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H~norable Cl arence Evans 
Chairman, State Tax Commission of Missouri 
Jefferson City, Missouri 

Dear Sirz 

Your recent letter requesting an opinion or this department 
reads as followsz 

"we have had same inquiries tram assessors re­
garding propercy in their counties that has 
gone unassessed because or their interpretation 
or the assessment laws. we will appreciate a 
little clarification or the t ollowing laws: 

"H.c.s .H.B. 471, Laws ot 1945, Section 8, States: 

' Personal property to be assessed 1n 
county of owner ' s residence--exceptions. 
--All tangible personal ot whatever nature 
and character situate in a county other 
than the one in which the owner resides 
shall be assessed in the county where the 
owner resides, except tangible persoriil 
property belonging to estates, which shall 
be assessed in the county in which the 
probate court has juriBdiatioa. ' 

~In refutation or the above we submit Section 4 or 
H. c . s . H.B. 469, which states that the assessor shall 
take an oath to assess all of the real and tangible 
pe:..--aonal property 1n hiacount{, and Section 10 of 
the same Bill whiCh states thi after receiving the 
necessary forms the assessor shall proceed to make 
a list or all real and tangible personal property 
in his couiiti'. 

"Also under s .c.s . H.B 943, Section 5, covering 
counties of the first class, . it states, ' It shall 
be the duty of every person * • • owning or con­
trolling taxable tangible personal property 
situated in any such county, to file with the 
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assessor of such county ~ an it~mized r eturn 
giving all such tangible oersonal property~ 
etc .' 

"We believe the above matter was det er mined by 
the courts in volmne 301 Mo .~ Page No . 72~ 
however, thi s decision was rendered i n 1923 
and while t he l aw r eads the same nO\'l as i t 
did t hen, we do not believe that the now laws 
governi ng assessors and assessments , read the 
same as at that time . I t seems that prior to 
1909 tangible personal property was assessed 
at the situs1 but Sections 11137 and 11355, R. s. 
l~o . 1909 changed this requiring personal property 
to be taxed in the ~ow.1ty in which the ouner 
resi des . 

"We are of the opinion t hat a co .. 'lsiderable 
amount of personal property is not being a s sessed 
for the neas~n that an O\'lncr residing in Jackson 
County will make his personal return on his 
property in Jackson County a s required under 
House Bill 943~ above mentioned, and although 
he may own personal property l n several other 
counties1 the assessor of these other counties1 

under the present law, will not assess this 
property in their counties because of Section 
8 of House Bill 471.n 

Section 8 of H. c.s.H.B. 4711 Laws Missouri 1945, page 17991 
reads as follows: 

"All tangible personal property of whatever 
nature and character situat e in a county 
other than the one in which the owner resides 
shall be assessed in the county \•there the 
Ol'lner resides, except tangible personal 
pr operty belonging to estates1 which shall 
be assessed in the county in which the probate 
court has j urisdiction." 

This section fixes the residence of the owner as the legal 
situs for the taxation of all his tangible personal property sub­
ject to taxation by the laws of Missouri. The situs is thus 
fixed for all the purposes of taxation· see State ex rel. White 
v . Timbrook ' s Estate , 129 s.w. 1068, 145 Mo. App. 368. It must 
theref ore be concluded that an assessor of a county other than 
the owner's r eaidence cannot assess t he t angible personal property 
of the non-resident owner physically situated within that assess­
or's county because that property has no situs for taxation pur­
poses within that county. 
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H. S.H.B. 469# Laws iwll ssouri, 194·5, p. 1782, relating to 
assessors and assessments of property, mt·st be constt"•ued in the 
light of Section 8 of H.O.S.H.B. 471, supra . ~1en the assessor 
executes his oath as requj.r ed by Section 4 of H.S.H.B. 469# "to 
assess all of the real and tengible personal property in the 
county in which he assesses , " he has sworn or affirmed that he 
shall assesa all tangibl e personal property having a sit us for 
taxation purposes wit hin that county. 

Similarly, when Sect~on 10 of H. S.H.B. 469 makes it the dut y 
of the assessor "to make a list of all real and tangibl e personal 
propert~ in his county, tO\'ln, or district , and assens the same" 
and to 'require such persons to make a correct statement of all 
taxable real and tal"'.gible personal property in the county owned 
by such person," t he t angible personal property to be listed and 
assessed is that propertJ having its legal situs f or taxation 
purposes in t hat county . 

That this is t he proper construction is shown further by the 
fact that Section 17 of this Act requi res the person listing prop­
erty to "swea1~ that the foregoing list contai ns a true and correct 
statement of all the real property and taneiblc personal property, 
made taxable by the latvs of the State of ftlissouri which I owned 
or * * *· " Any person residing in a county and owning tangibl e 
per sonal pr operty which has that cottnty for its taxation situs 
must prepare such a list and deliver it to the assessor of that 
county, swearing or affirming that such list is a true stat ement 
of ~ tangible personal property made taxable by the State of 
Missouri . 

s.c. s .H.B. 945# Laws Missouri 1945 , p . 1930, relates to the 
t axation of real and tangible personal property in first cla ss 
count ies . Section 5 of this Act reads in part as follows: 

"It shall be the dut y of every person, cor­
poration, partnership or association, oubject 
t o taxati on under the laws of this State , own­
ing or cont rol ling taxabl e tangible personal 
property situated in any such county, except , 
* * •to file with the assessor of such county 
an itemized return listing all such tangible 
persdnal property so owned or controlled on 
J anuary 1st of each year and estimating the 
true value thereof in money . * * *" 

This Act too must be read i~ conj~tnction with Secti on 8 of 
H. C. S.H.B. 471, supra . The tangible personal property required 
to be listed is again that tangible personal property which has 
that county as its situs for taxation purposes. 
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CONCLUSION 

It is therefore the opinion of this department that the 
county in which the owner resides is the legal situs of all 
tangible personal property by him owned and is to be assessed 
1n that county. That tangible personal property situated in 
countiea other than the residence ot the owner cannot be 
assessed 1n those counties because, tor taxation purposes, 
those counties are not the legal situs or such property. 

APPROVEDs 

J .I. TltLOJl 
Attorney General 

RBVamw 

Respectfully submitted, 

RICHARD H. VOSS 
Assistant Attorney General 


