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INTOXICATING LIQUOR: Missouri licensed wholesaler may not sell 
intoxicating liauor to persons other than 
licensed retailers 

January 13, 1949 

}FILED 
I 

Honorable Edmund Burke 
Supervisor l_J_?_, Department of Liquor Control 
Jefferson City, Missouri 

Dear Sir: 

Reference is made to your request for an official opinion 
of this office reading in part as follows : 

"For the past year or more, people having 
only an RLD Tax Stamp issued to them in 
the State of Oklahoma by the Treasury 
Department of the United States and no 
other pretense of a retail license have 
been going to four-wholesale houses in 
Cairo, Illinois, and purchasing large 
quantities of intoxicating liquor from 
these wholesale houses with the billing 
destination as somewhere in Oklahoma. The 
State of Illinois has not collected any 
tax on this liquor going into the State 
of Oklahoma. 

* * * * * * * * * * 
"One of our licensed distributors, in the 
State of Missouri , to wit: the ' John Doe 
Distributing Company, ' which is owned by 
'Richard Roe' and who has one place at 
St . Louis and another at Joplin, has asked 
me to request you for an official opinion 
as to whether or not a duly licensed 
Missouri wholesaler may, under his license, 
sell intoxicating liquor at his licensed 
wholesale premises to a person who has an 
RLD Tax Stamp issued to him by the Federal 
Government, at some address in Oklahoma 
but who has no retail dealer ' s license 
issuedto him ~ the State of Oklahoma or 
by the State of Missouri, provided , of 
course, that the proper Missouri liquor 
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stamps are attached to the liquor which 
would be sold to such a person, and pro­
vided this liquor is to be taken to the 
State of Oklahoma. We are not concerned 

- ' 

in this request as to whether or not such 
sale would violate any Federal law or any 
law of the State of Oklahoma, but this 
inquiry pertains only to whether such sale 
would violate any law of the State of 
Missouri, ' Mr. Roe' claims that he has 
checked with the Federal authorities and 
that they have stated to him that such 
sale would not violate the Federal laws: 
however, this is a matter between the whole­
saler and the Federal enforcement officials 
and is not one concerning which I am asking 
an opinion." 

We have taken the liberty of substituting the name of "John 
Doe Distributing Company" and the name of "Richard Roe" for 
those appearing in your letter. 

Section 4898, Mo. R.S.A., relates to the license fees 
and authorization conferred under various types of permits 
issued by the Missouri Department of Liquor Control. Your 
attention is directed to the portion of the statute referred 
to, reading in part as follows: 

"No person, partnership, association of 
persons or corporation shall manufacture, 
distill, blend, sell or offer for sale in­
toxicating liquor within this state at 
wholesale or retail, or solicit orders 
for the sale of intoxicating liquor within 
this state without procuring a license from 
the supervisor of liquor control authoriz­
ing them so to do. For such license there 
shall be paid to and collected by the 
director of revenue annual charges as 
follows: * * * * * * * for the privilege 
of selling intoxicating liquor containing 
not in excess of five (5%) per cent of 
alcohol by weight by a wholesaler to a 
person duly licensed to sell such malt 
liquor at retail the sum of fifty ($50.00) 
dollars; for the privilege of selling in­
toxicating liquor containing not in excess 
of twenty- two (22%) per cent of alcohol 
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by weight by a wholesaler to a person duly 
licensed to sell such intoxicating liquor 
at retail the sum of one hundred ($100.00) 
dollars; for the privilege of selling 
intoxicating liquor of all kinds by a 
wholesaler to a person duly licensed to 
sell such intoxicating liquor at retail the 
sum of two hundred fifty ($250.00) dollars; * * " 

You will note that each of such permits authorize sales 
by wholesalers only to persons having retail licenses. 
Further, we find the following as a part of Regulation No. 6, 
promulgated by the supervisor of liquor control, page 109 of 
the Rules and Regulations of the Supervisor of Liquor Control: 

"(a) Shipments by wholesalers or solicitors 
will be made only to licensed dealers of 
this or other states. A bill of lading 
will be secured from the carrier and kept 
on file for a period of two years, so that 
shipments can be traced by our auditors 
or inspectors." 

From the foregoing , it is apparent that the General 
Assembly has seen fit to limit the sales made by wholesalers 
to persons holding retail permits and that this construction 
has been followed in the departmental regulation referred to. 

We do note in your letter of inquiry that the sale 
described therein is proposed to be made to a person holding 
what is denominated as "RLD" tax stamp issued by the 
Treasury Department of the United States . Examination of 
Title 26, Section 3250, U. S . C.A., discloses that such a 
retail liquor dealer's stamp is merely an occupational tax 
imposed by the Federal government. It is not an authoriza­
tion to engage in the retail selling of intoxicating liquor, 
but on the contrary is a mere revenue fee. Furthermore, the 
Congress of the United States has specifically provided, under 
Title 26, Section 3276, U.S.C.A . , that the payment of such tax 
shall not be held to exempt the payer thereof from any penalty 
or punishment provided by the laws of any state for carrying 
on such business within such state, nor that the payment of 
such tax shall be in any manner construed to authorize the 
commencement or continuance of any trade or business contrary 
to the laws of such state. We take notice of the fact that 
retail sales of intoxicating liquor are not permitted under 
the laws of the State of Oklahoma and that no license auth­
orizing such sales may be procured from that state. 
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CONCLUSION 

In the premises we are of the opinion that a licensed 
wholesale dealer in intoxicating liquors in Missouri may not 
make sales of intoxicating liquor to a person who does not 
hold a retail liquor dealer ' s permit in Missouri or in some 
other state . 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

WILL F. BERRY, JR. 
Assistant Attorney General 


