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SCHOOLS: Two vacancies in a city, town, con­
solidated, or reorganized school 
district shall be filled by appoint­
ment by the county superintendent 
of schools; two vacancies in a county 
school board shall be filled by the 
remaining members. 

Honorable Garner L. Moody 
Prosecuting Attorney of 

\'lright County 
Hartville, Missouri 

Dear Sir: 

May 10, 1951 

Fl LED 

, .. h.3 

Reference is made to your letter of April 5, 1951, request­
ing an opinion of this department which reads as follows: 

"The question has come up in this county 
as to who should appoint two new members 
of a six member school board where two 
members have resigned. 

"We are not agreed as to whether the County 
School Superintendent, or the remaining 
directors should make the appointment." 

Section 165.317, RSMo 1949, dealing with six member boards 
of a city, town or consolidated district provides : 

"The goverD.Ilent and control of such town 
or city school district shall be vested 
in a board of education or six members, 
who shall hold their office for three 
years and until their successors are 
duly elected and qualified, and any vacancy 
occurring in said board shall be filled in 
the same manner and with like effect as 
vacancies occurring in boards of other 
school districts are required to be filled, 
* * *·" 
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Section 165.217, RSMo 1949, provides: 

"If a vacancy occurs in the office of director, 
by death, resignation, refusal to serve, re­
peated neglect of duty or removal from the 
district, the remaining directors shall, be­
fore transacting any official business, appoint 
some suitable person to fill such vacancy; but 
should they be unable to agree , or should there 
be more than one vacanCI at iii one tfie, the eount'Y super1ni'endent or jiUb c moors shirr' 
~ notice or such vacancy or vacancies being 
£Ired with hii ~!tins, taiedlateix fill tne 
_s_aa_e~bliipOliitiiint' and notify said person or 
persona in writing of such appointment; and the 
person or persons appointed under the provi­
sions of this section shall comply with the re­
quirements of section 165.210, and shall serve 
until the next annual school meeting. " 

(Underscoring ours . ) 

Therefore if the school board to which you have reference is 
a city1 town or consolidated school board, the two vacancies would 
be fil~ed by the county superintendent of schools. 

Section 165.657, RSMo 1949, provides for a ·six member county 
board of education. Section 165. 667, RSMo 1949, dealing with va­
cancies of such county board provides: 

"Four members of the board shall constitute 
a quorum. Any member who is absent from board 
meetings two or more consecutive times without 
aajority approval of the board, or who changes 
his res idence ·to anQther county court district , 
or any meaber, except those elected at large, 
who chang a his residence to a municipal town­
ship or school district in which another member 
of the board resides, shall be disqualified as 
s member of the boa-rd. If one or two vacancies 
o~cur i n the membership of the county board of 
education the remaining members shall before 
transacting any official business, appoint one 
or two qualified persons to fill such vacancies 
until the next annual meeting for the election 
of the members of the county board of education. 
In the event the board should be unable to agree 
in filling a vacancy or there should be more 
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than two vacancies at any one tiae, the county· 
court, upon notice from the secretary of the 
board of such vacancy or vacancies, shall imme­
diately fill the same by appointment and shall 
notify said person or persons in writing of such 
appointment and the person or persons so appoint­
ed shall serve until the second Tuesday in April 
of the following year, when their successors shall 
be elected for the unexpired term." 

It is noted that here the legislature has constituted f our 
members of such board a quorum. Therefore, if the board which 
you have reference to is a county board, such vacancies may be 
filled by the remaining four members. 

Section 165.687, RSMo 1949, provides f or a six member board 
for a reorganized district. This section in part provides: 

"* * *The directors above provided shall be 
governed by the laws applicable to si~ 
director school districts." 

Therefore, with reference back to Section 165.217, RSMo 1949, 
which is made applicable to six aember boards by Section 165.317, 
RSMo 19491 two vacancies existing in a reorganized district board 
would be rilled by the county superintendent of schools. 

CONCLUSION 

Therefore it is the opinion of this department that two 
vacancies existing in a city town, consolidated, or reorganized 
school district board shall be filled by appointment by the county 
superintendent of schools and two vacancies existing in a six 
aeaber county board shall be filled by the remaining members. 

APPROVED : 

~ 
Attorney General 
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Respectfully submitted, 

D. D. GUFFEY 
Assi stant Attorney General 


