
.. tVrTAL ~~!~1STICS : 
HEALTH~ : 
BIRTH CERTIFICATES: 

Residents or Missouri born·~lsewhere may re­
cord such birth in this State ir the birth 
is not recorded in any other State or county 
or municipal orfice upon the furrllsfd~ of 
proof required by the registrant. 

October 31, 1949 

Honorable Ben W. Oliver 
House of Representatives 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mr. Oliver: 

This department is in receipt of your request 
for an interpretation of certain provisions in House 
Bill No . 207, relating to vital statistics, which be­
came effective october 14, 1949 . Your inquiry is, in 
part, as follows: 

\ 

"I wish you would please give me an 
opinion in reference to the phrase 
•not recorded in any other state• as 
contained in House Bill 207. The de­
partment of Health and Welfare does 
not lmow whether this is broad enough 
to mean the department of such other 
state having the r ecords in reference 
to vital statistics under their con­
trol, or~ether it woulci mean also any 
county or municipal office having such 
r ecords also . 

"Also please advise what proof shall be 
required of the fact that the birth of 
the applicant or registrant is not re­
corded in any other state?" 

House Bill No . 207 amended the act approved May 10, 
1948, Laws of 1947, Vol . II, page 237 , by r epealing Section 
20 and sub-section 1 of Section 22 of said act and enacting 
a section and sub-section in lieu thereof . Your inquiry is 
directed to the new Section 20, which is as follows: 

"A pe r son born in this state , or a resi­
dent of Missouri born outside of this 
state whose birth is not recorded in any 
other state , may file , or amend a certi­
ficate after the time herein prescribed, • 
upon submitting such proof as shall be 
required by the division, or by any court." 
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You have advised us that the Bureau of Vital Statis­
tics , D1via1on of Health, considers the provision relative 
to the r ecording of a birth "in any o~er state" indefinite, 
as not defining specifically whether it includes the record­
ing of a birth in county and city office a or only in the 
state office registering births and otbor vital statistics. 

The language of the s t atute seems plain that in order 
to file or amencl a certificate the person doing so must state 
that his birth is not recorded in any other state. This seem8 
a most reasonable and necessary provision. ~e take the term 
"s t ate" to mean the states of the United States and territories 
and possessions of the United Statea where recordation is carried 
on. We believe that a reasonable interpretation to be given the 
phraseology ttrecorded in any other state" would include any 
county or municipal offic• wbere such birth nay be recorded. 
In the event a copy of auch record would b• availabl~ to the 
person interested 1 t would certainly be ot more ev1dentia.ry 
value than one filecl in the Bureau of Vital Statistics ot 
~ssouri under the ·provisions of House Bill No . 207. 

The statute provides that such new or amended certi­
ficate ahall be filed "upon submitting such proof as shall 
be required by the division." As a matter of practical admin­
istration, 1t would seem r easonable that the applicant should 
state under oath that his birth ia not recorded 111 any other 
state, and particularly that the same ia not recorded in the 
state in which he was born. The filing ot a certificate by 
a resident of K1asouri who was born in another state must be 
accompanied by the uaual proof of facta ·aa to the date and 
place ot birth. 

'Onder the law prior to the enae tment or the Vi tal 
Statistics Act, there was a requirement that a resident ot 
Missouri born outside the atate had to file tho affidavita 
of at least two persons knowing tho facta in order to have 
a birth regiatered in Missouri. The affidavits had to . be 
sworn to before a notary. The State Registrar had the auth• 
ori ty to require further ov1denee to establish the truth of 
the facts and could withhold tiling of such birth certificate 
until the requirements were complied w1 th. (Section 9775, 
R.s . Mo . 1939.) 

It would seem perfectly reaaonabl~ tor the Diviaion 
to accept the affidavit of the applicant as sufficient proof 
or the tact that his birth ia not recorded in another state. 
As a matter or tact, there is little chance that an applicant 
would misrepresent the facta concerning registration since, 



Honorable Ben W. OUver •3• 

if hie birth was recorded elsewhere , there would b• litt~e 
use in filing the certificate in th1• state. As a general 
rule, administrative tribunals are not bound by tbe strict 
or technical rules of evidence governing jury trials, es• 
peeially where the adm1n1etrat1ve order haa only the effect 
ot prima· faoie evidence . <42 Am. Jur. 461.) The rule 
concerning reception of evidence by administrative agenoiea 
is well set out 1n the ease of Spillors vs. Atchison, T. & 
S.F.R. Co., 253 U.S. 117 1 64 L. &d., 810, 40 S. Ct . ~66 . In 
tho.t opinion the court said: 

"In Intorstate Commerce Commission v . 
Baird, 194 u.s. 25 , 44, 48 L. ed 860, 
869 , 24 Sup. ct . Rep. 563, it was said: 
'The inquiry of a board of the charao tor 
of the Interstate Comoerce Co~ssion 
should not be too narrowly cons trained 
by technical rulea as to the admisa1b1lity 
of proot . Ita function ia largely one or 
1nveat1eation, and it should not be hamper• 
od 1n making inquiry pertaining to inter• 
at ate commerce by those no.rrow, rules which 
prevail in trial• at common law, where a 
strict correspondence is required between 
allegation and proor.• In Interstate Com­
merce Commission v . Louisville & J .R. Co . 
227 u.s . 88, 93, 57 L. ed . 431,434, 33 Sup. 
Ct . Rep. 185, the court recognised that 
'the Commission 1a an administrative body, 
and, even where it ao ts in a quaa1 judicial 
capacity, is not limited by the strict rules 
ae to the adm1as1bili ty of evid-ence which · 
prevail in suits between private partie•.• 
And the fact that a reparation order baa 
at most only the effect of pr~a facie 
evidence (Ueeker v. Lehigh Valley R. Co . 
236 u.s. 412, 430, 59 L. ed. 644, 657, 
P. U. R. 1915 D. 1072, 35 Sup. Ct . Rep. 328, 
Ann. Cas . l 916B, 691; Meekor v. Lehir~ 
Valley R. Co. 236 u.s. 434, ~39 , .59 L. ed. 659, 
v6l, 35 Sup. Ct. Rep. 337J Mills v. Lehigh 
Valley R. co., 238 u.s. ~73, 482, 59 L. ed. 
14.14, 1418, 35 Sup. Ct . Rep. 888 ), being 
open t o contradiction by the carrier when 
sued for recovery of the ~ount awarded, is 
an added reason for not binding down the 
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Commission too closely 1n r espect ot 
the character of t he evidence it may 
receive or t he manner in which its 
hearings shall be conducted. " 

The statute authorizes the Division of Health to 
require such proof as may be reasonable, and under this 
authorization the Division may make a general regulation 
specifying what proof shall be required or it may pass upon 
the proof submitted by a particular applicant . 

CONC LUSION 

1 t ia the opinion of this department tba t a resi­
dent or Missouri born outside of this state may file or 
amend the certificate upon submitt ing such proof as may 
be required by the Division of Health that his birth is 
not recorded in any other state, and particularly in the 
state of his birth; together with proot of place and date 
of birth. 

APPROVED: 

). E . TAYLOR 
Attor~~al 

JRB 11..-;:-::-v 

Respectfully submi t ted, 

JOHN R. BATY 
Assistant Attorney General 


