RSCORDER OF DEEDS: It is not mandatory that recorder of deeds
file a bill of sale (1) when it has neither
. been acknowledged nor witnessed nor (2)
‘ when it has been witnessed but not acknowledged.
It 1s mandatory that the recorder of deeds
record a bill of sale which has been proved or
acknowledged according to law.
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Honorable Johﬁ L+ Dowms ;
Prosecuting Attorney

Buchanan County
St. Joseph, Missouri

Deear Sir:

We have your letter requesting an opinion of thls department,
which letter reads as follows:

"The Recorder of Deeds of Buchanan County
has requested this office to ask you for
an officlal opinion with reference to the
following:

"le Is it mandatory for the Recorder of
Deeds to file a Bill of Sale which has
neither been acknowledzed or witnessed?

"2. Is it mandatory for the Recorder of
Deeds to file a Bill of Sale. which has been
witnessed but not aclmowledgzed?

"3, Is it mandatory for the Recorder of Deeds

- to record a Billl of Sale which has been
ackngwladged or can be proven according to
law?

We are, after a thorough search, unable to find any statute
making 1t mandetory for the recorder of deeds to flle a Billl of
Sale which nas neither been aclnowledged nor witnessede This,
we belleve, answers the Cirst question set out above.

The reason set forth in answer to your first question 1is
the one we [ind for holding that -1t 1s not mandatory for the
recorder of deeds to fille a Bill of Sale which has been witnessed
but not aclknowledged. This, we belleve, answers your second
question.

Sectlon 59.330, RSMo, 1949, provides as followst
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"It shall be the duty of recorders to record:

"(1) All deeds, mortzagzes, conveyances, deeds
of trust, bonds, covenants, deleasances, or
othor Instrumonts of writing, ol or cohcerni

any lands and tenements, or zoods and chattels
Wiich Shall be DIroved or 6CKNOWleased accoral
To law, and autnorized to be recoréea Tn Eﬁezg_
gzz;ces;

"(2) All papers and documents found in their
respective offices, of and concerning lands and
tenements, or goods and chattels, and which were
received from the Spanish and French authorities.
at the change of government;

"(3) All marriage contracts and certificates
of marriages

"(l) All commissions and official bonds required
by law to be recorded in their offices;

"(5) All written statements furnished to him
for record, showlng the sex and date of birth
of any child or children, the name, business
and resldence of the father, and maiden name
of the mother of such c¢hild or children."
(Underscoring ours.)

We belleve that the language of the underscored part of the
statute above set out 1is plaln and especlally the last part which
reads as follows:

"% 2+ and authorized to be recorded in
their offIces;"

We Interpret thlis to mean that the recorder of deceds is under
no oblization to record any absolute bill of sale whether the same
1s properly acknowledsed or proven eccordinz to law presented to
him for recording as there 1s no statute in this state which recites
that absolute bills of sale must be recorded. (See Faircloth v.
Tinsley et al., 83 Mo. App. Reports 586; Kuykendall v. McDonald,

15 Mo. 1{.16.

However, Section 1428.080, RSMo. 19.:9, provides as follows:
"% i sand no sale of goods and chattels,

where possession 1s delivered to the
vendee, shall be subject to any condition

‘2-



Hone John E. Downs

whatever as against creditors of the vendee,

or subsequent purchasers from such vendee in
good faith, unless such condition shall be
evidenced by writing, executed and acknowledzed
by the vendee, and recorded as now provided in
cases of mortgages ol personal property."

The above section authorizes a bill of sale containing a
condition to be recordede. Kuykendall v. McDonald, 15 Ho.nﬁlé, and
Faircloth ve. Tinsley, 03 Mo. Appe 586, both state that there is no
statute requiring an absoclute bill of sale of personal property to
be recordeds This is a true statement of the law because only
conditional bills of sale under the statute must be recorded.
However, it is doubtful whether the recorder of deeds has the
right to determine what is and what 1s not a conditional bill

of sale so as to refuse to record an instrument presented to him.
Weyrauch v. Johnson, 201 Iowa 1197, 208 N.W. 706 lays down the
rule that the recorder of deeds is a ministerial officer without
Judielal power to determine the legal validity or effect of the
Instruments presented to hime. Therefore, it would appear that the
recorder of deeds is authorized to record a bill of sale if it
contains & condition and what is condition is a legal question
which cannot be determined by the recorder. Therefore, it would
appear that the recorder 1s authorized to record a blll of sale.

CUNCLUSION

It is, therefore, the opinion of this department that it is
not mandatory that the recorder of deeds flile a Bill of Sale
(1) when it has neither been acknowledged nor witnessed nor (2)
when it has been witnessed but not acknowledged; (3) that 1is is
mandatory that the recorder of deeds record a Bill of Sale which
has been proved or acknowledged according to law when the same is
présented to him with the proper fee.

Respectfully submitted
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