinion dated June 
7, 1950, sent to Christian F. Stipp . Both opinions discuss the 
situations vrhere the sheriff is entitled to the .fee. of three 
dollars per day tor attending said courts. 

Section 57. 29, R. s. Mo. 1949, H. B. 2051, Revision 1949, 
which was formerly Section 13413, R. s. Mo. 1939, provides, in 
part, as follows: 

"Sheriffs , county marshals or other officers 
shall be allowed f ees for t heir services in 
criminal cases and for all proceedings for 
cont~mpt or attachment as followst 

"For every trial in a criminal case or 
confession • • • • • • • • 1. 00" 

This 1a a tee that the sheriff is entitled to receive i n all 
criminal casea when a pri soner is taken by the sheriff before the 
magistrate or circuit court in which the prisoner is tried or 
enters a plea of .guilty. · This constitutes part of the duties of 
the sheriff in connection ~ith the arrest , prosecution, custody_ 
care and commitment of persons accused of criminal offenses for 
which the sheriff is paid a sal.ary as provided by section 13, 
Art . VI of the new Constitution of 1945• Therefore this fee o£ 
$1. 00 must be turned over to the general r evenue fUnd by the 
sheriff after it has been received by him. 

The bringing of a prisoner before the magistrate or circuit 
court by the sher1f1' for trial or a plea of guilty does not con­
stitute attendance upon such court. · The sheriff takes t he prisoner 
before such court in compliance with a \'Tarrant or commitment that 
has been issued by said court in which the sheriff is ordered to 
produce the body of the prisoner before said court. Neither does 
the collection by the sherif1' of a:ny f ine and cost that is imposed 
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by the court , constitute attendance upon the court. 

The Supreme Court of Missouri in 19kO in the case or Maxwell 
v. Andrew County, 146 s.w. 2d 62L, l.c. 625, 626, saids 

"It is well established law that the right 
of a public officer t o be compenoat ed by 
salary or fees for the per formance of duties 
imposed on him by l aw doe s not rest upon any 
theory of contract, express or implied, but is 
purely a creature of the statute. * -=~ *" 

"·~ * ~~But if' a hardship to the law enforcement 
officers is involved this is a matter for the 
consideration of the legislature and not the 
courts . ae who accepts public office takes it 
cum onere . \Ve are constrained to hold therefore 
that the payments made to the sheriff in this 
case were illegally made . * * *" 

CONCLUSION 

.. 

It is the conclusion of this department that the act of taking 
a prisoner before a circuit court or magistrate court for trial or 
a plea of guilty by the sheriff does not constitute attendance 
upon such court by the sheriff . The sheriff is entitled to a fee 
ot $1.00 for taking a prisoner before either the magistrate eourt 
or circuit court in all criminal cases in which the prisoner is 
tried or enters a plea of guilty. This fee is a criminal cost 
fee which mu$t be accounted for by the sheriff and paid into the 
general revenue fund. 

~ J . LLETT 
A.?PROVED: tant Attorney General 

~ • • 'rA!tOR 
Attorney General 
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