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Banks are suthorized by the Constitution and
statutes of Missouri to transact or permit the
transacting of a safe deposit business in an ad-
Joining room to the banking quarters, both being
parts of one bulilding, under their right to hold
such real estate as is necessary and convenient
to the transaction of their business, even though
there is no inside entrance or door between the

banking quarters and the room
May 3, 1950 the safe deposit busi-

Fl L EnUs is transacted.

Honorable H.G, Shaffner y / %’/(*0

Department of Business and Administration
Jefferson City, Missourl

Dear Commissioner Shaffners

This is in reply to your letter requesting an
opinion upon the subject-matter contained in your letter
which reads as foliows:

"A state chartered bank has an affiliated
interest which has among its purposes that

of giving safe deposit service, This af-
flliated interest 1s incorporated and located
in a room considered the bank building, from
which no inside entrance can be made to the

banking quarters,

"Since many banks carry on their safe deposit
business within the recognized banking quarters,
can the use of this room in this manner be con=
sidered other real estate?"

It will be observed by reading Section 5 of Article
XI of the present Constitution of this Statg, respecting the
right of corporations, (including banking corporations), to
hold real estate and the restrictions against corporations,
(including banking ceorporations), holding real estate, that
its terms permit the perpetual holding of such real estate
as is necessary and proper for carrying on the business of
such corporationsy and that such rights are restricted, as
to other real estate, to holding of such other real estate
for ten (10) years or such longer period as may be provided
by general law, including such real estate as may be acquired
in payment of a debt, under foreclosure or otherwise, and real
estate exchanged therefor. Sald Section 5 reads as follows:

"o corporation shall engage in business other
than that expressly authorized in its charter
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or by law, nor shall it hold any real estate
except such as is neceasary and proper for
carrying on its legltimate businessj provided,
that any corporation may hold, for ten years
and for such longer period as may be provided
by general law, real estate acquired in paye
ment of a debt, by foreclosure or otherwise,
and real estate exchanged therefor."

Section 7949, Article 2, Chapter 39, R.5. Mos 1939,
provides the authority for the exercise of rights and powers
of banks in this State., Among the provisions of subegsection
5 of said Section 7949 there are the following: -

"Po purchase, hold or convey real property
for the following purposess

"(a) A plot whereon there is or may be erected
2 building or buildings suitable for the con=
venient transaction of its business from portions
of which not rasuirod for its own use a revenue
may be derived.

These provisions from our Constitution and statutes
make clear and remove entirely from doubt the right of a banke
ing corporation to acquire and hold real estate for the necese
sary and convenient transaction of its business. We do not '
understand your letiter as questioning the right of a banking
corporation to hold real estate for the necessary and convens
ient transaction of its business affairs, but your letter does -
submit the question of whether a room; in which an affiliate
of a banking corporation is carrying on a part of the business,
authorized by the statutes for it or for banks to carry on,
which does not have an entrance or passageway between the room
where the banking business proper is carried on and the room
where such other business is carried on, should be considered
real estate other than the bank has the right to hold as its
place of business.

Your letter, in the last paragraph, states the followe
ing questions

"Since many banks carry on their safe dee
posit business within the recognized banke
ing quarters, cah the use of this roon.%ai.
this manner be considered other real eztdte?"
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We believe under its constitutional and statutory
power to hold such real estate as is necessary and convenient
in the transactlion of 1lts business, a banking corporation may
itself transact any business the statutes permit such bank to
transact, or permit an affiliate to transact such business,
in a building upon real estate the bank has constituted itl
banking house. That a bank does possess the power and authe
ority to transact, in the btnking house, where the bank care
ries on its banking business, the safe &. 8it business,is
made plain by our statutes. Subesectlon i of sald Section
799 giving this power to banks reads, in part, as follows:

