" COUNTY CLERKS

! County Clerks in third class counties ma§ retain fees
collected under Section 51.400, RSMo 1949, in addition
to their salaries and do not have to account for same,
but cannot retain fees collected under Section 51.)10,
RSMo 1949, which fees are to be accounted for and paid
over forthwith to the County Treasury.
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Honorable Phlilip A. Grimes

Prosecuting Attorney 5 5
Boone County
Columbia, Missouri

Dear Mr, Grimes:

This is in reply to your letter requesting an opinion
from this office on questions concerning salary and fees of
the county clerk of your county, & third class county. Your
restated questions are as follows:

Question Number One: Nay the county clerk
of Boone County, & third class county,
rotain the fees and compensation provided
for under Section 51.400, RsMo 1949, in
addition to his sal as provided in Seec-

tion 51.310, RSMo 19497

g%ontion Number Two: May the county clerk
o oone County retain the fees provided
for under Section 51,10, RSMo 1949, in
additlon to his salary as provided in

Section 51,310, RSMo 1949?

In answer to your question number one we are enclosing
herewlth copy of an opinion of this department dated Novem-
ber 23, 1949, to Honorable W. H. Holmes, State Auditor,
Jefferson City, Missouri. This opinion apparenily answers
your question number one in the affirmative.

Your second question refers to Section 51.410, RsSMo 1949,
which section, except services and amount of fee for each
gservice, 1s as follows:

"The c¢lerks of the county courts, respectively,
shall be allowed fees for thelr services as
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follows: # = #" (Various services and
fees are here omitted. For same see
Section 51.410, RsMo 1949.)

In answer to your question number two we calli your
attention to Sections 50.370 and 50.390, RSMo 1949.
Seection 50,370, supra, is as follows:

said

"n all counties of classes three and
four, every county officer who receives
5;; fees or other remuneration for
oiticlal services which is payable to
the county, except recorders of deeds
whose offices are separate from that
of circuit clerks, shall, at the end of
each month file a verified report with
the county court of his county showing
all fees charged and accruing to his of=-
fice and the act or service for which each
such fee was charged, together with the
names of persons paying or liable for
same. Upon the filing of such report,
each said county officer shall forthwith
ay over to the county treasurer all lees
and other moneys colLlecte
which belong to the county and shall take
two receipts therefor, one of which shall
be filed with the county court and the
other shall be kept on fille in his office.
Every such officer shall be liable person-
ally and on his official bond for all fees
collected by him and not accounted for
and paid into the county treasury as
herein provided."

( Bmphasis ours.)
section 50.390, supra, is as follows:
"All county officers and other per=

sons chargeable with moneys belonging
to any county shall render their accounts

o

said
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to and settle with the county court in
the manner and at the time prescribed
by law,”

These sections specifically provide that in all
counties of Classes three and four (Boone County is in
Class three) every county officer who receives fees for
official services which are payable to the county shall
make & monthly report of such fees to the county court,
and upon filing such report such officer shall forthwith
pay over to the county treasury all moneys collected by
him which belong to the county and such officer shall be
liable personally and on his official bond for all fees
collected by him and not acecounted for and paid inte the

county treasury.

You will note that Sections 51.340 and 51.400, RSMo
1949, both of which sections apply to your county, each
provide that in addition to salary certain remuneration or
fees shall be allowed the clerk o¥ the county court, or
retained by him, as unaccountable fees, while said Section
51.410 has no such provision. Therefore, fees collected
under this section (51.410) cannot be retained but mst be
accounted for to the county court and paid into the county

treasury.

We are of the opinion that the last two quoted sec-
tions cover fees collected under the provisions of
seetion 51,410, RsSMo 1949, end that the county clerk of
your county has no authority of law to retain fees collec~
ted under this section, but under the provisions of the
above-quoted sections he must account for such fees and
pay the money collected under this statute to the county
treasurer.

CONCLUSION

It 1s, therefore, the opinion of this department that
fees collected by your county clerk under the provisions
of said Section 51.400, RSMo 1949, shall be retained by the
clerk, as unaccountable fees, in addition to his salary as
provided by law,
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It is our further opinion that fees collected by your
county clerk under the provisions of said Section 51.410,
RSMo 1949, shall be reported to the county court and such
fees so reported shall be forthwith paid over to the county
treasury, Such officer failing to so report and to pay
over such fees would be liable personally and on his official
bond for fees collected under said Section 51,10, RSMo

1949.
Respectfully submitted,

GROVER C., HUSTON
Assistant Attorney General
APPROVED:

e

Atto;noy General
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