
~ ) 
• INTANGI~LE TAX ) 

) 

compensation paid to the .estave of a deceased 
partner for the use of tangible plrtn.e'rship• 
assets is not yield from an intangible and 
therefore not subject to the assessment TAXATION ) 

) of an intangible personal property tax. 

February 20 , 1951 

Mr. T. R. Allen 
supervisor, Income Tax 
Department of Revenue 
Jefferson City, Missouri 

Fl LED 

I 
Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter requesting 
an opinion from this office. Your request read as follows: 

"The question confronting this department 
at thi.s time is as follows and I quote herein 
for you~ i nformation from a l e tter rece ived 
from taxpayers• attorney under date of 
January 4-, 1951 t 

"Frank FUtterman died on October 13, 1947 . 
At the time of his death he was a partner 1n 
the clothing busines s with his brother, Mark 
FUtterman, operating a clothing store on 
North Broadway 1n s t . Louis, Missouri . Af ter 
the dea t h of Frank Futterman, Mark Futterman 
continued to operate the busines s without 
making a settlement of the partnership affairs . 
As t he result of this action, a suit was filed 
in the Circuit Court of s t . Louis County for 
an accounting . A settlement was made in which 
Mark FUtt erman paid $741146.50, representing 
the value of t he interest of Frank Futterman 

, 1n the partnerShip, and paid an additional 
$8 , 881. 10 to compensate the Estate of Frank 
Futterman !'or the use of the partnership 
assets during the period from the date of 
death of Frank FUtterman t o the date o!' the 
settlement . 

"The $8, 881 .10 was income to the Estate and 
an income t ax return was f iled. · However, it 
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was not interest on an account recei~able 
or any other form of intangible property, 
but was compensation to the estate of a 
deceased part ner for the use of the 
tangi ble partnership assets without the 
consent of the Estate. Uhder the circum­
stances, we have advised Mrs . FUtterman \ 
that she is not required to f ile an 
intangible personal property tax re~. 

u • If: your Department disagreee with our eon­
elusion, we will be glad to examine any 
authorities that you may wish to call to 
our attention. t 

"The foregoing quoted portion of letter 
referred to sets out ·the circumatanees 
wherein there was an interest yield of 
$8, 881.10 interest , which accrued on a 
partnership aettlement , which resulted 
from a delay and court action aa described 
herein . 

uwill you kindly advise this department 
whethor or not such transactions may be 
classified as intangible instruments and 
subject to the intangible tax . " 

Revised Statutes of Missouri , Section 146.010 det1nea 
intangible personal property which is subject to the t ax 
in question, and the term "yiel d", which ia made the basis 
upon which the tax is assessed, in the following wordst 

"{1) 'Intangible personal eropertt ' meana 
moneys on aepoait;=sonas , except t ose which 
under the constitution or laws of the united 
s tates may not be made the subject of a 
property tax by t he state of Missouri; 
certificates ot indebtedness, other than 
capital notes issued by banks or trust 
companies; notes; debentures; annuities; 
accounts receivable; conditional sales 
contracts, which have incorporated 
therein promises to pay; and real estate 
and chattel mortgages . 
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"(4) The term tyieldt or •annual r 1eld• 
means the aggregate proceeds received 
as a result of ownership or beneficial 
interest in intangible property whether 
received 1n money, credits or property, 
exclusive of any return of capital, and 
less the amount or interest required to be 
credited by the owner thereof, during the 
preceding calendar year, to reaerve liabil­
ities of the owner maintained under the 
statutes of this state . (L 1945 P• 176o 
sec. 1, L. 1945 P• 1914 seo . 1, A. 1949 
s .B. 1029)" 

In order to be subject to the intangible tax the 
estate of the deceased must have reali zed a "yield" from 
intangible personal property as defined above . \Vhether 
the estate of the deceased acquired any intangible personal 
property by the death of a partner and whether there was 
a yield realized from an intangi ble asset iG largely a 
mntter of fact. 

It appears as an accepted tact that the surviving 
partner paid $74, 146•50 to the estate of the deceased 
partner which represented t he value of the interest in 
the partnership of the dec~ased, at the time of his death 
in October, 19~7 . Further, the surviving partner paid 
an additional sum of $8;881 .10 t o the estate of the deceased 
partner to compensate the estate of the deceased tor the 
use of partnership assets during the period from the date 
of death to the date of settlement of th~ partnership affairs . 
The question then is whether or not this $8,881 .13 was yield 
from an intangible asset belonging to the estate, and subject 
to the tax. There was no question but what the sum of 
$8, 881 .10 represented income to the estate . However, if 
it re~resented rent or compensation to the estate of the 
deceased partner for the use of tangible a ssets which had 
belonged to the partnership pr i or to its dissolution by the 
death of a partner, then the estate received no yield tram 
an intangible asset and 1n fact owned no intangibl e. The 
taxpayer states the aum of $8, 881.10 wae paid ae compensation 
to the estate of the deceaaed partner for the use of tangible 
partnerahip assets . If this i s true then there would be no 
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intangible pe-rsonal property tax due from the estate 
because they have received no yield from an intangible. 

If as a matter o£ fact t he surviving p~tner purchased 

. ' 

the interest of the deceased partner at the time of dia•olu­
tion of t he partnership by Peason of the deat h of the partner 
and paid interest on $74.146.50 (which represented the value 
of the interest of the decedent in the partnership) then this 
interest would r ep!'esent yield to the estate fr001 an intangible 
subject to the tax. However-. f'rom the statement of the tax­
payer. it appears the sum of $8 . 881 . 10 did not represent 
interest due on the $74,146 .50 anare of the decedent but 
represented compensation to the estate for the continued 
use of t he partnership•s property. 

Admittedly, the estate of t he deceased partner baa a 
claim against t he partnership to the extent of the interest 
of the deceased partne-r but such a claim pending settlement 
ia not de:fined by the statut,e quoted above as an intangi.bl e 
asset ·subject to the tax . 

CONCLUSION 

Compensation paid to t he estate of a deceased partner 
for the use of tangible partnership assets is not yield from 
an intangible and therefore not subject to assessment of an 
intangible ~ersonal property t ax . 

Respeetfu~ly submitted, 

JOHN E. Mit,IJS 
APPROVED: Assistant Attorney General 

J . E. TlYLOR 
At torn&y General 
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