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Tuition payable to a consolidated high 
school district by common school district 
may be paid from either teachers' fund or 
incidental fund. 
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April 5, 1951 

Fl LED 

Honorabl e Matt H. Reichert 
Prosecuting Attorney 

·7f' 
Wayne County 
Greenville , Missouri 

Dear Sir : 

This will acknowledge your recent letter, with enclosure 
of letter fro~ the County Treasurer of l!ayne County, requesting 
an opinion on the question whether a school warrant may be law­
fully drawn on the teachers ' fund by a rural school district 
in favor of a consol idnted high school district , for the payment 
of tuition duo said hich school district . 

Section 165.110, R. S . Mo . 1949, among other things , pro­
vides for the disbursement of school moneys out of six separate 
funds which are created by the statute . Among these six funds 
are the teachers ' fund and the incidental fund . The statute 
further provides that the treasurer shall open an account for 
each fund, and then decl ares what money shall be deposited in 
each particul ar fund when it is received. 

Regarding the matter of tuition fees received by a school 
district , such as a consolidated high school district , it 
appears that such fees shall be placed to the credit of the 
teachers ' fund. Thus the afore -mentioned sect ion , in part , 
provides r 

"The treasurer shall open an account for 
each fund specified 1n this section, and 
all moneys received f r om the state , county 
and township funds , and all moneys derived 
from taxation for teachers ' waees , and all 
tuition fees , shall be placed to the credit 
of the teachers ' fund , except as herein 
provided. ;a. ~:· {~>" 
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Honorable J'-att H. Reichert 

However, your question asks ~rom which ~und may tuition 
be paid by a com~on sc~ool district which is sending pupils to 
a consolidat ed high school district . 

We have pointed out t ha t the sta tute specifically pro­
vides ~or the fUnd in wh ich tuition ~ees received shall be de­
posited, and we believe t hat the statute also clearly provides, 
without any ambiguity, the ~und or ~unds ~rom which tuition may 
be paid. Thus Section l h5. 110 ~urther provides : 

"No treasurer shall honor any warrant 
unless it be in the proper ~orm , and 
each and every warran t shall be paid 
~rom its appropriate fund, a s provided 
by law. Uo partial payment shall be 
~ade upon any school warrant, nor shall 
any interest be pa id upon any such war­
rant; provided, that tuition shall be 
piAd from e!ther-rne teachers' or in-

n~funds if no parth of £her.t!ni'mum 
r;uarantee !s use<! ?Or sue purposes; P£1-
v!ded, I'Ur'tller;-t'union and transhorta on 
costs shall b6 P!ad from-either t e 
teachers' or:rnc en~funds ihen the 
school lri ant district has been-c!osea 
on account 0 te~porary-eomornitlon or 
IOw averas:-aa!If a ttendance , as proVIded 
~ law; * ·. *" Emphasis ours:} 

From the above-quoted portion of the statute it appears 
t hat when a common school district sends its pupils to a con­
solidated hi gh school district in order that t hey ~ay attend 
the hisher grades , the tuition which the common school district 
must pay may be paid ~rom either the teachers ' fund or the in­
cidental fund if no part of the minimum guarantee is used f~r 
such purposes . 

The mini~um guarantee referred to in the statute would 
be the amount o~ money allotted by law out o~ the public school 
fund of the state for each elementary teaching unit to Which 
the common school district would be entitled. Said aoount woul d 
be $7$0~00 for each teacher. It is so provided for in Section 
161.040. R. S. Mo. 1949. 

Construing Section 165 . 110, supra , as relating to the pay­
ment o~ tuition, it is our view that the cocmon school district 
could pay the tuition due a consolidated high school di-strict 
from either the teachers' fUnd or t he incidental fund, with the 
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Honorable Uatt H. Reichert 

one limitation that none of the ~imum guaranteeJ that is the 
$750~ 00 ror each teacher, could be used for the payment of such 
tuition. Consequently, so far as the teachers • fund is con­
cerned, only those funds contained therein in excess of the 
$7$0. 00 minimum guarantee could be used ror the payment of 
tuition. 

We are familiar with the caBe or Linn Consol . H. Sch. 
Dist. v . Pointer's Creek Pub. Soh. Dist •• 203 s .w. (2d) 721, 
wherein the Sup~ems Court of Missouri was considering Section 
10366. R•S• Mo . 1939, now Section 16$. 110 , supra, in connection 
with the payment of tuition. The court, in stating the fund 
from which t uition should be paid, said a t l . c . 723: 

" * ~~ ·:': But derendant says that tuition to 
another district is payable only out of the 
teacher tund and cannot· be paid out of the 
incidental fimd , citing Section l OJ66, Re­
vised Statutes of Missouri 1939, Mo. R. S. A., 
amended 1943, page 893. The statute does 
not so read. It requires the setting up 
or six separate funds among which are a 
teacher fund and an incidental fund. It 
provides tha t all tuition received by a 
district f~om outside pupil s shall be placed 
in the teacher fund . Probably this i.s be­
cause the teacher burden is thus increased 
in the receiving district, but tile statute 
is silent aa to the fund which must be used 
to pay tuition to another district. We 
thinx-the tuition •hich a district is com­
pelled to pay to another district 'tv Section 
10458, cannot be paid out of the teacher 
.fUnd and must be pa'id from the incidental 
fund." 

In fol lowing the reasoni.ng of the court 1n the above ease 
it appears lt held that tuition was only payable from the in­
cidental rund because Section 10366 was sil ent as to the fund 
which must be used to pay tuition to another district . 

Section 10366, R. S. Mo . 1939 (Section 16$. 110, R. S. Mo. 
1949), which the court was construing in the above case, was 
amended in 1943 . Prior to its ~endment the statute made no 
provision for the fund or funds from which tuition should be 
paid• and therefor- was silent as to the fund which must be 
used to pay tuition to another district .· It is possible that 
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t he c~urt in writing its decision confused t he provisions of 
Section 10366 as it appeared prior to the amen~nt with the 
provisions therein contained after the amendment . In any 
event, it does not now appear tha t the afore-mentioned section 
is silent in regard to the fund from which tuition must be paid. 
~e feel confident that the Supreme Court will so hold if the 
question comes before it. 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion of t h is department that the 
county treasurer may lawfully pay a school warrant drawn on 
the teachers' ~~d by a common school district in favor of the 
consolidated high school district, f or the payment of tuition 
due said high sehool district , if no part of the minimum guar­
antee is used for such purpose. 

APPROVED: 

Attorney General 

RFT:ml 

Respectfully submitted, 

RICHARD F. TROIJPSON 
Assistant Attorney General 


