
TAXATION AND REVENUE l Omitted tangible personal property may be added 
to Assessment rolls by County Board of Equalizatic 
or State Tax Commission for current year. 

January 16, 1950 

FILED NO . 27 

Fl LE 0 
Honorable Clarence Evans 
Chairman, State Tax Commission 
Jefferson City, Missouri d,7 
Dear Sir: 

This is in answer to your letter of recent date requesting 
an official opinion of this department and reading as follows: 

• 
/ . ,. 

11We have had many requests from counties 
asking for information regarding tangible 
personal property . Where there has been 
a failure to assess for a year, or years, 
can the assessor go back and place these 
assessments on the books , and if so , for 
how many years? 

11Under House Bill 265, Laws of 1947, Sec­
tion 15, Subsection 8, it requires the 
Tax Commission to place upon the assess­
ment rolls at any time during the year 
omitted property which may be discovered 
to have , for any reason, escaped assess­
ment and taxation . This, of course, covers 
only the current year . 11 

We are enclosing an official opinion of this department 
rendered under date of June 25, 1945, to Horace T. Robinson, 
which, we believe , correctly holds in paragraphs 1 and 2 that 
tangible personal property omitted from the assessment rolls 
may be added by the County Board of Equalization or by the State 
Tax Commission . Section 11006, Laws of Missouri, 1945, page 
1775, provides as follows: 

11The county Board of Equalization, in 
regular session, shall have authority to 
assess and equalize the value of any 
property that may have been omitted 
from the assessor ' s books then under 
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examination by said board and in case 
the board shall add any property to 
the assessor 's books, it shall cause 
notice in writing to be served upon 
the owner of such property, stating 
the kind and class of property and 
the value fixed thereon by said board, 
and naming the time and place, not 
less than five days thereafter, when 
and where such owner may appear before 
the board and show cause why said 
assessment should not be made. At the 
time fixed, the board shall again meet 
and give opportunity to the taxpayer 
to be heard in regard to his assessment, 
and may change or alter the same upon 
being shown by the owner that the assess­
ment was erroneous or improperly made; 
otherwise, the property and the valuation, 
as fixed by the board, shall be extended 
upon the assessor 's books, as in case of 
other property . The notice shall be 
signed by the clerk of the county court, 
and shall be served by mail and it shall 
be the duty of the prosecuting attorney, 
or county counselor, if any, when called 
upon by the board of equalization, to 
represent the county in any such proceed­
ings. In case of the assessment of real 
estate belonging to non-residents a notice 
containing the action of the board of 
equalization shall be mailed to the owner, 
administrator or executor to the last 
known address . This notice shall state 
the kind and class of property and the 
value fixed thereon by said board, and 
naming the time and place, not less than 
five days thereafter when and where 
such owner, administrator, or executor 
may appear before the board and show 
cause why such assessment should not be 
made. Provided, that in any case where 
the residence of the owner, administrator 
or executor is unknown, publication shall 
be made of the additional assessment 
in one issue of a newspaper of general 
circulation which is published at least 
once a week within the county. 11 
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In the case of State ex rel . v. Pulliam, 233 Mo. 229, the 
Supreme Court of Missouri said in speaking of what is now Section 
11006, supra, at 1. c . 234: 

"The attempted addition of property for 
1904 was inval id for the reason that 
neither in the Act of 1903, nor elsewhere , 
is there power given to the board of 
equalization to add for assessment 
property omitted for any year prior to 
the then current year. The Act of 1903 
provides that the board shall have power 
to 'assess and equalize the value of 
any property that may have been omitted 
from the assessor ' s books then under 
examination by said board.' This plainly 
refers to the books for the current year 
only, as they are the only ones ' under 
examination by said board.'" 

Since Section 11006 now provides that the County Board of 
Equalization has authority onl y to assess and equalize the value 
of any property that may have been omitted from the assessor ' s 
books, then under examination by said board, we believe that the 
County Board of Equalization may place omitted property on the 
assessment rolls only for the year in which the assessment rolls 
are under consideration by the board . 

Section 15, Laws of Missouri, 1947, Volume I , page 548, pro-
vides in part as follows: 

"It shall be the duty of the State Tax 
Commission and the commissioners shall 
have authority to perform all duties 
enumerated in this section and such 
other duties as may be provided by law: 

* * * * * * * * 
"(8) To cause to be placed upon the 
assessment rolls at any time during the 
year omitted property which may be dis­
covered to have , for any reason, escaped 
assessment and taxation, and to correct 
any errors that may be found on the 
assessment rolls and to cause the proper 
entry to be made thereon." 
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Section 16, Laws of Missouri, 1947, Volume II, page 436, pro-
vides in part as follows: 

11After the various assessment rolls re­
quired to be made by law shall have been 
passed upon by the several boards of 
Equalization and prior to the making and 
delivery of the tax rolls to the proper 
officers for collection of the taxes, the several 
assessment rolls shall be subject to inspection 
by the Commission, or by any member or duly 
authorized agent or representative thereof. 
In case it shall appear to the Commission 
after such investigation, or be made to appear 
to said Commission by written complaint of 
any taxpayer, who has previously appealed 
to the local Board of Equalization, that 
property subject to taxation has been omitted 
from said roll, or individual assessments have 
not been made in compliance with law, the 
said Commission may issue an order directing 
the assessing officer whose assessments are 
to be reviewed to appear with his assessment 
roll and the sworn statements of the person 
or persons whose property or whose assess-
ments are to be considered, at a time and 
place to be stated in said order, said time 
to be not less than five days from the date 
of the issuance of said order, and the place to 
be at the office of the county court at the 
county seat, or at such other place in said 
county in which said roll was made as the 
Commission shall deem most convenient for the 
hearing herein provided. * * * As to the 
property not upon the assessment roll, the 
county clerk, upon order of the State Tax 
Commission, acting in said review, shall place the 
same upon said assessment roll by proper descrip­
tion and shall place thereafter in the proper 
column the value required by law for the assess­
ment of said property. * * * 11 

We believe it to be obvious from the provisions of subsection 8 of 
Section 15, Laws of Missouri, 1947, Volume I , page 548, as well as the 
provisions of Section 16 of Laws of Missouri, 1947, Volume II, page 436, 
referring to the assessment rolls which have been passed upon the the 
County Boards of Equalization that the State Tax Commission has power 
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to place on the assessment rolls omitted tangible personal 
property only for the year for which the Commission is review­
ing such assessment rolls. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this department that tangible personal 
property, which has been omitted from the assessment rolls, may 
be placed thereon by the County Board of Equalization or by the 
State Tax Commission only during the year when the County Board 
of Equalization or the State Tax Commission is reviewing the 
assessment ~ rolls. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

C. B. BURNS, JR. 
Assistant Attorney General 


