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MERIT SYSTEMS: State Merit System Act not applicable to 
County Public Health Centers. COUNTY HEALTH CENTERS: 

HEALTH: 

August 26, 1949 

Fl LED 

Honorable Henri Sursa 
Prosecuting Attorney 
Madison County 
Fredericktown, Missouri 

<3· 7 
Dear Mr. Sursa: 

This will acknowledge receipt of your request for an opinion 
which we restate for the purposes of brevity as follows: 

"Does a county heal1!h center have authority 
to employ and determine the compensation of 
personnel without reference to the State 
Merit System? " 

The powers and duties of a public county health center are 
set out in Laws of Missouri, 1945, page 970, as follows: 

Section 4. "The location, building, main­
tenance and operation of said public county 
health center shall be vested in a bona fide 
organization of at least two hundred and 
fifty resident members, paying annual dues 
each of at least one dollar, be a corporate 
body constitution and by- laws legally adopted 
and its officers legally elected and qualified , 
and when so formed, shall be the legal and 
official body in the county or counties for 
the promotion of health activities in said 
county or counties. It shall cooperate with 
the Division of Health of the Department of 
Public Health and Welfare or its successors 
and shall be empowered to enter into con­
tracts and agreements with state and federal 
health authorities for the furtherance of 
all health activities, except as hereinafter 
prohibited. All personnel for the operation 
of the public health center shall be appointed 
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and their compensation shall be fixed by 
the official organization. It shall have 
power to formulate, adopt and require 
such rules and regulations as may be 
needed for the operation of the center, 
not inconsistent with the laws of the 
state. It shall have exclusive control 
of the expenditures of all moneys collected 
to ~he credit of the Health Center Fund 
provided that all moneys received for such 
health center shall be deposited in the 
treasury of the county to the credit of 
the health center, and paid out only upon 
warrants ordered drawn by the county court 
of said county or counties upon the 
properly authenticated vouchers of said 
official organization." 

(Underscoring ours.) 

The qualifications of personnel to be employed in county 
health centers are set forth in Laws of Missouri, 1945, page 971, 
and read as follows: 

Section 6. "The qualifications of all 
persons employed in the operation of 
said health center shall be at least 
equal to the minimum standard of qualifi­
cations as set forward by the Missouri 
State Board of Health or its successors 
for positions of like importance and 
responsibilities." 

From the above two sections, it is very aoparent that the 
personnel in public health centers are to be aopointed by the 
official organization in charge of said centers, and the only 
restriction placed thereon is that in Section 6 , supra , wherein 
such personnel must possess qualifications at least equal to the 
minimum standards of qualifications as set forth by the Division 
of Health for like positions. 

The application of the State Merit System is limited to certain 
state departments as evidenced by provisions of the statute found 
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in Laws of Missouri, 1947, Volume I, page 376, which reads as 
follows : 

"(b) The provisions of this act shall 
apply to all offices, positions and 
employees of the State Department of 
Public Health and Welfare, the State 
Department of Corrections, and the 
Division of Employment Security of the 
Department of Labor and Industrial 
relations, except such offices, positions 
and employees within the above named 
agencies as are herein specifically 
exempted . " 

Thus, it is apparent that the State Merit System Act was 
never intended to apply to employment of personnel in county 
health centers since separate provisions have been made for the 
employment and compensation of such personnel. The State Merit 
System Act is clearly limited to state departments. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this department that the State 
Merit System Act is not applicable to county public health centers, 
and the official organization of such centers has the authority to 
appoint and fix the compensation of all personnel needed for the 
operation of the public health center. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

JOHN R. BATY 
Assistant Attorney General 