"To purchase and hold the stoeck of any safe
deposit company organized and existing under
the laws of the state of Missourl and doing
business on premises owned or leased by the
bank: Provided, that the purchasing and
holding of such stock is first duly authorized
by resclution of the board of directors of the
bank and by the written approval of the come
missioner stating the number and amount of the

- shares which the bank may purchase and hold,
such amount not to be less than ninety per
cent of the total and not to be sold or trans=-
ferred except as a whole and not to be pledged
at ally » # « °

This provision, we believe, means that, presupposing
a sale deposit company was transacting business in some part
of the bank's banking house and lawful place of carrying on
1ta bnnking business on real estate so owned or leased by the
the bank would have the right to purchase and hold all
of tﬂn stock of the safe deposit corporation and lawfully and
properly continue the business itself. Original power also
to organize to transact a safe deposit businala by banks is

providod in Section 8127, Article 5, Chapter 39, R.S, Mo. 1939,

which reads, in part, as follows:

"Any bank, trust or s afe deposit company
organized under the laws of this state,

whose capital is fully paid up and une
impaired, may, with the consent of all its
stockholders, accept the provisions of this
article by rlli with the oommissionnr a
cortificate of aueh aoooptanoo, signed b

its president and secretary. consen

of the stoekholders to such acooptanco

be in writing, or by vote of the atockhnldarn
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at any meeting at which all the stockholders

are represented, and vote in faver of suech

acceptaence. Upon filing of such certiflcate

of acceptance, such corporation shall theree

upon become subjeet in all respects to the

provisions of this article, and to the general |

laws of this state relating to corporations

with 1ike effect as if it had been originally
crgorated under the provisions of this

articlej = # # "

Your letter very frankly states that the bank in quese
tion has an affiliated interest which proposes to give a safe
deposit service, and that said effilieted interest is incore
porated in & room consldered the bank building from which no
inside entrance can be made to the banking quarters. Then

your question follows, whether this may be considered "other"

real estate,

We understend thrt it is meant, where your letter
states that a safe deposit business is to be carried om by
the affiliate of the bank in a room "considered" the bank
bullding, that the bank does actually own the building in
which ths affiliate proposes to cafry on the safe deposit
business. So understanding, it is plain, we believe, from
reading the sections of the statutes quogad that the bank
has the right to carry on this business itself, either by
sccepting the provisions of Article 5, as it may do under
sald Section 8127, supra, to cerry on a safe deposit business,
or by the purchase of the controlling stock under the terms
of sub=section L of Section 7949, supra, of a safe deposit
company already transacting such businesss In elther event,
- the fact that there is no door or inside entrance between
the room where the safe deposit business is to be carried
ong or is carried on, and the maln benking room; or querters,
of the bank, would not preclude the bank or a safe deposit
earperatian effiliated with the bank from ctrrying on suech
gal'e deposit business, and the room where such safe deposit
business is carried on would not, and could not, by reason
of sueh fact be considered "other" real estate apart from
the bank bullding, It must necessarily be oonsldered; and
is, we think, a part of real estate which the bank has the
lawful right to acquire end hold in the necessary and cone
venlent transaction of its business, ineluding such safe
deposit business; notwithstending there is neo opening boe
tween the twe rooms. : Y

CORCLUSION

In view of the powers given to banks to hold such
real estate as is necessary and convenient in the transaction
of their business by authority of the above clted and quoted
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soctions of our Constitution and sections of the statutes,
it is the opinion of this Department that a room; where an
affiliate of a State chartered bank transacting,and proe
posing to transact, a safe deposit business vh:l’.nh is a
part of the real estate owned by the bank, is not other pr
separate real estate from real estate which a bank is auth=
orized by law to hold, for the transaction of its business
- merely Lecause thore 1s no door or inside entrance Irom the
bank room proper into the room where a safe deposit busie
ness 1s carried on,

Respectiully submitted,
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GEORCE W, CROWLEY
Assistant Attorney General

APPROVED?

J. E. TAYLOR
Atto
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