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ASSESSORS; 
TAXATION: 

---
Assessor need not call upon taxpayer to take his list 
and vie~ pr opert y . Duty or taxpayer to deliver comp­
leted list to assessor . 

F I L E J 

March 2, 1949 J l 
Honorable Clarence ~vans 
Chairman, Stato Tax Comnission 
J ef.ferson Oitt, nissour1 

Dear Sir: 

"e have received your letter of recent dato request i ng an 
official opinion o.r·t ~is department , which letter roads as 
follows: 

"It has been called t o our attention that a 
n~~ber of assessors throu~hout the state have 
been ~uttin0 ads in their local newspapers 
advisinc taxpayers t ha t t hey will be in their 
office on certain dates to r eceive their 
asses~mcnt lis t s . It has been our opinion 
that it was the dut y of the assessor to call 
on the taxpayer, take his list, and nt the 
samo time view the property being assessed . 

"Under H. C. S. H. B. 469, Section 1.4, it states 
that where a list has not been 61ven to tho 
assessor, the assessor s .1all o.'limself make out 
tho list on his own view or on the best infor ~a­
tion he c&n ontain. This verifies our opini on 
on tho above , but onl y wnere no lis t has been 
given. 

"Under Section 10 of tho same House Bill , it 
provides: 

' •He shall call at tho office , pl ace of 
doing business , or residence or ever y 
porson r equired by thi s c~apter to l ist 
property , and s:1.all require such persons 
to make a correct statement of all taxable 
real and tangible personal property in 
the county owned by such person, etc .• 

"You will note that i t doe s not state that he must 
view t he property. 

"Also under s .c.s .H.B. 943, (covering counties of 
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t ho first class) Section 5, it says in part* * * 
•said returns shall be delivered to 
the of fice of the assessor of said 
county between the f irst day or 
January and the first day of March of 
each year, etc . ~ * *' 

"At the end of the same section it states : 
• • 

•For the convenience of taxpayers the 
assessor shall mail to or leave at the 
residence or pl ace of business of such 
taxpayers a list for making suoh return.' 

"It is true t h is last Bill covers countie s of .the 
f irst class , but nevertheless, it does not require 
the assessor to vi ew t ho property." 

In co nties other than those in tho first class , the met hod 
and procedure required in the assessment of r eal and tangible 
personal property i s provided f or in H.c.s .H.B. 469, Laws Missouri 
1945, patio 1782. Section 10 of this Act reads , in part , as 
f ollows: 

"The State Tax Com."ni ssion shall design the 
necessar y assessment bl anks and they, together 
with the assessment books , shall be furnished 
by the county clerk at the expense of the 
oounty, and shall be turned over to the 
assessor at l east sixty days prior to January 
1st of each year . After receiving the necessary 
forms the assessor or h is deputy or deputies 
shall , except in the City of s t . Louis , between 
the first day of J anuary and the first day of 
June, 1946, and each year thereafter, proceed 
to make a list of all real and tangible per­
sonal property in h is county, town or district, 
and assess the same at its true value in money 
in the manner following, to wit : He shall call 
at the office, plaoe of doinc business or 
residence. of each person required by this chapter 
to list property, and shall require such persons 
to make a corr ect statement of all taxable real 
and t angible personal property in the county 
owned by such person, or under the care , charge 
or management of such pers on, except merchandise 
which may be required to pay a license tax and 
except all other property which may be exempted 
by law from taxation. The per son listing the 
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property shall enter a true or correct statement 
of such property, in a printed blank prepared 
for that purpose ) which statement after being 
filled out, shall be signed and either affirmed 
or sworn to as provided in t his chapter . The 
list shall then be delivered to the assessor . 
Such lists shall containt * * ~" 

This section providea f or the procedure to be employed by the 
assessor or h is deputies in ordinary situations; that is, all 
cases other than those in which the· persons required to list 
property, when called upon, are absent ; sick or have died , or 
where no list has been returned to the assessor . 

Section 10, supra, requires that the .assessor, h is deputy 
or deputies "shall call •at the office, pl ace of doing business 
or residence of each person required by this chapter to list 
property, and shall require such persons to make a correct state­
ment of all taxable real and tangible personal property in the 
county owned by.such person**~" The first question presented 
is when has the assessor, his deputy or deputies, required a 
person to make such correct statement. 

