
RECORDER ) Duty of Recorder of Deeds to record marriage certificates . 
MARRIAGE ) 

November 29, 1949 

r ILED 
Honorable Joseph M. Bone 
Prosecuting Attorney 
Audrain County 

}0 
Mexico, Missouri 

Dear Sir: 

We have received your request for an opinion of this Department , 
which request is as follows: 

"A marriage license was issued by the Recorder 
of Audrain County , Missouri on July 25 , 1949. 
The Certificate of the Minister accompanying 
the return of this license to the Recorder of 
Audrain County, Missouri shows that on the 
face of the Certificate that the ceremony was 
performed on the 3rd day of September, 1949. 

" The question raised by the Recorder of this 
County is whether or not he is authorized to 
record the same in view of Section 34 of the 
"Uniform Vital Statistics Act " appearing in 
Volume 1 of the Laws of Missouri for 1947 at 
Page 246, which requires every person who 
performs a marriage ceremony to return and 
file said certificate with the Recorder of 
Deeds in the County of issue within ten days 
after such ceremony of marriage has been per­
formed . 

"At the bottom of the Marriag;e Certificate 
appears the following printed statement: 

"'If not used, this certificate 
shall be void after Ten (10) days 
from the date of issuance.' 

"Section 34 of the Laws for 1947, Page 246, 
Volume II is in apparent conflict with Sections 
3367 and 3368, Revised Statutes of Missouri 
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for 1939 in that these sections provide that 
said certificate shall be returned within 
ninety days from the date of issue of said 
license; and no where does the Statutes pro­
vide that in any event that the license shall 
be void. The Recorder of this County has 
raised the following questions on the above 
stated facts : 

"1 .-That whether the return of the officiating 
Minister or officer on the face of the certifi ­
cate shows that said marriage was performed at 
a period of time greater than the Ten days 
provided in Section 34, Laws 1947, Page 246, 
Volume 1, whether the Recorder is legally 
authorized to r ecord said Certificate? 

"2. - Whether or not the ten days provided for 
in Section 34 Supra, is in conflict with the 
provisions of Sections 3367 and 3368 of the 
Revised Statutes of the State of Missouri for 
1939? 

"3. - Whether under either provisions, if the 
license is not used within the required time 
whether said license is void? 

"Another situation arised relative to marriage 
license in this County wherein a license is 
issued by the Recorder or this County and the 
marriage is performed outside of the State; 
to wit: in the State of Illinois and said cert­
ificate is returned. If such license is valid 
under the Laws of Missouri, what is the Recorder's 
duty relative to recording the returned certifi ­
cate? " 

We enclose herewith copies of two opinions of this Department 
bearing upon your questions. The one dated August 2, 1946 , and 
addressed to Mr. Alfred Moeller, Prosecuting Attorney of Ste. Gene­
vieve County, concludes that a marriage is not rendered void by 
reason of the fact that the marriage cer emony is performed more 

. than ten days after the date of the issuance of the license therefor . 
That opinion deals with Section 3364- a, Laws of 1943 , page 641, which 
provides that a marriage license shall be void after ten days from 
the date of issuance . 
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The second opinion is dated May 15, 1944, and is addressed to 
Mrs. Ruby Koelling, Recorder of Deeds, City of St. Louis, Missouri . 
That opinion deals with the duty of the recorder in respect to 
recording marriage certificates which show on their face that the 
ceremony was performed outside the State of Missouri or more than 
ten days from the date of issuance of the license. It concludes 
that in either event it is the duty of the recorder to record the 
marriage certificate, his duty other\'rise in such matters being 
limited by Section 3367, R. S . Missouri, 1939, to certifying to 
the Grand Jury the names of persons solemnizing marriages who fail 
to return the certificate within ninety days after its issuance. 

The only additional statutory enactment subsequent to those 
opinions and possibly affecting them is Section 34 of the Uniform 
Vital Statistics Act referred to in your letter and found Laws of 
1947, Volume II, at page 237, 246 . That section provides: 

"Every person who performs a marriage 
ceremony shall prepare and sign a cer­
tificate of marriage in duplicate one 
of which shall be given to the parties 
and the other filed by him within ten 
days after the ceremony with the offi ­
cer who issued the marriage license . 
Every officer who issues a marriage 
license shall forward to the state 
registrar on or before the 15th day 
of each calendar month a list of the 
certificates of marriage which were 
filed with him during the preceding 
calendar month on forms to be fur ­
nished by the state registrar . " 

Nowhere in that Act is the recorder prohibited from recording a 
certificate which is not returned to him within the ten day period. 
Section 38 (3) of the Act imposes a penalty of a fine of not more 
than $100.00 upon any person who neglects to perform any duties im­
posed upon him by the Act . The person who performed the ceremony 
and omitted to return the certificate within ten days thereafter 
might be liable to such a penalty, but that does not involve the 
duties of the recorder. Certainly the status of the parties to the 
marriage should not be affected by the failure of the person perform­
ing the ceremony to return the certificate within the prescribed time. 

As to whether or not Section 34 of the Uniform Vital Statistics 
Act is in conflict with Section 3367, R. S. Missouri, 1939, we think 
it unnecessary to consider inasmuch as it is our view that the duty 
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of the recorder is not affected thereby. We might point out that 
Section 3367 deals with the time following the issuance of the 
license within which the license must be returned, whereas Section 
34 deals with the time following the performance of the ceremony. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this Department that it is the 
duty of a recorder of deeds to record a marriage certificate filed 
with him without regard to the time which has elapsed since the 
issuance of the license, or the time which has elapsed since the 
performance of the ceremony, or the fact that the marriage was per­
formed in another state . 

APPROVED: 

J . E. TAYLOR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

ROBERT R. WELBORN 
Assistant Attorney General 


