
REAL ESTATE BROKERAGE 
BUSINESS LICENSE: 
NONLICENSED COPARTNER 
MAY BE IN SUCH BUSINESS: 
COPARTNER MAY SHARE IN 
PROFITS OF BUSINESS: 

Mr . J . W. Hobbs 
Secretary , Missouri Real 

Estate Commission 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mr. Hobbs: 

Copartnership real estate brokerage 
business may be licensed when one 
of the copartners does not hold real 
estate broker ' s license . Where he 
does not actively participate in 
such business , such copartner may 
share in profits of such business. 
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Your recent letter, enclosing a letter of Commissioner 
Stephens ' , requesting an opinion of this office, has been assigned 
to the writer for answer . The pertinent part of Commissioner 
Stephens' letter is as follows: 

"I have received an inquiry from a local 
abstracter as to whether or not he , without 
a license, would be considered in violation 
of the Real Estate License Act (Senate Bill 
No . 87) if he were to assume a silent partner­
ship in a business with a real estate broker . 

"He tells me that he will advance certain monies 
to this real estate broker and will participate 
in the annual profits, if any, only . He states 
that he will not tlo any of the things mentioned 
in Section 3 of the Act and that he will not have 
anything to do with the managership or policy of 
such brokers business. 

" I do not believe that he will be violating Section 
2 and 3 of the Act; however Section 15 of the Act 
reads ' No real estate broker shall pay any part of 
a fee , commission or other compensation received by 
the broker to any person for any service rendered 
by such person to the broker in buying, selling , 
exchanging , leasing , runni ng or negotiating a loan 
upon any real estate , unless such a person is a 
licensed r eal e state salesman regularly associated 
with such broker, or a licensed real estate broker, 
or a person regularly engaged in the real estate 
brokerage business outside the State of Missouri .'" 



Mr. W. Hobbs 

Section 339 . 030, RSMo 1949, (Section 2 of the Act) reads as 
follows: 

"A corporation, copartnership or association 
shall be granted a license when individual 
licenses have been issued to every member or 
officer of such copartnership, association 
or corporation who 'actively' participates in 
its brokerage business, and to every person 
who acts as a salesman for such copartnership, 
association or corporation . " (Underscoring and 
quotation marks ours.) 

We believe that the above- setout section of the statute by 
its terms allows and looks with favor upon the formation of 
corporations, copartnerships and associations for the carrying 
on of real estate brokerage business where one of the owners is 
not "actively" participating in the brokerage business and is not 
licensed. We are, therefore, of the opinion that a person not 
having a real estate brokers or salesman's license and not 
"actively" participating in the real estate brokerage of a real 
estate brokerage firm can be a copartner in such firm. 

Section 339 . 010 , RSMo 1949, (Section 3 of the Act) reads in 
part as follows : 

"1. A 'real estate broker ' is any person, 
copartnership association or corporation, 
foreign or domestic, who advertises, claims 
to be or holds himself out to the public as 
a real estate broker or dealer and who for a 
compensation or valuable consideration, as 
whole or partial vocation, sells or offers 
for sale, buys or offers to buy, exchanges 
or offers to exchange the real estate of 
others; or who leases or offers to lease, 
rents or offers for rent the real estate of 
others; or who loans money for others or 
offers to negotiate a loan secured or to 
be secured by a deed of trust or mortgage 
on real property ." 

The above- setout part of this section states that "a person" 
or business firm which is either a copartnership, association or 
corporation is a "real estate broker" when it does these things 
delineated therein. A license can be issued to any of the above 
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Mr. J. W. Hobbs 

types of real estate brokerage firm when the terms set out in 
Section 339 . 030, supra, are complied with . 

Section 339.150, RSMo 1949 (Sec. 15 of the Act) reads as 
follows: 

"No real estate broker shall pay any part of 
a fee, commission or other compensation received 
by the broker to any person for any service 
rendered by such person to the broker in buying, 
selling , exchanging, leasing, renting or negotiating 
a loan upon any real estate, unless such a person 
is a licensed real estate salesman regularly associated 
with such broker, or a licensed real estate broker, 
or a person regularly engaged in the real estate 
brokerage business outside of the state of Missouri . " 

We do not believe this section applies to the proposition set 
forth in your letter, that is whether or not the silent partner, 
who will not "actively" participate in the real estate brokerage 
business, which will, under the terms you set forth, be a copartner­
ship, be able to receive his share of the profits under the partner­
ship agreement. He can, we believe, receive his share of the 
profits as the "partnership firm" will be the licensed real estate 
brokerage business. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this department that a license may be 
issued to a real estate brokerage business in which a copartner 
(silent) does not have a real estate broker's license and does 
not "actively" participate in the real estate brokerage business; 
and that such partner may share in the profits of the copartner­
ship business. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

ABE:mw 

Respectfully submitted, 

A. BERTRAM ELAM 
Assistant Attorney General 
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