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SHERIFFS~ 
,, .. 

Sheriff of third class county may appo.trit dep1.,1tles 

ELECTIONS: 
to assist'him in election duties. Sheriff'·fixes · 
and is liable for payr.Ient of compensation to such 

· deputies· and is not entitled to be re irnbursed for 
compensation paid deputies by county. 

February 23, 1950 

Mr. Herbert s. Brown 
Prosecuting Attorney 
Grundy County 
Trenton, Missouri 

FILED 

/:2_j 
Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of your recent letter 
requesting an opinion of this department based upon questions 
arising from the interpretation of a previous opinion of this 
office which has been furnished you. It appears that the 
opinion upon which your present inquiries are based is opinion 
No. 64, dated March 24, 1949, and entitled: "Sheriffs: 
EJ.e ctions: Sheriffs of third class counties may appoint 
deputies to assist him in eJection duties. Such deputies ·must 
look to Sheriff for their compensation." Your present request 
for an opinion reads as follows: 

"Reference is made to your Op.Lnion Number 
64-49, dated May 24th, 1949, and rendered 
to Hon. J. P. Morgan, Prosecuting Attorney 
of Livingston County, Chillicothe, Missouri. 

"Your office has heretofore furnished me 
~with a copy of this opinion. 

"In connection with the opinion furnished 
Mr. Morgan, I have the further and additional 
questions to submit to your office for opinion, 
and which are as follovls, to-wit: 

"(1) D6os a Sheriff of the County of the 
Third Class appoint, with the approbation of 
the Judge of the Circuit Court, such deputies 
as may be necessary to properly perform the 
election duties formerly enjoined by law on 
the office of Constable, to elections that 
are purely township elections, as well as to 
a State-wide or County-Wide, election, such 
as a primary or general election? ~(In this 
connection, Grundy County, Missouri is a 
County operating under township organization. 
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," ( 2) In a State ... wide or County .... wide election, 
1f the Sh~riff ot Grundy County, Missouri appoints, 
with the approbation of the Judge of the Circuit 
Court,. auoh deputies as may be necessary. to perform 

· . the election dutilHi form&rly enjoined by law on 
the office of C~n.stable, does the Circuit· Judge 
fix the rate of pay .tor such deputies for acting 
as a. deputy on any election day, and if so, is the 
Circuit Judge limited to fixing the au ount of' pay · 
for the deputy at $J.oo per day, as is l1-,mited by 
Section 13.3.)9, .Laws ot' JiisJ>'4ouri 1 19q.), page 872, , 
or can the. Circult Judge .fix the amount of pay for 
each of ea:td deputies at his discretion. 

"(.3} In a State-wide or County-wide election, 
if such deputies appointed to perform election 
duties must look ·ror the Sheriff 1:or their com­
pensation, as is held in your Opinion Number 61.;..-49, 
is the Sheriff, in turn, entitled to be recompensated 
out of the Oounty Treasury? 

"{4) In a purely township election, does the Town­
ship Bo.ard or the County ·rreasurer recompensat.e the 
Sheriff for any money paid by him to such deputies 
for ·performing election duties, and in a purely 

· township election is the compensation o:t: the )deputies 
peri'orining such election duties, limited to ~·3·.oo 
per day, or ms.y the O~rcuit Court allow such deputies 
more than ·~·3.00 per day at his discretion? 

" ( 5.) Is the Sheriff. anti tied to any mileage ex-
pense incurred by hi:r11 in notifying the deputies ap­
pointed of their appointment to act as a deputy on 
election day and th.at ·they are to perfo~m the election 
duties f'orm~rl.y enjoined on C(YflSte.bles? 11 

We understand you1 .. first inquiry as referring to the r~~ht · 
of a sheriff ot a third. class county to appoint deputies, with 
the approval of the. eircui t judge·, to assist in the performance 
of' certain election dutie~ now required by law to be perforined 
by the sheriff 1 and whether the appointment of such deputies ma:y 
be for service in wh...at has been termed "purely township elections," 
as well as thos~ that are "state-wlde" or ncounty-wide." 

