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OFFICERS: 

COUNTY COURTS: 

( Judge of county court holds over until 
(successor is elected and qualified; no 
(vacancy exists because judge-elect fails 
(to qualify on account of illness; may 
(qualify within reasonable time after 
(physically able to perfor.m duties. 

Honorable John F. Shelby 
Representative, Bates County 
House of Representatives 
Jefferson City 1 Missouri 

Dear Mr. Shelby: 

January 25, 1951 

We have your letter in which you request an opinion 
of this office concerning the presiding judge of' your . , 
county. Your inquiry is as follows r ..... ·. 

"In Bates County the Presiding Judge 
of the County Court died in June, 1950 
and a s\l.Ccessor, A. B. 01lllll111ns, was 
appointed by the Governor to fill the 
vacancy and duly qualified and has 
performed the duties of that office. 
In lfovember, 1950, U. E. Nor;,;ois was 
elected to this office, but since the 
election has been ill and in the 
Veterans Hospital at Wadsworth, Kansas. 
He has not been able to qualify, i. e., 
take the oath of office. In this 
situation I would like your opinion 
on the following questionsa 

"1. Does Mr. Cummins hold over until 
his successor is elected or appointed 
and qualified? 

"2. In what time li"l.Ust Mr. Norris qualify 
to take this office? 

"3· Does a vacancy now exist or will a 
vacancy exist at the end of thirty days 
fr oru the date of the be girmiUG of the 
term in the office so that the Governor 
may appoint a person to fill this office? 



Iionorable John 1'1 • Shelby 

"4• In cas.e. Mr~ Norl'is must qualify 
within .any d.e:f,.n:t.te time, oan he take 
the oath of office at.the Veterans 
Hospital in Wads.,orth, Kansas?" 

. . 

Your first question may be answered by the quotation 
or Secti.on 12, Artlcl$ VXI, Constitution. of 1945, which is 
h t'ollGWat 

nTenure o£ Otflc$. Except as provided 
in this Constitution, and subject to the 
right of resignation, &.11 officers shall 
hold office tor tb.e term tb4reo:f', and 
until their suecesao'l's are dUl-y elected 
or appointed end qualified." 

Similar provisions are found in the constitutions of 
many states and the courts of this and other statea have 
uniformly a.onstrU$d such provisions 88 Qplicable to all 
state and county officers. The provision is certainly 
applicable to the office or presiding judge and Mr. CUllllllins 
having been duly appointed and 'qualified will hold over 
until his successor is elected. · 

The answer to your first question partially answers 
yolll." third question. As Mr. Cummins holds over, there is 
no vacancy existing in the office ot presiding judge. Your 
i'urther inquiry as to whether a vacancy will exist at the 
end of thirty days t'ror11 the beginning of the term. of the 
office is doubtless prompted by the provisions,o!.' Section 
476.280, RSMo 1949. This section 1aa 

"oath of J;qd~a. Each judge shall, within 
thirty-aays ' ter the receipt of his 
commission, and before entering upon the 
duties of lus office, take the oath 
prescribed by the constitution of this 
state. A certificate of having taken such 
oath shall be endorsed upon his commission." 
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Honorable Jolm F. Shelby 

Tbi's section is a p~t of Chapter 476. Title XXXII 
ot the Reviaed Statutes relative to courts. In the 
prey1oul!J. :t'evision this 9b4pter he.s been entitled •courts 
ot Record. 8 The .first section of the chapter, 476.010, 
deeigne.t•s the co'Ul"ts at record as the supreme court, 
the courts of appeal, tb.e circuit court, the existing 
co~1it¥ ot common pleas, ~he magistrate oourta and the 
'"b&1le ool.lrts. U~der· the Qonstitution or 187$ the county 
court ••• a court of record. Under the Oonstitution of 
19.4.5 county couri;s ere provided tor .in A:rticle VI which 
con$erne local governments. In Section 1 of Article VI 
1 t is providedt · 

"In each count,- • • • • there shall be 
elected a c.eUn.ty court of three members 
which shall manage all county business 
as prescribed by law • • • • • • • • " 

