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‘onal .proport;' may not be taxed to merchant for both
nts' tax and personal property tax,

April U, 1950

Honorable Joe Collins

Prosecuting Attorney 4
Cedar County
Stockton, Missouri

Dear Sir:

We have recelved your request for an opinion of this department,
which request is as follows:

"Where an assessment is made on a merchant
for merchantt!s tax and another assessment
is made on the same property as a personal
tax, would it be considered double taxation
and unlawful?

"The property is beinz assessed to the mer=
chant both lor the merchantt's tax and for
the personal property tax." :

Section 11305, Laws of Missouri, 19L%, page 1838, provides:

"Merchants shall pay an ad valorem tax equal
to that which is levied upon real estate,
on the highest amount of all goods, wares
and merchandise which they may have in thelr
possession or under thelr control, whether
owned by them or econsigned to them for sale,
at any time between the flrst Monday in
January and the first Monday iIn April in
sach year; provided, that no commlssion
merchent shall be required to pay any tax
on any unmanufactured artlecle, the growth
or produce of this or any other state, which
may have been consigned for sale, and in
which he has no ownership or interest other
~ than his commission.”
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Section 6 of an act found in Laws of Missouri, 1945, page 1799,
provides:

"For the purpose of state, county and
municipal taxes merchandise held by
merchants and the raw material, merchane
dise, finished products, tools, machinery
and appllances used or kept on hand by
manufacturers shall constitute a class
separate and distinct by itself,.”

Section 10 of an act found in Laws of Missouri, 1945, page 1782,
and relating to the assessment of property, provides in part:

" & # % He (the assessor) shall call at
the office, place of doinz business or
residence of each person required by this
chapter to list property, and shall re-
quire such persons to make a correct
statement of all taxable real and
tangible personal propsrty in the county
owned by such person, or under the care,
charge or meh &.’.u.nt of such goraon.
except merchandise which may be re red
%o pay & lLicenss tax and Tx%o'fﬁ ﬂfﬁ'ﬁr
property which may be exempted by law from
taxation, #* # »"

( mderscoring ours.)

In the case of State ex rel. v. Alt, 224 Mo. 493, 123 s.w. 882,
the court sald at 224 Mo. 507:

" s e this State mrchandiae 10 not

listed I Gaxetlon as OLLOr Dors:
7, buE instead the 1o "hfﬁﬂ:

pﬂ?r z
apply for a license to trade as such,

and without which he subjects himself to

a forfeiture to be recovered by indictment.
He must give bond conditioned for the paye
ment of the tax, It 1s, however, provided
that merchants shall pay an ad valorem tax
equel to that which is levied upon real
estate, on the highest amount of goods,
wares and merchandise which they may have
in their possession at any time between
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the first Monday of Mareh and the first
Monday of June in each year, It is this
amount, furnished by & sworn statement of
the merchant, that forms the basis upon
which the various state, county, school
and municipal taxes are levied."

(Underscoring ours.)

A If the property which is the subject of your inquiry was a part
of the merchant's stock of goods on January first of the taxable year,
any attempt under the foregoing statutes to assess such property

to the merchant as other personal property would be without authority
of law, and, therefore, the assessment would be void without regard

.to the question of double taxation.

\»

There might conceivably be a situation where a merchant had
property on January first which was not part of his stock of mere
chandise and subsequently declded to place it in his stock for sale
some time between the first Monday in January and the first Monday
in April and it was a part of such stock at the time that the
inventory was determined for purposes of merchants' tax., In such

‘situation If the property were assessed to the merchant as other

personal property by reason of his ownership on January first and
wag also included in computing his merchants' tax, the guestion of
double taxation would arise.

Double taxation is not expressly prohibited by any constitutional
provision. However, the courts of this state have held that double
taxation violates the uniformity provision of the State Constitutionm,
(Section 3, Article X, Constitution of 1945.) and occurs "when a given
sub Ject of taxation contributes twice to the same burden, while other
sub jects of the same class are required to contribute but once." (State
;. Htlisgb:rg-wagn-r Motor Company, 341 Mo. 771, 108 s.w. (24) 398,

o« Co .

The merchants' tax has been held to be & property tax and not an
excise tax on the privilege of doing business and measured by the
value of the stoek of goods of the merchant. (American Manufacturing
Company v. City of St. Louils, 270 Mo. 40, 192 S. W. 402.)

Such being the nature of the tax, we feel that to assess the
property to the merchant both as personal property for purposes of
the personal property tax and as part of his stock of goods in com=
puting liability for merchants' tax would constitute illegal double
taxation under the rule laid down by the courts of this state,
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CONCLUSION

Therefore, it is the opinion of this department that & merchant
may not be charged with both perscnel property tax and merchants!
teax on the same ltem or items of personal property.

Hespectflully submitted,

ROEERT R. WELBORN
APPROVED: Assistant Attorney General

Je. &, TAYLOR
Attorney MOW
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