~ ~ 

In the ord.nion referred to in the f'irstJparagre:ph of your 
letter it we..s held that the sheriff of a third class county 
might appoint, with the approbation of the circuit court such 
deputies as may be necessary to enable the sheriff to propE,l-rly 
perform -t;he election duties foJ•merly enjoined by law on the 
constable. That, it was u..rmecessary for a denuty to be present 
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Mr. Herbert S~ Bl'own 

- ' 

at each voting place in the county and. that such deputies must 
look to the aheriff for, their compenaat:i.on· as they are not en­
titled to an:v eaiary, 

The opinion referred to Section 1,. Laws of 1911-5, page 1079, 
which provides that whenever the word llconstab.J.e" should be 
uaed in any statute hereaft.er, it sb.ould be deexned to refer ex­
clusively to, ·and to mean "ehel'ii'f"" 

Other sections .. of law referred. to and whlch are pertinen·t 
to a discussion' of the questions before u.s e.re: 

S~ction 11~.89, R. s .. I11o. 1939, which reads :Ln part as 
follows: 

·"The sheriffs of their respect:tve count!Gs 
shall provide, e:t the expense 0f their counties, 

·two ballot boxes for each precinct in each 
muni'cipal township in .said. counties, and de-
posit the same with the constable of the proper 
township,· whose duty it Sl'l,all be to preserve 
the same, and have such boxes present at the 
proper time and place, at all elections in his 
townshipt for the une of the judges of the elections. 

Section 11494. R. s. Mo. 1939, which reads as follows: 

"The constable shall attend the elections in 
his township, and perform such duties as are 
enjoined ·on him by law, under the direction of 
the judges~" 

Section 13399, La-ws·ofMo •. 19).:3, which reads in part as 
follows: 

"Constables shall be allowed feos f'or their services 
as follows: 

"For each day or part thereof required in 
erecting the booths, taking then1 down, and 
attending any election in hit' township, when 
ref1.ll1red to do so by the judges of election, 

d . [ !.3 00 tl por ay - - - - - - - - - - - - - -0 • • 
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Mr. Herbert S~ .tlrown 

Section 13133, H. s. M.o. 1939, reads as follows: 

"Any sheriff may appoint one or nwre 
deputies, with tr~ approb~tion of the 
judge of the circuit com"t; and every 
such appointment, with the oath of office 
indorsed thereon, shall be filed in the 
office of the clerk of the circuit court 
of the county." 

None of the above statutes nor any others that we have 
been able to find plaeeg place any limitation on the power of 
the sheriff to appoint deouties for election duties. For ex­
ample, the statute, does not say that the deputies appointed 
must possess any special quallfica tions, tha ·t the sheriff is 
entitled to a certain m.Is.iiber, ol' that deputies appointed may 
only serve in a particular kind of election. 

'l'he words, "at all elections in his townahi9, 11 "attend 
the elections in his township," attending ''any elec·tions in his 
township," indicate that it was the duty of the constable, and 
under recent statutes the duty of the sheriff' to attend every 
election in his county and perform wha tevel' duties in connection 
with srune the J.aw enjoined on the sheriff. 

It eeerns clear to us that the legislative intent in the en­
actment of laVIs in regard to the appointment of dep-:.:rt:7 sheriffs 
was not to :provide a set of hard and fixed rules to cover-n in 
such matter but that the appointmont of deouties was left within 
the sound discretion of the- sheriff, subjGct h:Mever> to the ap­
proval of the circuit judge of his county. We feel that such 
discretion \'HlS wisely r;iven to the sheriff, for what of.ficer 
.could better deJGei•minc t'be matter than he 1Yhom the Jaw i1eld 
responsible for the proper pe1'lforma:nce of elect.ion duties. It 
seems that the number of election dutie.r; to be performed by tho 
sheriff and his need for assistance in the proper perfor:mo.nce of 
sSlrie is of' more significance than tho kind of election ... held. 