In R1ppeto. et al. "'• Thoml>son, 358 Mo. 7211 216 
s. w. (2d} "505, the court said (1. c • .358 Mo. 72o): 

nTh-us, it ls el&ar.under the new 
Constitution ( 1945) county courts are 
no longer vested with judicial power, 
are not now tcourts of record.• and are 
not what we generally know as courts of 
law. •county courts are no longer courts 
in a juridical sense, but are ministerial 
bodies managing the county's business.' 
State ex r. Kowats v. Arnold, 356 Mo. 
661, .204 s. w •. (2d) 254; Bradford v •. Pb.elpa 
County (Mo. Sup.), 210 s. V'l. (2d} 996; 
supl'"a. u 

Thus it is clear that Section 476.280 does not apply 
to the office of presiding judge of the county court. No 
other statute is found in which any time is fixed for tlus 
off1cer•elect to take the oath of office. 
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Honorable John F. She lb7 

Your fourth question is tully answered by $ll opinion 
ot this oi'fict, dated ;f.nua.ry 6, 194.'3, addre.ssed. to Honor-.ble 
Llyn Bradford, Prosecuting Attorney, Phelps Gounty, tn which 
it is beld that the p.er-&on elected to the office of .judge 
of the county cowt may take the oath of office before erry 
person o~pable of administering oaths et.ther within or 
without this state. Oopy of that opini<m 1a enclosed. 

fllis .leaves yo~ e·~HH'JXUl question, which is I 

"In.what t1me must Mr. Norris qual!.f7 
to take this ott1oe?n 

The Constitution provides, Section 11, Article VII, 
that, before taking office, all civil and military ott'icer~ 
in this state shall teke and subscribe an oath or office. 
Neither the Constitution nor any statute fixes a. tim& or 
date by which the officer must take this office. 

In 42 Am. Jur. 9721 it is said$ 

"The time w1. thin which the officer uy 
take the oath of office may be fixed by 
l•tr, and. it is usually provided that the 
oath shall be taken and subscribed before 
the officer enters upon the discharge of 
the duties ot the office. Whether the 
oath may be taken atter such time depends 
on the mandatory or director¥ chm.racter of 
the require:m.ent." 

Since we have no eon.S t1 tutional or statutory requirement 
fixing a time,. 1 t would see2n that the officer mat take the oath 
at any convenient or reasonable time although he cannot perform 
the duties of the office until he takes the oath. 

In Brown v. Tama County, 122 Iowa 745, 101 ~erican 
State Reports 296, the court holds that, except when prevented 
by sickness or inclemency of the weather, the officer .is 
required to qualify before noon of the first Monday in 
January after his election• but this apparently is a provision 
of the statute of that state • 
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Honorable John F. Shelby 

In People ex rel. Benoit v. Miller, 24 Mich. 458, 9 
American Reports 131, the cotn"t held that the relator 
(county treasurer•elect) was entitled to com.pensation from 
the dat$ of. the beginning of his term.1 although he had not 
qualified until the te~nation o:f an election contest 
apparently many months after the beginning of the term. 
Evidently the decision is not based upon any statute 
excusing the officer from qualifying during the pendency 
of the contest but upon the grol.Uld that it was unnecessarJ 
and useless fo1• him to qualify until he could take over 
the office and perform the duties thereof. 

It is belie'Ved, under the facts stated by you 
concerning the illness of Mr. Norris, the presiding 
judge•eleot, that he is not required to take the oath of 
office at any definite tim.e, but may qualify at least 
w1 thin a reasonable time ai'ter he is physically able ~o 
perform the duties of the office. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office, under your statement 
of faets, (1) that the inc1.1Dlbent presiding judge holds 
ove:r until his s-aeeessor is elected or appointed and qualified; 
(2) that the presiding judge•eleot may qualify in a reasonable 
time after he is pl17sically able to perform the duties of 
his office; (3) that no vacancy now exists or will exist at 
the end of thirty days in the office of presiding judge of 
your county, and Ot-) that the presiding judge-elect may take 
the oath of office before an officer qualified to ailininister 
oaths in or out of the State of Missouri. 

APPROVED: 

J. E. TAYWR, 
Attorney General. 

Respectfully submitted, 

'NALDO P. JOID~SON 
First Assistant Attorney General 


