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Dear Sir: 

This department is in receipt of your request for an 
official opinion, which rea ds as follows: 

nTeachers employed by the Missouri State 
Board of Training Schools to offer ap­
proved work as provided for in· the 
Missouri State course of study, are em­
ployed under provisions of the State 
Merit Act . It is my understanding that 
these teachers serve their first year 
(nine months school term or 180 school 
days) ns a part of their probationary 
period provided for under Merit regula­
tions . 

"In view of the above information and 
the faet t hat no money from state funds 
(regular school apportionments) are 
made available for the pa~ent of these 
teachers salarieSJ I respectfully desire 
to have your opinion as to whether or not 
Section 163. 090, Laws of Missouri , Volume 
I, 1949, is applicable to the various 
teachers under the Board of Training 
Schools. 

"You will observe Section 1~-3 . 090 pro­
vides that · notice shall be given to 
teachers prior to the 15th day of April 
of each school y~ar. Accordingly, it is 
requested that your opinion be returned 
to me as far in advance of the above date 
as possible." 
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Section 163.090, R. S. Mo . 1949 , provides , in part , as 
follows: 

" ~$- * ·::- It shall be the duty of each and 
every board havi ng one or more teachers 
under contract to notify each and every 
such teacher in writing concerning his 
or her re- employment or lack thereof on 
or before the fifteenth day of April of 
t he year in which the contract then in 
force expires . Failure on the part of 
a board to give such notice shall consti­
tute re-e~ploJ.ment on the samo terms as 
those provi ded in the contract of the 
current fiscal year; * ·* 'i~n 

The question presented in your request is whether the above 
statute applies to the employment of teachers at the trainin8 
schools . 

Section l hJ . 090, supra, was enacted in 1943 {Laws of 1943 , 
page 889) . The title to said act reads as follows: 

"A~l ACT to amend "rticle 2, Chapter 72, 
Revised Statutes of Uissouri, 1939, by 
adding immediately after Section 10342 
thereof a new section to be lmown as 
Section 10342a and relating to the re­
employment of teachers a lready under 
contract . " · 

Article 2, Chapter 12 , R.s. l{o . 1939 , relates to "Laws 
Applicabl e to All Cl asses of Schools . " A reading of the chapter 
discloses that the schools provided for in said article are the 
free public schools recognized in Section l(a) , Article IX of 
the Constitution of Missouri , 1945. 

Section 38 , Article IV of the Constitution of llissouri , 
1945, reads as follows: 

" ~11 state training schools and indus­
trial homes for boys and c irls shall be 
classified as educational institutions 
and shall be in charge of a board of six 
trustees, three fron each of the two 
ma jor political parties, appointed by the 
r overnor by and with the advice a.."l.d con­
sent of the senate. All employees of the 
board shall be selected and removed as 
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provided for employees 1n the state 
eleemosynary institutions . " 

When the above constitutional provision designates the 
trainin~ schools as educational institutions it does not mean 
that they are a part of the free public school system, but 
designates them as such institutions as distinguished from 
correctional or penal institutions which they were considered 
before the adoption of the 1945 Constitution. It will be noted 
that it is further provided that the employees of the board shall 
be selected as provided for employees in sta te el eemosynary in­
stitutions . 

Section 19, Article IV of the Constitution of Uissouri, 1945, 
provides t hat all employees .in the state eleemosynary institu­
tions shall be selected on the basis of merit . ~r Merit System 
Act sets up a complete scheme for the employment and removal 
of the employees of the State Board of Training Schools. There­
fore , that act is complete and exclusive in any matters dealing 
with the employment of the personnel of the State Board of 
Training Schools, and Section 1~3 . 090, supra , which relates to 
teachers in our free public school system, is not applicable 
to the teachers employed by the State Board of Training Schools. 

COUCLUSION 

It is t herefore the opinion of this department that Section 
163.090, R.s . Mo. 1949, which relates to the re- employment of 
teachers , is not appl icable to the teachers employed by the State 
Board of Training Schools. 

APPROVED: 

Attorney General 

AMO ' K:ml 

Respectfully submitted, 

ARTHUR M. 0 1KEEFE 
Assistant Attorney General 