_ Si;:1ce no statutes 1ir:1i t the nower of the sheriff to appoint 
deputies to assist him in these duties it a0poars his appoint­
ment of deputies, subject to the a:ppr·oval of the cireuit judge, 
is final .. 

z 
'I'herefo:t·e, l;1 answer to yo'ur first inqu~ry it is ou.r opinion 

that the sheriff of a third class county may with the approbation 
of the circuit court appoint a sufficient nm:1ber of de,)utle s as 
in his discretion ~:~ay b0 necessary to asoist him in the performance 
of his election duties at any election that may be held in your 
COt.U1ty. 
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Mr. Herb$rt s. Brown 

Your second inquiry is whether o:rt not tb.e compensation of 
those deputies·appointed for election duties in your county in 
connection with a "ate.te-w1de 11 or e: "county-wide" eleotir.:m is to 
be fixed by the cireui t 1court. T'.·1a t in the event it should be 
held that the circuit court has the power to fix the compen­
sation of such deputies 1 whether the court is limited to the 
sum of ~3.00 per ds.y for each deputy serving on election day 
in accordance with the· provisions of Section 13399, Laws of 19Ll-3, 
page f372, or whether t;he court ma~t fix such compens'ation at some 
other sum. 

'rhe opinion now under discussion refers to Sections 1, 2 
and 3, LaYJs of 1945, page 1562, and states that under the pro­
visions of Section ~ of the Act, a sheriff of' a third class 
county may appoint deputies with the approbation o£ the circuit 
court, as may in the discretion of that cou.rt be sufficient to 
assist the sheriff. in the proper pel"formance of his duties ro­
la.tinf; to the enforcement of the criminal laws of the state and 
that the court may fix·the compensation of the depu'ties soap­
pointed, 

It appears that under the provisions of this act, deputies 
can only be a~;pointod and paid to assist the sheriff in criminal 
r.!lS.tters and are not entitled, o.ud the -law ma.kes no provision for 
their compensation in civil ma:tters. However, in the opinion 
it-.wa.s held that under the provisions of 13133, H. S,; Mo. 1939, 
supra, the shel"iff xnay, with the approbation of the circuit 
court, nppoint one or more deputies fer civil duties but that 
deputies appointed under the authority, of this section would be 
allowed no salary and must look to the sheriff for their compen­
sation. 

Under the P1'ovis:tons of Section 13399, supra, the constable 
received the sum of ;;f,J. 00 per day Ol" part thereof for the per­
formance of election duties in his township and it is noted· that 
the fee was for services rendered in but on.e townsh.i:r of the county 
in which the constable resided. Under the orovisions of the · 
present law the sherifi' is nc'w J:>equired to perform the election· 
duties formerly performed by the constable but in each and every 

tovms~1ip of the sh.eriff t s C01L.'>lty. ~Hnce such duties are civil 
in nature,· the sheriff would be entit.l.ed to a fee of -1~3.00 per 
township for each day or part of' day in which said services were 
performed. 'rhe deputies w!-10 assist him in suc;h perforrna.nce 
vrould receive no part of said fee but will recoi ve only such 
compensation as is paid to thm<l by- the sheriff. 
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Mr~ Herbert s. Brown 

In answer to your second inquiry, it follows th.e.t in view 
of the !'ol"'egoing reasons the circuit 'jtadge has no authority 
to fix the compensation' of deputies appointed to assist the 
sherif.f in the per.formance of' his ·.election duties in connection · 
with "state-wide" or "county-wide11 elections held in your county. 
That such duties .are civil. in nature and the sheriff must com­
pensate his deputies :f'or services rendered in connection with 
eaid elt:tctions, · 

Your third inquiry is whether or.not the sheriff is en­
titled to be reimbursed out o:f the county treasury- for compen­
sation paid by him to his deputies appointed to'assist him in· 
the performance of his election duties in a "state•wide" or 
"county-wide" election, .and bearing in :mind the p%'e\'ioue opinion 
of this of.f1oe that deputies appointed for election duties are 
to lo'Qk to the sheriff ~or their COL"lpensation. 

