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COUNTY CLERK: stenographic help in four th class county; 
County Court not authorized to pay compensation 
for deputy assessor or clerical hire . County 
Clerk not authorized to alter assessor's books 
on his own initiative when assessor certifies 
his books to the county court . 

ASSESSOR: 

January 22 , 1951 

FILED 1 

Honorable John A. Johnson 

4~ Prosecuting Attorney for Reynolds County 
Centerville , Missouri 

Dear Sir: 

This department is in receipt of your request for an 
official opinion which reads as followa: 

"I have been requested by the Assessor 
of Reynolds County , ~lissouri to find out 
whether the Assessor in Counties of the 
4th Class is entitled to have his Clerk 
Hire or any portion thereof, paid f or by 
the County Court from County Funds? 

"Also he would like to know whether the 
County Clerks of 4th Class Counties have 
the authority to change any or all of the 
totals of the Real and Personal Tax Books , 
certified to him by the County Assessor . " 

This department, in an opinion rendered to Mr. J . w. 
Thurman , Prosecuting Attorney of Jefferson County, dated 
April 29, 1949, held that county courts in counties of the 
third class may in their discretion reimburse a county 
assessor for necessary stenographic hire . That opinion 
related only to stenofrarhers and did not pass upon the 
question of the pay o c erks or deputies . Since the same 
reasoning and conclusion would be applicable to counties 
of the fourth class we enclose a copy of that opinion for 
your information . Based on t he reasoning therein it is 
t he opinion of this department that a county court in 
counties of the fourth class , may , in their discretion , 
reimburse a county assessor f or necessary stenographic 
hire . -
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Mr. John A. Johnson 

Distinguish theretrom t he compensation of a de~ti 
aasess~r or clerk which t he county court of a fourt c ass 
county is~ aut horized to pay. 

The question presented , as phrased by you, whether or 
not the assessor in counties of the fourth class is entitled 
to have his clerk hire or any portion thereof , paid for by 
t he county court from county funds . 

R. S, .:o . , 1949, Section 5).060 proTides for t he appoint-
ment of deputies , and for t heir pay in the following words : 

"Every assessor , except in t he city of St . 
Louis, may appoint as many deputiea as he 
may need, to be paid as provided by law. 
Each deputy shall take t he s ame oath and 
nave t he same power and authority as the 
assessor himself. The assessor shall be 
responsible for t he offici a l acts of his 
deputies . (L . 1945 p. 1782, Sec . 5)" 

While sections 53 , 1~0 to 53, 180 inclusive , R. s. Mo. , 1949, 
proTide for compensation of the county assessors in counties 
of the fourth class, a review of t hese and other ' statutes 
relating to assessors in such counties d~scloses no provision 
for the pay of deputies or clerks. 

It appears t hat while an assessor in a fourth class county 
may employ as many deputies as he may need , t he county court 
may not pay tor said deputie s out of county funds , but said 
deputies must look to t he assessor for t heir compensation. 

For your inform.ation we are enclosing an opinion rendered 
by this department to ~~. James D. Clemens, Prosecuting Attorney 
for Pike County , dated February 4, 1950, holding t hat county 
courts of counties of t he third class may not pay the compensa­
tion of a deputy assessor or clerk . The reasoning t herein and 
conclusion r eached is also ~pplicable to a county of t he fourth 
class. 

Turning now t o your second question as to whether the 
county clerk of a fourth class county has the authority to 
change any or all of t he totals of the real and personal tax 
books , certified to hi m by t he county assessor . . Your attention 
is directed to R. s. Mo ., 1949, Section 137,245 requiring the 
county assessor to certify to t he county court a copy of the 
assessor's books and enjoins upon the county clerk t he duty 
of making an abstract of t he same and forward such abstract 
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Mr. John A. Johnson 

to t he state tax commission . Said section r eads as follows: 

"1~ The assessor , except in St . Louis city , 
shall make out and return to t he county court , 
on or before t he thirty-first day of May in 
every year , a fair copy of the assessor's book , 
verif i ed by his affidavit annexed thereto , in 
t he following words, to wit: 

•••••••••••••• , being duly sworn , makes oath 
and says that he has made diligent efforts to 
ascerta i .n all the taxable property being or 
situate , on the fi rst day of January l ast 
past, in t he county of which he is assessor; 
that, so far as he nas been able t o ascertain 
the s ame , it is correctly set fortn in the 
for ego ing book , in t he manner and the value 
thereof stated t herein, according to the mode 
required by law," 

"2 ~ The clerk of the county court shall i mme­
diately make out an abstract of the a ssessment 
book, showing aggregate footings of t he different 
columns , so as to set forth the aggregate amounts 
of the different kinds of real and t angi ble · 
personal pr operty and t he valuation t hereof, 
and forward t he same to t he state tax commis­
sion. Upon failure to make out and forward 
such abstract to t he state tax commission on 
or before the twentieth day of June t he clerk ~ 
shall, upon conviction be deemed guilty or a 
misdemeanor. (L 1945 , p 1782 Sec . 39)" 

We are unable t o f ind any statute authorizing the county 
clerk on his own initiatiTe t o alter t he totals entered in the 
assessor ' s book and certified by hi m to the county court . 

CONCLUSION 

A County Court in counties of the fourt h class may , in 
t heir discretion , reimburse a county assessor for necessary 
stenogr aphic hire. 

A County Court i n counties of the fourth class is not 
authorized t o pay t he compensat ion of a deputy assessor or 
clerk~ 
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Mr. John A. Johnson 

The County Clerk in a county of the fourt h class is not 
authorized, on his own initiative , to alter the totals ot 
the Assessor 's books certified by the assessor to the 
county court. 

Respectfully submitted , 

JOHN E. MILLS 
Assistant Attorney General 

APPRUVED 

~(_ 
J. E. TAYLOR 
Attorney General 

2 Encl. 
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