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ELECTIONS )· 
) 

• • Kansas City Board of Election Commissioners not required 
to have clerks canvass for special election for referendum 
on gasoline tax increase . 

January 18. 1950 

Honorable J ay A. Edl und 
Chair~an, Bd. or ~lection Co~ssioners 

County Court rlouse 
Kennan City 6, ~Usaouri 

Dear Si:-: 

This is in answer to your letter of recent date requesting 
an ofricial opinion of this department readi ng as follows: 

"Do we have to have, by l aw, a Cl erk ' s 
canvass in connection with this election? 
he would rather not have one , as the 
additional coat would be ~20 ,000." 

Section 53 of' Articl e III of the Constitution of 1'1ssour1 
provides as :ollows: 

"The total vote for ~overnor at the 
cenera! el ectiOn las! procod~0 the 
f illn!,; of any initiative or refel~en..:. 
dum petition shall be used to determine 
the number of legal voters necessary 

.to sign che petition. In sub~tting 
the same to the people the secretary 
of state ~d all ot her off icers shall 
be boverned by general laws •" 

In the case of' s tate ex rel~ v• We sthues, 9 s . ~ ~ (2d) 612 , 
the Supreme Court i n deciding the question of whether or not under 
a provision of the Constitution of 1875, reading aa follows: 

' 
"'Patltiona and orde~s ror the initiative 
and for the ref erendum shall be filed with 
the secretary of atate, and in submitting 
the same to t he people he , and all other 
officers• shall be guided b y the general 
laws and the act submitting this amend..:. 
ment, until leg1e1&t1ofl- shall bo eapec1al­
ly provided thef§for.• 
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Honorable Ray A. Edlund 

referred laws had to be.publ1ahed in newspapers before the ele~t1on 
at which such laws were to be voted upon said at 1 . c. 618: · 

"As general laws, in f orce when section 57, 
art . 4, was adopted, provided for publication 
of proposals to amend the Constitution in a 
newspaper in eaoh county, such requlre~ent 
by express reference became applicable to the 
submission of initiative and ~oferendum 
measures, and they too were required to be 
published in a a e 1spapor in each county, and 
such requirement is still i n force and effect." 

From the holding in th1s case 1t is clear that the question 
of whether or not a canvass is required depends on whether the 
general laws so require . Section 12121, R. s. Missouri, 1939, 
provides as follows: 

"Immediately after the close of registration 
before each election preceding which a 
canvass is required, the board shall have 
verificat i on lists prepared for each pre­
cinct . such list shall have the names and 
addresses of all voters registered in the 
precinct arranged in the same order as 
the precinct registers . A canvass shall 
be made be.fore each general state and 
county election, each state and county 
primary, each general city election, and 
each election at which any proposal by 
the city or t he county for increase of in­
debtedness is to be submitted unless held 
with a general county or state election." 

It will be noted that there is. no requirement in this section 
that a canvass be hel d before a special referendum election . Sec­
tions 12097 (a), Laws of Mis souri , 1943, page 51+2 , providea aa 
follows: 

"The Board of Election Commissioners, in 
addition to all other powers conferred upon 
it by this Article , shall have the power 
and authority, in its discretion, 1n any 
special constitutional election for the 
election of delegates to a constitutional 
convention, or any election called for the 
purpose of ~ubm1tting the issue of adoption 
of a Consti tutional Amendment or Am8ndments, 
to consolidate ·two or more preeinota, fiUld 
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Honorable Ray A. Edlund 

to use one set of judges and clerks in auch 
consolidated voting area and to dispense with 
a clerks' canvass and the printing of registra­
tion lists for such special el ection, .and the 
Board of El ection Commis sioners shall have the 
power and authority to substitute the last 
printed registration list, corrected to the 
final date of registration and transfer tor 
suCh special election, for the register~ at 
any polling place, providing that following 
any such election in which auch registration 
lists are so substituted, the Board of Election 
Commissioners shall cause the voting record 
of all persona voting in such election to be 
entered upon the regiatration affidavits ot 
all such persona . " 

Since Section 12097 (a), supra, is the general law relating 
to sub niasion of constitutional amendments for a special election, 
we believe such section to be applicable to a special referendum 
el ection. 

CO~CLUSION 

It 1a the opinion of this department that the board ot election 
commiaaionera is not required to order a canvass before the special 
referendum election to be hel d April 4, 1950. 

Respecttully submitted, 

C. B. BURNS, JR . 
APPROVED: Assistant ~ttorney General 

J. E. TAYt:ol¥ ~ 
Attorne)' Oener . ~ . v 
CBB/teh 
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