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- s~~s TAlC: ..rr..iabili ty for tax up~n a<!vertising posters 

to be shipped outside state depends upon 
time of passage of title. 

July 12 , 1949 

FILED 
Ur . w. !I. Burke 
Assistant Supervisor 
Sales Tax Unit 
Department of Revenue 
Jefferson City, Missouri 

L~ 

Dear Sirs 

We have received yo~r request for an opinion of this 
department , which request is as follows : 

"Wo have a manufacturer of paper posters 
at St . Louis , Mi ssouri, who will pri~t a 
l arge nmount of posters for concerns out­
si.de tho State of ?"issouri . lie will ware­
house tho posters and when tho posters are 
put in tho warehouse, he sends an invoice 
to his customer and collects his charges . 
I s this acceptance of t he merchandise in 
Missouri therefore sub ject to Missouri 
Sales Tax?" 

In your opinion request you give us no inf ormation relative 
to the ultimate des tination of the ~oods in question. Presumably, 
they are intonded for ultimate shipment and ~se outside ~aasouri. I 
Ot herwise , t here would appear to be no question of sales tax 
liability. Upon the basis of t his assumption the fundamental 
problem is deto~ination of whether or not title to the goods in 
question passed upon their c~~pletion and pa~ent of t he purchase 
price . If title did not pass until actual delivery to the pur-
chaser in another state, the transaction would be such as would 
be exempt under Section 11409, Mo. n.s .A., exempting retail 
sales made in commerce between this state and any other state, 
and the holding of the Supreme Court in the case of American 
Bridge Company v. Smith , 352 Mo . 616 , 179 s.w. (2d ) 12 . 

If the taxable event occurred upon pny.ment of the purchase 
price and the c oods were thereafter wa rehoused in thi s s tate as 
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property of t he purchaser to await t he pleasure of the pur- · 
chaser as to thei r ultimate destination, transaction would not , 
we f eel, fall within Section 11409, supra, and would be subject 
to tax. The rul e in· this r egard is stated in 11 Am. Jur ., 
Commerce , Section 701 page 65 , as follows : 

" * * *substantial authority establishes 
t ha rule that a commodity does not become 
t he subject of interstate transportation 
so as to preclude taxation by the state 
merely by reason of the fact t hat the owner 
intends .its exportation. Not only is a 
mere intention to export an article or 
commodity insufficient of itself to exempt 
it from state taxation, but the rul e ap­
pears to be t hat a movement merely in 
preparation for export--in other words , 
a mere transfer of the property to a 
depot or other place within 9 s tate from 
which the transportation or journey to 
another state is to begin a t a convenient 
time--is not a part of t hat transportation 
so as to exempt the property, because of 
such transfer or movement·, f rom s tate ta:Jra­
tion. The beginning of the transit which 
constitutes interstate commerce is the 
point of time that an arti cle is started 
on i ts ultimate passage. * * *" 

In the absence of complete information concerning details 
of the t ransaction, just when passage of title could have oc­
curred is difficult to say. The principal factor upon which the 
passage of title between a seller and the purchaser depends is 
the intention of the parties, to be determine~ according to the 
terms of the contract , the conduct of the part ies , usages of 
trade , and the circumstances surrounding the particular trans ­
action. 46 Am. Jur., Sales , Section 4131 page 585 . The only 
information submitted regarding any of t hese matters is the fact 
t hat payment of the purchase price is made upon c ompleti on of 
the posters . "Although the actual payment of the price or part 
t hereof by the buyer in cas e of a sale of specified or i dentified 
chattels i s a ci rcumstance tending to show that it is the inten­
tion of the ~arties that the title pass , this circumstance is not 
controlling . 46 Am. Jur., Sales , Sect ion 449 , page 614 . Con­
sequentl y, we cannot determine t he question of passage of title 
merely on the basis of information regarding payment . 

, 
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"While actual delivery is of the greatest importance in 
determining whether title to goods has passed, there may be a 
constructive deli very undor which title n1ay pass , if such is 
t he intention of the parties . rt 46 Am. Jur . , Sales , Section 
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434 , page 603 . Some circumstances which would tend to show in 
t his case whether or not such delivery had occurred as would 
evince passage of title upon the goods being placed in the ware­
house are ownership of the warehouse and the question of at 
whose expense the warehousing was done . The contract of sale 
might contain an express provision in regard to these matters. 
If t he seller was required by the contract to deliver the goods 
to the purctaser at some specified place at the seller's ex­
pense and merely hold them in his own warehouse pending notice 
from the purchaser , that would indicate no passage of title 
would occur until delivery at such specified place . If the 

' goods were pl ac&d in a warehouse owned by the sellor and no 
charge made to the buyer for their storage , there mi ght well 
be considered to be no such constructive dellvery as would 
evince passage of title . On t he other hand, even if the goods 
were pl aced in the seller ' s war ehouse , if the buyer paid stor­
age charges , that fact , together with the payment of the pur­
chase price , would be strong evidence of delivery sufficient 
to indicate passage of title . If the warehouse is owned by 
the buyer, the delivery would undoubtedly be regarded as actual 
delivery sUfficient to pass title . If the warehouse is owned 
by a third person and warehousing charges are paid by the buyer , 
delivery to the warehouse would undoubtedly be considered suf­
ficient to result in passage of titl e . 

These matters, and any other facts which rni ~ht shed light 
upon the agr eement and the intention of the parties , would have 
to be ascertained in order to deter mine the question of whet her 
or not t h is transaction is subject to sales tax . Since we do 
not have these facts , we can only point out to you what the 
probl ems are. 

Conclusion. 

Therefore, it i s t~e opinion of this department that where 
a manufacturer of paper posters in this state prin t s posters for 
concerns outside Missouri , the ultimate destination of t he posters 
being outside the state , and upon the compl etion of the posters 
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collects his charges and warehouses the finished products, whether 
or no t t he transaction i s sub j ect to the Missouri sales tax de­
pends upon the time of passage of title . If title passes upon 
compl e t ion of the posters and payment of t he purchase price , the 
transaction is taxable . If title doea not pass unti l the goods 
reach their ultimate destination outside t his -state , the trans­
action is exempt under Section 11409, Mo . R. s . A. When title 
passes is a matter to be deter~ned by t he intention of the par­
ties , as shown by the terms of the contract , the conduct of t he 
parties , usages of trade, and the circumstances surrounding the 
transaction. 

APPROVED: 

J . E. TAYLOR 
Attorney General 

RRW:ml 

Resps ctfully submitted, 

R01ERT R. iFLBORN 
Assistant Attorney General 


