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VEHICLES: Two per cent use tax on moter v•icles must be paid 

rbefore Missouri title is obtain6d where person 
TAXATION: applying for title received motor vehicle as a gift from 

person who bought vehicle and paid state sales tax on 
such vehicle in a foreign state, when no Ko . sales tax 
has been Paid on such motor vehicle. 

Februarr 4, 1949 

Kr. G. H. Batea, Director 
Department of Revenue 
Division ot Collection 
Jefforson City, Missouri 

Dear Sir1 

This is 1n anawer to your letter of recent date, requeating 
an official opinion ot thia department and reading aa follows: 

"A young man graduating from achool was . 
given a oar by h1a rather as a graduation 
preaent but being unable to obtain the car 
1n Miaaour~, be had another eon purchase 
said car out of state, at which time a 
one per cent aalea tax was paid in the state 
of purchase . · 

"The grantee now obj•ota to paying the Use 
Tax aa provided for 1n H. B. 258 and baa 
asked that .we aeoure an opinion from your 
office, 'because our bep .. tment had ruled 
that since the Missouri Sales Tax had not 
been paid by the donor, the grantee would 
be required to pay t~e .tax upon titling 
said car in Missouri •" -

• 
In a telephone conversation, you further stated that 

there is no contention made 1n this case that the person who 
is makL~n the gift of the automobile 1n this case moved into 
Uissouri moro than 90 days after the time it was registered 
in such foreign atate. 

Subsection (c) of Section 11412, Lawa ' or Missouri , 1947, 
Volume II, page 433, providea, j 1n addition to all othe~ taxes 
levied and imposed for the pr1y11ece of using the highways of 
this state, for the levying of a use tax equivalent to two 
per cent of the purchase price or a motor vehicle on all new 
and uaed motor vehicles purchased or acquired for use on the 
hignwaya of this atate which are required to be regiatered 
under the laws of this state. Such subsection further pro­
vides that the Director of Rev•nue shall issue an official 
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certificate of title arid register the aame only when the 
applicant. presenta evidence ahowing the Director that the 
motor vehicle is not subject to the tax, or it the •vehicle 
11 subject to . the tax, it muat be paid before the certificate 
of title is issued. 

The •tax imposed by au~section (c) of Section· 1i412 does 
not apply to the motor vehicles specifically exempted by sub­
section· (d) of Section · 114J.2. We find that the motor vehicle 
for which a Missouri ~itle and registration !a sought 1n this 
case does not come wtthiq any of the exemptions listed in sub­
sec.tion (d) of Sectioh 11412, and' is, therefore, subject to 
the tax tmposed by subsection (c). The tact that the donor 
of a gift or the person who received title to the motor 
vehicle in some other atate paid a sales tax upon such motor 
vehicle to such other' state does not affect this matter in 
any way since ·only motor. vehicles upon which the Missouri 
Sales Tax has been paid are exempt from the use tax under 
the provisions of subsection (~) ot Section 1l412, relative 

to payment ~: aalea t [ xea;ONCLUSION 

J ' It is the opinion ot this department that Where appli• 
cation is made tor a certificate of title and regiatration 
of a motor vehicle w~ch was received by a person as a gitt 
from another person Who purchased such motor vehicle in a ~ . 
foreign state and paid the sales tax to the foreign state 

tax has been paid, that such persao receiving the motor 
thereon, but on which motor vehicle no Missouri Sales or use i 
vehicle as a gift must pay to the Director of Revenue, 
before a certificate r title !a issued, the use tax imposed ~ 
by subsection (c) ot Section 1l412, Laws of Missouri , · 1947, 
Volume II, page 433. 

APPROVEDt 

· J. E. TAYLOR 
Attorney General 

CBBrVLK 

Respeottully submitted, 

C. B~ BURNS. JR. 
Assistant Attorney General 


