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1rhe ty:pe .of· Mtch or .. length· there'o:C·-does 
not determine whethe~a vehicle should be 
registered and licensed as a trailer. 

February 20, 1950. 

Honorable David E. Ha~rison, 
Superintendent, 
Missouri State Highway Patrol, 
Jefferson Ci ty, Missouri. 

Dear Mr. Harrison: 

Filed 37 

Reference is made to your letter of recent date requesting an 
opinion from this department on the following question: 

"Farm operators sometime~.use their farm tractors 
for pulling trailers loaded with farm produce upon 
the highways of this state. The trailers are of var­
ious descriptions - some of them with two and some 
with four wheels. The hitches used for attaching the 
trailers to the tractors are of various designs and 
length. Does the type and length of hitch have any 
bearing with regard to whether the trailer should be 
licensed?" 

In L. 1945, p. 1194 (repealing and reenacting Sec. 8367 R.S. 
Mo. 1939) the term "trailer" is defined as follows: 

"Any vehicle without motive power designed for carrying 
property or passengers on its own structure and for be­
ing drawn by a self-propelled vehicle, except those run­
ning exclusively on track, including a semi-trailer or 
vehicle of the trailer type so designed and used in 
conjunction with a self-propelled vehicle that a con­
siderable part of its own weight rests upon and is car­
ried by the towing vehiole. 11 

The law fUrther requires that tractors designed for agricultural 
use when used upon t he highways of the state, other than in t~vel­
ing from one field or farm to another, or to or from places of de­
livery or repair, must be registered and licensed the same as any 
other motor vehicle; and t hat trailers drawn by tractors which are 
designed for agricultural use must be registered and licensed when­
ever used upon the highways of the state, except when traveling 
from one field or farm to another, or to or from places of delivery 
or repair. Whenever a tractor designed primarily for farm use loses 
its exemption and is required to be registered and licensed, then the 
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trailer which is using such a tractor as motive power also must 
be registered and licensed. 

As a matter of law, neither the type of hitch nor the length 
thereof would determine whether the trailer should be licensed. 
A farm wagon with proper attachments to be pulled with a team of 
horses would be included within the definition of a trailer when 
pulled by a self-propelled vehicle. The length of the hitch 
would not be material in determining whether a vehicle is a trail­
er when such trailer is drawn by a self- propelled vehicle. Since 
the legislature has defined a trailer "an any vehicle without mo­
tive power designed * * for being drawn by a self-propelled ve­
hicle* * *", then a vehicle so used is required to be registered 
and display a license plate. 

Included within the definition of a "trailer" is a "vehicle of 
the trailer type so designed and usedin conjunction with a self­
propelled vehicle that a considerable part of its own weight rests 
upon and is carried by the towing vehicle." 

This definition is broad enough to include a two wheel vehicle 
used as a trailer, although a part of the weight is carried by the 
tractor. The type or length of hitch would not be material in de­
termining whether such a vehicle is a trailer when drawn by a self­
propelled vehicle. 

CONCLUSION. 

Neither the type of hitch nor length thereof used to connect 
a vehicle used as a trailer to a self-propelled vehicle would de­
termine whether such a trailer should be licensed. 

APPROVED: 

J. E. !AYLOR 
Attorney-General . 

Respectfully submitted, 

JOHN E. MILLS, 
Assistant Attorney-General 


