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ELECTIONS: 

,. - ... 

Alien wife of United States citizen not en­
tit l ed to vote when not naturalized . 

August 21, 1950 

FIL ED 

Honorab l e George A. Spencer 
517 Guitar Building 
Columbia , Missouri 

~J-j 

Dear Sir: 

We have r eceived your request for an opinion of this depart­
ment, which request is as follows : 

lti presume that you have an opinion in the 
file on a question that I have had presented 
to me, but would like an opinion on the mat­
ter regardless of that and would like to have 
it some time 1n the near future. 

"The problem is one of the right of a woman 
to vote who was a native Australian and who 
met a G. I. and she later came to this country 
and to Missouri and married this veteran in 
Missouri. Woul d she be entitled to vote in 
our elections? 

ttThere is no question but what the husband 
can vote. In other words would her marriage 
to a qualified voter entitle her to vote? 
She has not taken out any citizenship papers. 

" Woul d it make any difference if under the 
same circumstances they had been married in 
Australia and later came back to the home and 
residence of her husband?" 

Section 2 of Article VIII, Constitution of Missouri , 1945 , 
provides in part as follows : 

ttAll citizens of the United States, including 
occupants of soldiers ' and sa1 l ors' homes, 
over the age of twenty-one who have resided 
in this state one year, and in the county, 
city or twon sixty days next preceding the 
e l ection at which they offer to vote , and 



Honorable George A. Spencer 

no other person, shall he entitled to vote 
at all elections by the people; * * *" 

(Underscoring ours.) 

... 

The law regarding the acquisition of citizenship upon the 
marriage of an alien to an American citizen is stated in the case 
of People v. Board of Elections, 51 N.Y.S. 2d 216, at 1. c. 219, 
as follows: 

'tThe alien wife of an American citizen would 
acquire American citizenship if she was mar­
ried to the citizen, after March 2, 1907, and 
prior to September 22, 1922. If her husband 
were a native born, citizenship would be ac­
quired upon the marriage. If the husband 
were naturalized, the wife's citizenship would 
be derived from his naturalization. U. S. v. 
Kellar, C.C., 13 F. 82; Kelly v. Owen, 7 Wall . 
496, 19 L. Ed. 283. The Act of Congress of 
1922, 42 Stat. 1022 was amended July 3, 1930, 
46 Stat . 854, March 3, 1931, 46 Stat. 1511, 
and May 24, 1934, 48 Stat. 797. Upon the 
amendments citizenship was not acquired by 
marriage, but if the alien spouse were eli­
gible, he or she could be naturalized upon 
full compliance with the naturalization laws, 
but with no declaration of intention, and only 
three years residence prior to filing the 
petition." 

Inasmuch as the Missouri Constitution requires that a person 
be a citizen of the United States in order to be eligible to vote, 
the mere fact of marriage to a citizen of the United States and a 
resident of Missouri would not entitle an alien to vote in Missouri 
inasmuch as she does not by reason of such marriage acquired a Un­
ited States citizenship. The situation is the same regardless of 
the place where the marriage occurred. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this department that an alien 
who marries a citizen of the United States and a resident of Mis­
souri is not thereby entitled to vote in Missouri elections inas­
much as such marriage does not confer United States citizenship 
upon the ·alien wife. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney Gen.eral 

Respectfully submitted, 

ROBERT R. WELBORN 
Assistant Attorney General 
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