
COUNTY ASSESSOR: A county assessor who has fai l ed to make a 
real property list within the time and manner 
II' escribed by law cannot subsequently make 
such a list and receive compensation therefor. 

September 17, 1951 

,-------.. q ,__1 ~~ r1 
Honorable John H. Mittendorf 
Prosecuting Attorney 
J ohn8 on Oounty 

Fl LEIJ 

~·~ \<larrensburg, Missouri 

Dear Sirt 

This department is in receipt of your recent request for 
an official opinion. You thus state your opinion request t 

"The Asseswor ot this County hos requested 
an opinion on the following question: 

"In making the Asoe s.·ment of Personal Property 
and the Real Estate f or the year 1950, I did 
not make a list of each piece of Real Property 
which I am required to do and for which I am 
entitled to receive compensation under 1ections 
137. 075, 137.080, 137 .115, 137 .120, 137. 175, 
137 . 130 and 53. 130 Revised Statutes of I{1saour1 
1949. ft ccordin~ to the above sections of R.S . 
of Missouri 1949, I believe I am entitled to 
make out the J ssesJment Lists f or the Real 
Estate and receive compensation for the lists 
I did not make 1n 1950. Please advise me if I 
am entitled to make lists of Real Estate f or 
the year 1950, which I have not made, and which 
I am entitled to make and to receive compensa­
tion f or sa.me . n 

Subsequent to the receipt of your letter of request, we 
have been informed verbally by your county ass es sor that in 
the year 1950 be did make lists of real estate belonging to 
non-resident owne r s , but ~at he did not m&ke any other lists 
of real estate. He has further infoxned us that he did assess 
all of the real estate 1n the county , but, as stated above , 
that he made lis ts only of real estate o~ed by non-res idents. 

The question which you ask is whether the assessor may 
now make lists of all tho real estate in the county which he 
as"'es sed in 1950, but for l'ihich he did not make lists, and 
receive compensation therefor. 
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Honorable John H. Mittendorf 

Section 137. 115, RSMO 1949, states in part t 

"After receiving the necess ary f or.ms the 
assessor or his deputy or deputies shall 
except in the city of st . Louis, between 
the first day of January and the fir s t day 
ot June , 1946, and each year thereafter, 
proceed to make a lis t of all r eal and 
tangible personal property in his county, 
town or district, and as sess the same at 
its true value in money in the manner 
following, to wit: * * ~" 

It will be noted that the above section requires the asses ­
sor. between the first day of January and the fir s t day of June 
of each year, to make a list of ell real and tangible personal 
property in hia county. Section 53. 130, R~ 1949, provides 
compensation for the as sessor f or making the lists mentioned 
in secti~n 137. 115, supra . Section 53 .130, RSMo 1949, statos 
1n part: 

"The compensation of the county asse ssor 
in counties of the third class shell be 
f orty-five cents per lis t , and each county 
assessor shall be allowed a fee or six cents 
per entry for making r eal estate and tangible 
t:e rsonal assessment books, all the real es­
tate and tangible personal property assessed 
to one person to be counted as one name, one­
half of which shall be paid out of the count,y 
treasur.r and the other one- half out of the 
state troasury . ·"· * *" 

It will be observed that Seetion 137 . 115, sup~a, makes it 
mandatory upon the assessor t o make his lists of all real and 
tangible personal property between the dates of January first 
and June first of each year . This the asse ssor of Johnson 
County did not do for the year 1950, except, a s noted above , 
in the case of real estate owned by non- residents . He did make 
a lis t of all tangible personal property. 

If the assessor ean nOl-I , fifteen months after the time 
when he was required to eaaplete his real es tate l i sts for 1950, 
make such lists and receive compensation therefor, it can only 
be upon t he ground that the law EiL lows exceptions to the time 
stated for making such list s as set forth in Section 137.115 
quoted 1n part above. 
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Honorabl e John H. Mittendorf 

We are unable to find , either in the la~ or in the cas es . 
an:y such exception. r:e have carefully noted the sections ot 
Miss ouri l aw cited by you i n your letter to us , but we cannot 
see that any of them apnly to the instant s ituation . 

It is a well established law in Missouri that before a 
public officer is entitla d to receive compensation, be must 
be able to point out a specific law l·lhich entitles him t o such 
co~nsation . This , as \re stated above, we are unable to find 
for your asses sor under the cireumstances set forth . 

We are of t he opinion that a county assessor c annot receive 
compensa tion for real estate listsmede after the time fixed by 
~action 137 .115, supr a, for making such list s . 

