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COUNTY ASSESSOR: An a ssessor in a county whose 
population is le3s than forty 
thousand need not consolidate all 
lands O\'med by one person in a 
square or block into one tract, lot 
or call; a county judge in a county 
of the third class must actually 

COUNTY JUDGES: 

. 

be present and attend court to be 
compensated therefor. 

November 27, 1951 

Honorable Elton A. Skinner 
Prosecuting Attorney of 

Howard County 
Fayette, Mi ssouri 

Dear Sir: 

Reference is made to your recent request for an of ficial 
opinion of this department . Your request reads as follows: 

"1. Must the county assessor of a 
county of the third class having a 
population of less than twelve thousand 
consolidate all lands owned by one person 
in a square or block into one tract, lot 
or call in making assessment lists when 
such county has not submitted the question 
to a vote of the people as provided in 
Sections 137.225 and 137.230 R.s. Mo. 
1949? 

"2• Must a county court judge actually 
be present and attend court to be com­
pensated therefor when such court is in 
session?" 

The provisions relating to the assessment of property are 
found in Chapter ·l37, RSMo 1949. Section 137.215, with reference 
to your question, provides in part as follows : 

"* * *The assessor shall consolidate all 
lands owned by one person in a section, 
and all town lots owned by one person in 
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a square or block into one tract lot 
or call , l>~hen i t ! s practicable ; ~ * *•" 

Section 137. 225 , RSMo 1949, provides : 

"* * *The assessor shall consolidate 
all lands owned by one person in a 
square or block into one tract , lot 
or call, * * *•" 

Section 137. 230 RSMo 1949, exempts counties of less than 
forty thousand population from the provisions of Section 137. 215 
to 137.225, as follows: 

"* * *nor shall the provisions of 
sections 137.215 to 137. 225 apply 
to counties having a less population than 
forty thousand , unless a majority of the 
voters in any such county shall elect 
to adopt ·its provisions at a general 
election, upon the question being ordered 
to be submitted by the county court ; * * *•" 

ie have searched the law relating to the assessment of 
property and have found no provisions other than those quoted 
which would require such a consolidation. 

Assuming the constitutional validity of this provision , we 
are of the opinion that the Assessor of Howard County (a county 
of less than forty thousand) need not consolidate lands under 
the provisions of Sections 137. 215 and 137. 225 , since such 
sections are inapplicable unless adopted by a vote of the people 
as provided in this section. 

You next inquire whether a county judge in a county of the 
third class must actually be present and attend court in order 
to receiTe compensation as provided by law. 

Section 49. 110, RSMo 1949! provides for the compensation 
of county judges in counties or the third class as follows : 

"In all counties of the third class 
in this state , the judges of the county 
court shall receive for their services 
the sum of ten dollars per day for each 
of the first five days in any month that 
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they are necessarily engaged in hold-
ing court and shall receive five dollars 
per day f or each additional day 1n any 
month that they may be necessarily en-
gaged in holding court; and shall receive 
five cents per mile for each mile necessarily 
traveled in going to and returning from the 
place of holding county court. The per 
diem compensation herein fixed shall be 
paid at the end of each month and the 
mileage compensation shall be paid at the 
end of each month on presentation of a 
bill, by each of the respective county 
judges setting forth the number of miles 
necessarily traveled; provided, however! 
that this increase in compensation shal 
not become effective during any county 
judge's present term of office." 

It is a general rule of statutory construction that a 
statute fixing the compensation of public officers must be 
strictly construed as against the officer. This rule is stated 
in the case of Nodaway Cou.nty v. Kidder , 129 s. w. (2d) 857, as 
follows: 

"The general rule is that the rendition 
of services by a ·public officer is deemed 
to be gratuitous! unless a compensation 
therefor i s prov ded by statute. If the 
statute provides compensation in a partic­
ular mode or manner, then the officer is 
confined to that manner and is entitled 
to no other or further compensation or 
to any different mode of securing same. 
Such statutes, too must be strictly con~ 
strued as against the officer. * * *" 

This section is clear and unambiguous and applying the rule 
quoted above , that a statute fixing the compbnsation of public 
officers must be strictly construed as against the officer• we 
are of the opinion that a county judge must be actually present 
and engaged in holding court in order to be compensated therefor, 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this department, that an 
assessor in a coUbtt whose population is less than f~rty thousand 
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need not consolidate all lands owned by one person in a square 
or block into one tract, lot or call. 

We are further of the opinion that a county judge in a 
county of the third class must actually be present and attend 
court to be compensated therefor. 

Respectfully submitted, 

D. D. GUFFEY 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 

( I ....... ' /'; --J: E. TAYLOR 
Attorney General 
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