STATE PURCHASING AGENT } State Purchasing Agent must purchase all
State printing.

Jaruary 6, 1950
Flled 17

Mr. Leo J, Clavin

State Purchasing Agent F LE D
Jefferson City, Missouri

Attention: Mr. Roy E. Sibley / ;

Dear Sir:

We have received your request for an opinion of this depart-
ment, which request is as follows:

"Mhis letter is addressed to you
requesting your interpretation of
certain phases of the law relative
to the purchase of state printing,
binding and paper.

'Bectionglg, page 1453, laws of Mis-
souri, 1 state '"The State Purchas-
ing Agent shall purchase all public
printing and binding of the state, V-
same sectlon further states ‘it afmll
be the duty of all state offices to
order all of their printing and binding
through the State Purchasing Agent,'!
Section 80, pages 1454 and 1455 of the
same laws states 'provided t print-
ing jobs of less value than .00 may
be purchased on the open market if
approved by the Comptroller.

"With reference to the provision of
Section 80, is it the intagnm i':?te
departments purchase p

the amount of $50,00 by a Direct Depart-
mental order, or does this section mean
such state departments shall submit

a requisition to the State Purchasing
Agent and the State Purchasing Agent

is then suthorized to make such pur-
chases on the open market?
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"Section 81, page 1455 states as follows:
'All accounts accruing under this law
shall be submitted by the vendor to the
State Purchasing Agent who shall examine
such accounts, etc.' Is it necessary
under the provisions of this section
that all invoices for printing, binding
and paper be submitted directly to the
Office of the State Purchasing Agent

or is it permissible for the vendor %o
submit invoices directly to the officer
for whose department the work was done
and that officer in turn submit such in-
voices to the State Purchasing Agent for
approval?

"Citing a hypothatical example. A certain
number of printed forms are used by all

of the various state departments, A print-
ing firm prints and pads a large number

of these forms, Can the departments using
these forms order same on a Direct Depart-
mental Order by-passing the Office of the
State Purchasing Agent, or is such depart-
ment, required by law to submit their
requisition to the State Purchasing Agent
and he in turn issue a purchase order to
cover? This printer has no contract from
the Office of the State Purchasing Agent
authorizing the printing of the form in
question.

"™We would appreciate your opinion relative
to the above gquestions which have arisen
in %mmcticm with the sections referred
to.

Section 76 of laws of Missouri, 1945, page 1428-1453, provides!

"The State purchasing agent shall purchase
all public printing and binding of the
state, including that of all executive and
administrative departments, bureaus, come
missions, institutions and agencies, the
general assembly and the supreme court.

- -
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In such capacity the state purchasing
agent is hereby empowered and authorized
to take over as a part of the records
of his office, all books, documents,
and records m,tch are nov in the hands
of the Commissioners of Public Printing
and the Secretary of State relative to
public printing. It shall be the duty
of all state officers to order all of
their printing and binding through the
state purchasing agent. The prurchasing
agent may suthorize any state penal
eleemosynary or educational i.nstitu%i.on,
toprocurennoruwputoritsovn
printing and binding."

Section 80 of the same act provides:

"The state purchasing agent shall have
the public printing of the state executed
competitive bids, and shall award
contract to the lowest responsible
bidder and shall in all instances reserve
the right to reject any and all bids;
rovided that printing jobs of less value
m may be purchased on the open
market if approved by the comptreller,
The purchasing agent may combine orders
or subdivide individual jobs for the pure
pose of advertising and contracting as
shall be to the best interests of the
state. The purchasing agent shall exer=
cise diligence in soliciting bids from
all printing firms in the state that might
reasonably be expected to be interested in
bidding on any particular item and shall
at all times endeavor to meximize competi-
tion among potential bidders. Bonds satis-
factory to the purchasing agent shall be
given by the parties to whom contracts
are awarded, to secure the faith.rul per-
formance of such contracts,”

Ve think that the foregoing sections clearly provide that all
printing is to be purchased by the State Purchasing Agent. The
provisions of Section 80, regarding the purchase of printing
Jabs of less than Fifty Dollars ($50. 00) on the open market,

o3
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are an exception to the requirement that the printing should be
executed upon competitive bids and is not an exception to the
{:guiremant that all printing be purchased by the State Purchase

Section 81 of said act provides:

"All accounts aceruing under this

law shall be submitted by the vendor

to the purchasing agent who shall
examine such accounts to ascertain

if the printing delivered by the cone
tractor complies in all ways with the
specifications and the contract govern-'
ing the same, after which said accounts
shall be presented to the officer for
whose department the work was done

who shall likewise examine the account
before submitting it to the comptroller
for payment. The purchasing agent shall
keep a record of the cost of printing
and binding and a copy of each document
shall be duly filed and preserved by him,
with the number of coples ordered and
delivered and the cost indorsed thereaon.
The cost of all printing and binding,
including armual reperts, shall be
charged to the approprlation of each
agency ordering the same.”

This section quite clearly sets out the procedure to be
followed and the presentation of accounts for printing. The
account 1s first be submitted to the Purchasing Agent for his
approval, and then to the officer for whose department the work
is done.

As far as the hypothetical example cited in your letter, we
feel that the question is answered by the foregoing, and that
the department is required to submit its requisition to the State
Purchasing Agent, and he in turn 1is to purchase the printing

required,
CONCIUSION

S

Therefore, it is the opinion of this department that all
state printing is required to be purchased by the State Purchasing

ltm
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Agent, and that the Fifty Dollar ($50.00) exemption for purchases
withcut competitive bidding provided by Section 80, Laws of Missouri,
1945, pages 1428-1454, is an exemption from the requirement of
competitive bids and does not authorlize purchase of printing in

such amounts other than through the State Purchasing Agent.

We are further of the opinion that accounts for printing are
required to be submitted first to the State Purchasing Agent for
his approval, and then to the head of the department for which
the printing was purchased for his approval.

Respectfully submitted,

ROBERT R. WELBORN
Assistant Attorney General

APPROVED:

J.E, TAYLOR
Attorney General
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