In 190.3 the s t . Louis Court of Appeals rendered its opinicn 
1n the case of City of Hannibal ex rel . v. Bowman , 98 Mo. App. 
103. This case did not touch upon the matters involved in the 
instant case, but in that opinion the court stated, as dictum, 
in reference to limits upon the power of an assessor, that , 
l.c . 108: 

"He can only proceed a t the t ime and 1n the 
manner pointed out by statute and to justlf1 
his assessment b8 must be able to put his 
finger on the statute t hat Gives him the 
authority to make it . We lty on t s sessmenta , 
P• 36; Cooley on Taxation (2 Ed . ), p . 42, ~ 
note 3; Hamilton v. Amsden , 88 Ind . 304; 
Whitney v . ~omas , 2.3 N.Y. 281. * * {~ 

(l~illphasis ours. ) 

In the instant ease the assessor clearly did n ot proceed, 
in the making of real estate lists, "at the time," pres cribed 
by statute , nor "in the manner. " 

In the 1921 case of State ex r el . Flaugh v. Jaudon. 286 
Mo. 181 , the Supreme Court of Miss ouri held, l.c. 192, t hat: 

"* * * in each year from June lit to the 
following Januazy 1st, there mus t be listed 
and assessed all real e st ate , and it migbt 
be added all person al property. but such ia 
not here involved. This as se ssment so made 
forms the bas 1 s for the state and count'J 
taxes of the next year, or the year beginning 
with the January ls t , upon which the assess-
ment by the assessor is presumed to close. 
~:- * {}" 
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Honorable John H. Mittendorf 

The above case was dee1ded before the change in assess­
ment dates , but it is our belief that the same legal principle , 
which is that the assessment and lists must be completed 1-d. thin 
the time prescribed by statute, would be equally applicable at 
this time . 

The 1936 ease of State v. Ganer, 340 I-to. 107 , l . c . 114, 
holds that : · 

"~• * * The assessor is required to •value 
and asses s all the property' on his books 
•according to its true value i n money' and 
to return a copy thereof to the county court 
w1 thin the time fixed . ·~!- {!- *" 

The Jaudon and Gomer cases cited above s~sta1n the plain 
language of the statute that ass essors' lists must be mede 
with!n the time prescribed by statute . 

The Gomer case al so holds, l . c. 116 , that : 

"* ~} * No doubt the purpose f or requiring 
real estate to be listed in the personal 
property list, delivered to the asses sor, 
was to give him i nformation in order to 
assist him 1n keeping his books correct and 
up to date as to descriptions and owners of 
land, and to show the owner's idea of its 
value . * * *'' 

In the 1903 case of State ex rel . v. Carr. 178 Mo. 229, 
the court held, l.c . 238 , that: 

"Moreover, such lis ts whether made by the 
taxpayer or by the assessor are only memo­
randa for the personal use of the assessor 
in making up the asses sment book. TheJ' are 
not evidence 1n a suit for the collection 
of the taxes assessed. " 

In the 1905 case of State ex rel. v . Birch, 186 Mo . 205, 
the court held, l . c . 2llp 

"* * * The assesame.nt lists are mere pre­
l iminary memoranda for the assessor ' s use , 
and not evidence in a suit for the collection 
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Honor abl e J obn H. Mit t endorf' 

of taxes . (St a te ex r c l . v . Carr , 178 Mo . 
229 . ) The tex books 3re the primary evi• 
dence . (St ate v . HutChinson, 1 16 Mo. l . c . 
402 . ) ~~ ·:} *" 

The Gomer, Carr , nnd Birch eazes cited abov e , point out 
t hat t he asse s~mDnt lists are made sole ly for the per son al 
use of the a sse ssor to assis t him in ~ing his asse ssments , 
and ere in the nature of mem<r anda . The making of such li sts 
long after the as sessments have boen made would, from t he 
standpoint of t he county and sta te, be compl etely pointless 
and wi thout the slightes t value . 

CONCLUSIOn 

. . ~ 

It i s the opinion of this department that a coun~ asses­
sor uho has f a iled to make a r eal pr operty list w1. thin the 
time and manner pres cribed by l aw cannot subsequently make 
such a list and receive compensation therefor . 

APPR~ 

J . ~ :. 
Attorney General 

HPWab 

RespectfUlly submitted , 

HUGH P. WI Lt .., tMSON 
J.ssistant f. t t orney General 


