
RECORDERS: Recorders allowed additional fee only when certified copy 
VETERANS: of discharge is furnished upon request. 

June 13, 1949 

Mr . t.alter L. Hulvanio. 
Prosecutin~ Attorney 
/, tchison County 
Rock Port , Mi ssouri 

Dear Sir: 

This department is in receipt of your recen t letter reque s ting 
an opi nion ret ardint.; t he construction to be ... :iven Sect i on 6a, Laws 
Mi s s ouri 1947, Volume 2 , PaBe 360. Your request reads , i n part , as 
follOWS I 

"* 0 * * * * * * * * 
"Tho question is whether the recorder is 
entitled tQ bo paid i ·':nlodiately t he sum of 
fifty cents for each name \thich the recorder 
shall append to the alphabetical list and also 
fifty cents for every certified copy of tho 
discharge 1nade , whether or not re~uested , to 
be paid out of t he county treasury, or whether 
the recorder is entitled to t he a dditional 
fifty cent s f or t he certified co Jy only when it 
is furnis hed upon request. 

.. " ,.( . 

Section 6a , s upra, r eads ~s follows: 

!'The circuit clerk and recorder in counties of 
t :1.e Third Claso , wherein the offices s hall have 
been combined, as recorder of tho count y, shall 
in addition to other duties i mpos ed upon h i m 
by la~ have the additional r esponsibility to 
prepare and keep a separate alphabetical list of 
the names of all r esidents of the county ~ho have 
been dischar~ed from t he ~ rmed Forces of t ho United 
St ates , which lis t sh all show such veterans • name , 
post of fice address , and t he branch of service f r om 
which ho was d ischar _~ed, the de. t o of his discharge 
and t he da t e of t he rocordinb of s nme , to~ethor with 
the book and page wherein such discharee is so 
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recorded, which list shall be ma intained by the 
r ecorder for public inspection and shall be up 
to date at a l l timeaJ and in addition thereto , 
said r ec orders in the said counties shall have 
the additional responsibility of furnishing to 
al l persons who have so reported their discharge 
from the Armed Forces of the United States one 
certified copy of such discharce upon request 
of such veteran, or if such veteran shal l have 
deceased since the recordin~ thereof, then by 
his heir, executor or administrator . For each 
name which the recorder shall append to the 
aforesaid a l phabetical list , and for each 
certified ctopy of such discharce as he shall 
furnish, the said recorder shall receive tho 
sum of' f i.fty cents , to be paid out or the 
county treasury , which .fees shal~ not be deemed 
to be accountable fees within the moaninJ of 
Section 3 of v~is act: Provided, however, that 
no sueh recorder shall be paid ror the listing 
of any nonresident or the county , nor for tho 
liatinJ o.f any such discharGe which has previously 
boon so listed in any county, nor for any 
additional Vdrified copy artor tho first . A 
veteran shnl l be deemed a resident of tho county 
for the purposes of this section if he shall have 
resided in the county prior to his induction into 
the Armed Forces , and shall have returned there 
upon his discharce , or if he shall have resided 
in the county for more than ninety days next 
prior to the recordin3 of such discharge ith 
the intention of makin1 the county his domicile . " 

This statute provides that the recorder shall be allowed a 
fee ot fifty ce~ts to be paid out of tho county treasury for each 
name which he shall append to the al phabetical list . It is also 
made the duty of the recorder to .. :urnish to all persons reporting 
their discharge one certified copy of such d i scharge upon request 
of tho veteran, or his heir , executor or administrator . The 
statute also provides for an additional foe of fifty cents payable 
out of tho county truasury "for each certified copy of such dis­
chart;e as he shall furnish . " Tho question presented is whether 
tho recorder is entitled to this additional fee for every certified 
copy made by h im or only for over.[ certified copy furnished upon 
request . 

It must be remembered that statutes nhich provide ror compensa­
tion to public officers must bo strictly construed a0ainst such 
officero (Seo Uodav1ay County v . Kidder, 123 S. k. ( 2d) 857 , 344Mo. 
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Under the statute in question it is not made the dut y of the recorder 
to prepare certified copies of all the di~charges recorded by h1m; 
the duty to prepare and furnish such certified copies arises only 
upon the request of the veteran, or if such veteran shall have 
deceased since the recording thereof, t hen by ~is heir, executor 
or administrator . Furthermore , the statute does not ullow the fee 
f or the making or preparin6 of such certified copy but Atates that 
it shall be allowed t he recorder "for each c~rtified eopy of such 
dischar ge as he shall furnish. " Therefore , since it is not t he duty 
of the recorder to prepare and furnish the certified copies until 
r equested to do so, and since the statute expressl y provides that 
he shall be entitled to the fee for each certified copy furnished , 
it fo llows that he is entitled to the additi onal foe only when 
such certified copy is furnished on request . 

CONCLUSION 

Therefore , it i s the opinion of this depart~ent that the cir­
cuit cl erk and recorder in third class counties wherein the offices 
have been oo~bined, as recorder of the county, is allowed the 
additional fee of fifty cents payabl e out of tho county treasury 
for the making and furnishing of a certified copy of a veteran ' s 
discharge from the Armed Forces of the United States only when such 
certified copy is furnished upon request . He is not entitled to 
this additional fee for the mere making of a certified copy of each 
recorded discharge . 

APPROVED : 

J . L . TAYLOR 
Attorney General 

RH.V:mw 

Respectfull y submitted, 

RICHARD :1 . VOSS 
Assistant Attorney General 

.. 


