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HOTELS: Each room in an apartment hotel is a guest room 
and should be counted separately for licensing 
purposes. 

Octobe~ 22, 1951 

Honorable Buford G. Hamilton, M.D. 
Director, Division of Health 
Jefferson City, Missouri 

Dear Sir: 

This department is in receipt of your recent request 
for an official opinion. 

You thua state your requests 

"We would like to have your official 
opinion concerning whether the room1 
1n apartment hotels would bo consider~d 
t .s one unit or would the various rooms, 
such as , kitchen, dining room, living 
room, and bedroom be counted separately. 

~ou will note under Section 9931 under 
the Hotel Inspection Law of the e tate 
of Missouri •That every building or 
other structure •••••••• in which ten 
or more rooms are furnished for the 
accomodation of such guest ,-whether 
with-or without meals, shall for the 
purpose of this article be deemed a 
hotel. ' Also , under Sect ~on 9934 that 
the parlor, dining room, kitchen, and 
office shall be construed to mean guest 
rooms. 

nThe licensing fee for the various hotels 
is determined by the number of guest 
rooms. Therefore , we would like to know 
whether the rooms in the apartment should 
be counted separately or wh~ther the 
apartment should be counted as one unit . " 

We would direct your .ctention to Section 315. 010, 
RSMo 1949, which section states: 
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Honorable Buford G. Hamilton, M.D. 

"1. That every buildi ng or other structure 
kept, used, maintained, advertised or held 
out to the public to be a place where sleep­
ing accommodations are f urnished f or pay to 
transient or permanent guests, 1n which ten 
or more rooma are furnished for the accom­
modations of such gues ts, •nether with or 
without meal s , shall for the purpose of 
sections 315 .010 to 315. 230 be deemed a 
hotel , and upon proper applica tion the 
director of the division of health shall 
issue to such above described business a 
license to conduct a hotel; provided, t hat 
it shall be unlawful for the owner of any 
such building or other structure to lease 
or let the same to be used as a hotel un­
til the same has been inspected and approved 
by the director of the division of health. 

"2. In all hotels within the meaning of 
sections 315. 010 to 315.2.30 the parlor, 
dining room, kitchen, and office shall 
be construed to mean gue st rooms . " 

Section 315.050, RSMo 1949, bases the amount of the li­
cense to be naid b y each hotel upon the number of guest rooms 
which it contains. 

It would seem to be clear from the above that each room 
in each apartment is a "guest roomfl and should be so counted 
for l i censing purposes . 

COXCLUSIOll 

Each room in an apartment hotel is a guest room and should 
be counted separately for licensing purposes . 

APPROVED~ . 1 

( ' .~r;} ()71 
J. E. TAYLOR 
Attorney General 

HPI'ab 

Respectfull y submitt ed, 

HUGH P. UILLIAMSOH 
Assistant Attorney General 
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