· In discussing this inquir•y- we desire to call attention to 
the following co,ses which state the g-eneral rule now prevailing · 
in Missouri with reference to the pa.-yment to an officer of com­
pensation for his services or that of his assistants. 

In the case of Nodaway County vs. Kidder, 129 s.w. {2d) l.c. 
860, the court said~ 

\ 

"The general rt'tle is that the rend! tion 
of services by a public officer is deemed 
to be c;ratui to·us, unless a compensation 
therefor is provided by statute. If the 
statute provides compensation in a parti-
cular modeor manner, then the officer is 
confined to that manner and is enti.tled to 
no other or .furtbor compensation or to any 
different mode of. securing same. Such 
statutes, too must be strictly construed as 
against the officer. {i- -..:. ~(-

"It is well established that a public officer 
claiming compensation for offic·ial duties 'perf'_ormed must 
point . out the sta·tute authorizin;::>, such payment. 
~~ * i~'" 

·Also in the case of Alexander vs. Stoddard County, 21.0 s.w. 
t24r 108, it was held to be the general rule that compensation 
for services rendered by assistants, deputies fmd other emp1oyees 
of' coWlty officiv.ls can be allowed directly tc thorn or their 
superiors only if authorized by law, and where no provision is 
1nade for- payrilent, or appointment 01~, employment of deputi0s and 
as'sistants, the latter must look exclusively to their employers 
for compensation, and such employer cannot J.ook to the county 
f'o:r reimbursement. 
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Mr. HeJ>be:rt s. Brown 

__ Applying the principles l~id down in above eases to the 
questj,on before us, :tt appears'that if your sheriff is to be 
reimbursed, for compensation paid deputies for assistance in 
elections, it is the duty of the- sheriff to show those statutes 
authorizing him to be reimbursed at the expense of his county. 
It is also noted in this connection that any such statutes that 
might be cite-d by the sheriff to sustain his contention will be 
strictly construed age.inst·him, and that in the absance of euch 
a showing the sheriff clai.rn.ing fees not authorized by s.ta tute 
will be deemed to have perf.orrned.them gratuitously. 

There being no statutory provisions that authorize the 
county to reimburse tho sheriff for expenditures of thia nature, 
the sheriff is not entitled to be reimbursed by the county. 

In answer to Question Number !~, in view of what has been 
said above, neither the Township Board. nor the County rrreasurer 
have any legal authority and cannot reimburse the sheriff of 
your county for money paid to his deputies for ·s~rvices in 
connection with elections held in your county. '·L"l'le sheriff and 
not th$ circuit court fixes and is liable :for compensation of' 
the deputies for such services. 

- ( 

In answer.to your last·inquiry, it appears that since there 
is no statute which provides that the sheriff shall be allowed 
fees and mileage expenses incurred in notifying deputies ap­
pointed to aasist the sheriff in the performance of election 
duties, that the sheriff is not entitl:t d to such fees or mileage. 

CONCLUSION 
\ 

It is therei'ore the opinion of this qepartment that a 
sheri.ff' of a third class county may app<)int with the approbation 
of the circuit court such dej;ru.tle s as Jnay he neaessar~; to enable 
him to properly perform election duties now enjoined on him by 
law at every election held in his county. 'lrha t such deputies 
are not entitled to any salary and the circuit cour:t is not 
authorized to fix their compensation. 1'hat the sheriff is not 
entitled to be reimbursed at the expense of the county f'or money 
paid by him as compensation to his deputies for th.eir assistance 
in performing the election duties, ·and that the sheriff is also 

. not entitled to be reimbursed for any travelinr; expensas incurred 
by him while notifying those deputies appointed to assist him in 
his election duties. 

APPHOVED: 

Respectfully submitted, 

PAUL N" CHIIJ:WOOD, 
Assistant Attorney General 


