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SCHOOLS: School buses upon which licenses 
have been issued free by the state 
cannot be leased by school district 
for purposes other than transportation 
of school children. 

August 1, 1951 

Honorable Joe Collins 
Prosecuting Attorney 
Cedar County 
Stockton, Missouri 
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Dear Sir: 

Your letter at hand requesting an opinion of this department, 
which reads: 

"May a school district which operates school 
buses by using free licenses issued by the 
state lease a school bus to Boy Scouts, Girl 
Scouts or Ball teams during the time that 
they are not in use for school purposes?" 

Sections 301.010 through 301 . 440, RSMo 1949, provide for the 
registration and licensing of motor vehicles. Inasmuch as you 
state that the school district is operating the school buses in 
question and that the licenses for said buses are issued free by 
the State of Missouri, we assume that this is accomplished under 
the authority of Section 301.260, which, in part, reads: 

" * * * Provided, further that when any motor 
vehicle is owned and operated exclusively by 
any school district and used solely for trans ­
portation of school children, the commissioner 
shall assign to each of such motor vehicles 
two plates bearing the words 'School Bus, 
State of Missouri, car no ..... .. .. ' 
(with the number inserted thereon), which 
plates shall be displayed on such motor 
vehicles when they are being used on the 
highways . No officer, or employee of the 
municipality, county or subdivision, or any 
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other person shall operate such a motor vehicle 
unless the same is marked as herein provided, 
and no officer, employee or other person shall 
use such a motor vehicle for other than official 
purposes." 

As we interpret the above statute, when licenses are issued 
for motor vehicles used solely for the transportation of school 
children, as provided therein, no person shall operate the motor 
vehicle in question for other than official purposes. In the 
case of school buses, it is our thought that the official purpose 
or use contemplated by the statute is solely that of transporting 
school children. 

For the school district to permit its school buses to be 
used for the purpose of transporting Boy Scouts, Girl Scouts, or 
ball teams, would not be using them for an official purpose as 
contemplated by the statute. 

It has also been held that a school district has only such 
powers as are conferred on it by statutes (Wright v. Board of 
Education, 246 S.W. 43, 295 t·1o. 466), and we find no other stat­
ute which would permit a school district which is operating 
school buses with licenses issued free by the state to lease said 
buses for the purposes which you have stated in your letter . 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion of this department that a school 
district operating school buses upon which licenses have been 
issued fr€e by the state would not be authorized to lease said 
school buses to Boy Scouts, Girl Scouts, or ball teams, during 
the time that they are not being used for transportation of 
school children. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

RICHARD F. THOMPSON 
Assistant Attorney General 