It was held in the case of United States v. · Armour & Oo . 142 
Fed. 808 , l. c . 822 , that "require means to ask of right and by 
authority. Anythi~~ is a requirement by a public official which 
brings home to the person called upon that the official is there 
of ficially and deai~es compliance." Therefore , after an ~ssessor 
or deputy assessor has called upon a person requir ed to list 
property and officially demanded he make a correct statement and 
compl y with the statutory provisions , the assessor or deputy 
assessor has discharged t he duties set out for him in section 10. 

Section 10 of this act al so state s ' those duties with which 
the taxpayer must compl y when officially informed and required 
by the assessor or deputy a s sessor to make a correct statement. 
It is provided that "the person listins the property shall enter 
a true or correct statement of such property in a printed bl ank 
prepared. for that purpose; which statement after being filled out 
shall be signed and either affir med or sworn to as provided in 
t his chapter. The list shallthen be delivered to the assessor. 
Sucn list shall contain: * * ~ . " It is not required that the 
list be made out in the pre sence of the assessor or deputy assess­
or. The oath need not be administered by the assessor or deputy 
assessor , who may administer it, but it may ·alsQ be administered 
by any of those public officials enumerated in s ection 16 of the 
act . It is further provided and made the duty of the person 
preparing the list to deliver it to the as~essor af~er it has been 
made , signed, and either sworn to or af firmed. 
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The only wordin1 in this section which coul d possibly be 
construed as demanding the assessor or deputy assessor to call 
upon the taxpayer and take h is liot and at tho same time view. 
the property assessed is that ~ording \nich states that the 
assessor or deputy assessor "shall re~ulre such persons to 
make a correct statement of all taxable roal and tanGible per ­
sonal property** *•" But the courts have declared the mean­
ing of the word "require" to be t o of:ficially demand and ins ist 
upon compl iance. In this case t he compliance of which the 
asse~sor or deputy assessor must officially inform the taxpayer 
and insist upon, is makin•.;J out the list , signing and affirming 
and swearing thereto , and returninu it to the assessor . 

If it had been the intent o:f th~ Gener al Asse~bly to have all 
t his done in the presence of th~ assessor or Qeputy assessor at 
the time he calls upon the taxpayer there would have been no need 
to provide that the necessary oath could be administered by cer­
tain public olficers other t han the assessor or deputy assessor. 
Nor would it have been necessary to provide that the person 
makinc out the list deliver the same to the assessor . 

Section 11 of n . c . s . H. B. 469, supra, reads , in part , aa 
f oll ows a 

"If any person required by this chapter to 
list property shall bo sic~ or absent when 
the assessor calls f or a list of his property, 
the asseesor shall l eave at the office, or the 
usual p l ace of residence or business of such 
person, a printed assessment blank and a printed 
notice , requiring such person to make out and 
mail or take to the office of oaid assessor, not 
more than twenty days from the date of such 
not ice , ~ ~worn statement of the property which 
he is required to list . * .~ *" 

Here it is plainly stated that the asse$sor or deputy asses s ­
or need not be present· when the list is made nor view the property · 
assossed i f the taxpayer is sick or absent when called upon. In 
these cases the person making the list is even allowed to mail 
same 1n place of delivering it to the assessor . Tnere is no 
requirement or any sort that h~ notify the assessor that he has 
completed his list in or der that the assessor may call upon him 
to receive same and view the property assessed. 

The only mention in the act as to a viewinG of the property 
by the a s sessor is in section 14 which pr ovides that "the assessor 
shall himself make out the list , on his own view, or on the best 
inf'ormntion he can obtain, " which applies only when no list has 
been given to the assessor in proper t1me and manner . 



Ron. Clarence Evans -5-

Since the assessor is not bound to call upon the taxpayer, 
take hie list and view the property assessed and since it is the 
duty of the taxpayer to deliver the completed list to the 
assessor, there can be no complaint if the local assessor sees 
rit to advertise in the local newspaper that he shall be in h is 
office on certain d&tes to receive assessment lists. 

CONCLUSION 

, I t is the opinion of this department that the assessor, 
after havinG called at the office , place of doine business or 
residence of the taxpayer and havin~ officially required that 
an assessment list be made , need not again call upon the 
taxpayer to take h is list and view the property assessed. It 
is the duty or the taxpayer to deliver the completed list to 
the assessor and t here should be no compl aint if the assessor 
advertises that he shall be in his off ice on certain dates to 
re.ceive these assessment lists . 

· APPROVhDa 

J. ~ . TAYLOR 
Attorney Genero.l 

RHV amw 

Respectfully submitted, 

RIC.HARD H. VOSS 
Ass is tan t Attorney General 


