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Honorable
Secratary

State of Missourl

Jefferson
Dear Sir:
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: Form o. Judicial Ballot approved. Instructions to

County Clerks and Boards of Election Commissioners

approveds ?
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Walter H, Toberman
of State

City, Missouril

is in answer to your letter of recent date requeste-

ing an officiel opinion of this department reading as follows:

"Under the provisions of Sections 29 (a)
to (g) of Article V of the Constitution,
it is my duty to certify to the Clerks of
the County Courts and to the Boards of
Llection Cormlzsioners, the names of the
Judges who are candidates on the Judiclel
Ballot, and instructions concerning the
Judicial Ballot, The small number who in
the past have voted the Judlcial Ballot by
comparison with the vote in the general
election, and inquiriles received by me,
indicate the need for instructions with
reference to the Judlcial Ballot. I wuld
appreciate your opinion whether the fole -
lowing would be in accordace with the law,

"1. To certify to said Clerks and Boards'
that the Judicial Ballot shall be in the
following forms:

JUDICIAL BALLOT

November 7, 1950
"Submitting to the voters whother the Judges

named below, whose terms expire December
31, 1950, shall be retained in their offices
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Hon, Walter H, Toberman August 18, 1950

for new terms, VOTE ON EACH JUDGE, To
vote YES, scratch 88, To vote N0, scratch
&3,

"Shall Judge of the YES
Supreme Court of Missourl be retained

in office? (This will appear on the

ballots in all the voting precincts NO

in the State.) (Serateh one)

Shall Judge of the YES
Court of A-peals be
retained in oifice? (This will ap- WO
pear on the ballots iIn all the voting
precinets in the State except in the
St, Louls Court of Appeals district.)

- (Seratch one)

"Follow in same form with names of each
circuit Judge and other judges who are
candidates in Jackson County and the City
of St. Louis, My certification to each
Clerk and Board will have the full name
and official title to office of each Judge
who is a candidate in those two Jjurise
dictions,

"2, To instruet said Clerks snd Boards
as Follows:

"You are required by Section 29 (e¢) (2) of
Article V of the Constitution to have the
Judicial Ballots printed, published (see
Section 119}2. Re S, Mo. 1939)' and
distributed in the above formi and the
Judicial Flection shall be conducted by .
the same public officlals and in the

same manner a&s provided by the statutory
law governing voting upon measures proe
posed by the initiative.

"3, To instruct said Clerks and Boards
as follows:

"That the printed cards of instruction for
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Hon, Walter H, Toberman Augm‘t 18, 1950

the Tu.dm o' electors, required by
Section 1, Re S¢ Mo. 1939, to be dise
tributed to and placed in each voting
place, shall include the followings:

"*In voting the JUDICIAL BALLOT, vote on
EACH JUDGE.' To vote YES, scratch 38,
To vote NO, scratch Z&s,"

The Judicial Bal lot provided for by Section 29 of Article
V of the Constitution of Missouri formerly had the following
information printed at the top of such ballot:

"Submitting to the qualified voters
whether the judges hereinafiter named,
whose terms expire on December 31, 1948
shall be retained in office™

The addition of the phrase "VOTE ON EACH JUDGE" we believe
is helpful in that it mekes clear to the voters that under the
nonpartisan court plan established by Section 29 of Article V
of the Constitution, each Judge is to be voted on for retention
or reo jection,

The provision "To vote YES, scratch Efi, To vote NO, scratch
Ees,." 1s appropriate in demonstrating the correct method of
voting for or agalnst each Judge, particularly in view of the
fact that the voting for the party candidates at such election
will be by means of an "X" mark,

Section 29 (c),. Article V of the Constitution of Missouri,
provides in part as follows:

"ihenever a declaration of candidacy for
election to succeed himself 1s filed by
any judge under the provisions of this
section, the secretary of state shall
not less than thirty days before the
election certify the name of said judge
and the offici title of his office

to the clerks of the county courts, and
to the boards of election commissioners
in counties or ecities having such boards,
or to such other officlals as may here-
after be provided by law, of all counties
and citlies wherein the question of re-
tention of such judge in office is to

be submitted to the voters, and, until
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Hone Walter H, Toberman August, 18, 1950

legislation shall be expressly provided
otherwise therefor, the judicial ballots
required by this seection shall be pre-
pared, printed, published and distrie
buted, and the election upon the question
of retention of such judge in office
shall be conducted and the votes counted,
canvassed, returned, certified and proe-
claimed by such public officials in such
manner as is now provided by the statutory
lszﬁgovorning voting upon measures proe
po by the initistive,."

© Under the provisions of Section 29 (e¢) of Article V of the
Constitution, quoted supra, the instruction you have listed
under Point 2 of your opinion request is proper,

Section 11601, Revised Statutes of Missouri, 1939, pro-
vides as follows:

"The elerk of the eounty court of each
county shall cause to be printed in large
t s On cards, instructions for the

dance of electors preparing thelir
ballots, He shall furnish twelve such
cards to the judges of election in each
election district, at the same time and
in the same mammer as the printed
ballots, The judges of election shall
post not less than one of such cards in
each place or compartment provided for
the preparation of ballots, and not less
than three of such cards elsewhere in
and about the polling place, upon the
day of eleetion, Sald cards shall be
printed in large, clear type, and shall
contain full instructions to the voters
as to what should be done: Mirst, to
obtain ballots for voting; second, to
prepare the ballots for deposit in the
ballot boxess third, to obtain a new
ballot in place of one accidsntali{

1leds also a copy of sections 11545,
11 3 and 11625."

Since such section requires that the instructions for the
guidance of electors in preparing their ballots be printed on
the cards required by such seection, we believe it to be clear
that the County Clerks and Boards of Flection Commissioners
gshould be instructed as provided in Point 3 of your opinion re-

quest,
-l -



Hon, Walter H, Toberman . ‘ August 18, 1950

 COTCLUSION

It i1s the opinion of this department that the form of
Judicial Ballot contained in your opinion request is a correct
one which should be certified to County Clerks and Boards of
Election Commissioners,

It is further the opinion of this department that the
proposed instructions to County Clerks and Boards of Election
Commlssioners, found in Points 2 and 3 of your opinion requést,
are correct and should bo sent to such Clerks and Poardss

Respectfully uumntod.

C. B, BURNS, JR.
Assistant Attorney General

APPROVED?$

Attorney Ceneral
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