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SOCIAL SECURITY: The clerical assistant to the county

SCHOOLS:

superintendent of public schools is

COUNTY SUPERINTENDENT san employee o the county and social
OF SCHOOLS: security deductions andtzatching

payments shall be made by the county
when the county participates in soeial
security under Senate Bill No. 3.

October 25, 1951
=ty /
FILED)

Honorable John E. Downs

rrosecuting Attorney
Buchanan County ¢=:zﬁﬁ?‘

Ste. Joseph, Missourl

Dear Sir:

We have on hand your request for an officilal opinion

of this department which reads as follows:

"Section 167.190 Revised Statutes of
Missouri, 1949 provides thest the State
shell pey §$750 for e Clerical ’ssistant
to the County Superintendent of Publie
Schools. The same section provides for
a meximum salery of $1500 per year. The
Clerical Assistant to our County Supere
intendent of Schools receives the sum of
$1500 per year,

"Oour County Court has elected to come
under the Soclal Security Plan effective
Jamuary 1, 1951. The gquestion arises es
to whether the State contributes the one
end a half percent for the $750 contr -
buted by the State for the Clerical fgsise
tent hereinabove mentioned.

"I heve been informed that the County has
received a check from the State in the
emount of $750, indiceting of course that
no deductions were made by the State for
Social Security.

"Would you please advise this office as to
whether or not we should make a full deduc~
tion from the wages of this particuler
employee, or whether or not the Stete and
the County wl thholds and contributes in
proportion to the amounts peid respe ctively
by the County md State."



Honorable John E, Downs

The State of Missouri has authorized the coverage of
of ficers end employees of the state, its subdivisions, znd
instrumentalities under the 0ld Age and Survivors insurance .
system of the Federal Socisl Security Act, 42 U.S.C.A., Sec-
tion 1400, et seq., Buchsnan County has become a perticipant
in the system for its officers snd employees.

You have asked whether or not the county should make
full deduction from the wages of the clerical assistant to
the County Superintendent of Schools, under the provisions
of Senate Committee Substitute for Senate Bill No. 3, here-
after referred to as Senate Bill No. 3.

Section 167.190, RSMo 1949, 1s quoted in parts referring
to this eclerical assistant ss follows:

"# # » The county superintendent of publiec
schools shell be permitted to employ cleri-
cal essistance, to whom there shsall be paid
not less than seven hundred and fifty dol=-
lars nor more than one thousand five hundred
dollars annually to be determined and fixed
by the county court, seven hundred and
fifty dollars of which shall be paid by

the state out of state school moneys, the
same to be included by the state board of
education as a part of the apportiomment
made before fugust thirty-first of each
year. # # # The county treasurer shall
upon presentation of & proper bill by

such clerical employee, or employecs, such
bill having been approved by the cowunty
superintendent and audited by the county
court, draw a warrsant each month for pay-
ment of same out of moneys provided by the
state for such purpose, i i # provided
further, that all warrants in payment for
clerical hire shell be drawn in favor of
the person or persons who render such ser=-
vices and in no case shell the county
superintendent per:sonally receive any

part thereof."

There hes been no deductions by the state aut of the
$750 sent to Buchsnan County for p nt of the clerical as-
sistant to the Superintendent of Schools of Puchanan County.



Honorable John E. Douns

In Seetion 167.190, quoted sbove, we desire to restete a
portion thereof for emphasis: "The county tressurer shell
eee draw a warrant each month Tfor the payment of same out

of moneys provided by the state for such purpose." Although
the State of Missouri provides §$750 per semum for the purpose
of this clerk hire by the statute, by the terms of the sta-
tute the state does not pey the salary to the clerk. The
same may be characterized as & grant to the county from the
state for 2 specified purpose. The same is paid by the county
treasurer out of money provided by the state. It is not the
entire salary although by the maximum limit of $1500 in the
statute, it 1s one-heslf of it.

This seems to be distinetly 2 county funetion and the
clerical assistant seems to be a county employee. In the
recent case of Shamburger v. Commonwealth et al. 240 S.W.
(2d4) 636, the Court of Appeals of Kentucky, deciding the case
under Kentucky's state participation in the Federal 0ld Age
and Survivors insurance act, said at l.e. 637:

"The fundamentel point, it seems t wus

is the fact that contributions (or excise
taxes) required by the law to be pald by
both employers and employees, is a pere
centage of wages or compensation paid and
”o.i“do 26 U.8.C.A. seCS. 1[|.00. 11'.10.
Therefore, so far as liability for payment
is concerned, the controlling point is the
source of the compensation, i.e., who pays
the saleries.”

Senate Bill No. 3, Section 6, subsection 5, is as follows:

"The state comptroller at the end of each
quarter shall certify to the state treas-
urer the amount of the statets share of
the contriutions required to be paid to
the federal agency on aecount of the of-
ficers and employees of each department,
division, ageney or unit of state govern=-
ment whose services are covered by an
agreement entered into under section 2.
Thereupon the state treasurer shall ime
mediately transfer such amounts from the
proper funds from which the of ficers and
employees were palid to the credit of the
contribution fund.”



Honorable John E. Downs

We believe from this that the Legislature did not intend
for the comptroller to cause the extraction (from every psy-
ment maede) of contributions from the salaries to be paid out
of every payment of state money. This certainly refers to
state officers snd employees and the clerical assistant is,
in our opinion, distinetly a county employee.

CONCLUSION

Therefore, it is the opinion of this depertment that a
clerical assistant to the county superintendent of schools
is an employee of the county and if suech position 1s other-
wise eligible to social security under Senate Elll No. 3,
full deductions should be made from the wages paid to such
employee. The state should not withhold social security
payments from the money pald for such clerical hire.

Respectfully submitted,

JAMES W, FARIS
Assistant Attorney General
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Attorney General
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